ROBOR  reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. 

De asemenea, indicele ROBOR se calculează zilnic și are că referință media aritmetică a cotațiilor de dobândă utilizate de zece bănci selectate de BNR.

Evoluția indicelui ROBOR în ultimii 9 ani

ROBOR a atins miercuri, 11 mai 2022, cea mai mare creștere din ultimii 9 ani. Nici creditele acordate din mai 2019, calculate după alt indice, nu scapă de scumpiri.

Astfel, toți românii care s-au împrumutat cu dobândă variabilă sunt afectați. Dar, există și soluții pentru a ușura povara ratelor tot mai mari.

ROBOR a atins un nou record miercuri, după ce BNR a decis majorarea dobânzii de politică monetară la 3,75%, de la 3%.

ROBOR la trei luni a crescut la 5,37%, faţă de 5,21%, nivelul din şedinţa precedentă, și a ajuns la cea mai ridicată valoare din 12 martie 2013 şi până acum.

Citeste si: Curs valutar BNR azi, 12 mai 2022. La ce valoare a ajuns euro?

Evoluția ROBOR în ultimii 9 ani. Creştere explozivă după ce BNR a decis majorarea dobânzii cheie

Evoluția ROBOR în ultimii 9 ani. Creştere explozivă după ce BNR a decis majorarea dobânzii cheie

[Sursa foto: Captura cursbnr.ro]

Indicele ROBOR la şase luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,32% de la 5,31%, cât a fost în şedinţa precedentă.

Indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a crescut uşor la 5,41% de la 5,40%, cât era în

şedinţa anterioară.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Valorile extreme ale indicelui  ROBOR 3M  în perioada 4 mai 2021- 12 mai 2022:

Valoare maxima:  5.37%  (11 mai 2022)

Valoare minima:  1.49%  (18 iunie 2021)

Valoare medie pentru perioada selectată este  2.64%

Citeste si: VIDEO- Rambursarea anticipată, soluția pentru rambursarea creditelor imobiliare mai rapid și cu mai puțini bani

La începutul acestui an, indicele ROBOR care calculează costul creditelor în lei la 3 luni se afla la 3,02% pe an, cu 50% mai mult decât în urmă cu un an, însă mult sub nivelul din prezent.

Ce influențează valoarea indicelui ROBOR?

În prezent, există mai mulți factori care influențează creșterea indicatorului ROBOR, precum creșterea inflației, scăderea lichidității din piață, incertitudinea în ceea ce privește politicile adoptate de către Ministerul Finanțelor Publice. Astfel, toate acestea menționate mai sus, pot influența într-un mod pozitiv sau negativ evoluția indicelui ROBOR.

Mai mult, pentru creditele retail noi în lei din primăvara anului 2019 a fost introdusă o nouă referinţă- indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor- IRCC, care a înlocuit ROBOR.

Citeste si: Tot ce trebuie să știi despre „Noua Casa 2022”. Cum poti accesa programul și ce locuințe poți achiziționa

Evoluția ROBOR în ultimii 9 ani. Creştere explozivă după ce BNR a decis majorarea dobânzii cheie

Evoluția ROBOR în ultimii 9 ani. Creştere explozivă după ce BNR a decis majorarea dobânzii cheie

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Momentul tragic în care o tânără influenceriță de 24 de ani își pierde viața sub privirile îngrozite ale prietenei sale- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Creşterea indicelui ROBOR la nivelul actual a început din data de 24 februarie, atunci când Rusia de declarat război Ucrainei. Astfel, indicele a crescut de la 3,56% în data de 23 februarie 2022 la 3,61% în data de 24 februarie 2022.

Ratele fără dobândă rămân așa cât timp acestea se plătesc la timp. Însă, orice întârziere se transformă în penalități mai mari decât ROBOR-ul!

Totodată, cei care au veniturile diminuate, și-au pierdut job-ul ori rata a devenit o povară prea mare pot renegocia cu banca.

Citeste si: VIDEO |Prețul petrolului crește din nou. Cât costă benzina și motorina în România

Liviu Fenoghen, președintele CSALB: "În momentul în care nu mai pot să plătească, să ia contact cu creditorii dumnealor. Consumatorii să meargă imediat la bancă sau la IFN, să prezinte într-o solicitare care sunt motivele pentru care nu mai pot să plătească. Și să solicite băncii sau IFN-ului să renegocieze anumite părți ale contractului, astfel încât să își diminueze efortul de plată."

Sesizarea se va face online, printr-un simplu formular. Medierea este gratuită și nu impune prezența unui avocat.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si