Evoluție euro-leu 2022. Se așteaptă ca în acest an să fie continuată tendința de creștere graduală pentru cursul euro-ron spre un nivel mediu de 5, având în vedere că în 2021 era în urcare de la 4,92.

Citeste si: VIDEO- Case vândute la prețul de doar 2000 de euro. Mulți străini care vor un trai liniștit aleg să se stabilească în provincia Galicia din Spania

Nivelul simbolic de 5 RON/EURO ar putea, în opinia analiștilor, să fie depășit în primăvara anului 2022. 

euro leu 2022

Care este situația cursului valutar euro-leu din 2022?

[Sursa foto: PixaBay]

Cum va fi afectat cursul valutar în 2022?

Specialiștii din economie susțin că în 2022 cursul valutar va fi afectat de câteva situații: alianța PSD+ PNL+ UDMR, economia internă românească cu un deficit de cont curent și bugetar printre cele mai mari din regiune, dar și de situația din Ucraina.

Pentru a stabiliza moneda națională să nu treacă de 5 lei, România are nevoie de o predictibilitate politică, măsuri care să ajute la întărirea economiei și să încurajeze exporturile românești.

Deprecierea leului putea fi observată încă de acum cinci ani. În urmă cu cinci ani, un euro ajungea la 4,5984 lei, iar astăzi ajunge la 4,9476. În această perioadă s-a înregistrat o depreciere de aproximativ 34 de bani, care ușor se va duce spre 35 de bani.

Citeste si: Topul celor mai mari salarii din România în 2022: În ce domenii se câştigă cei mai mulţi bani?

Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) alături de metode pentru o creștere solidă ar putea elimina o parte din presiunea care este pusă pe buget și ar putea contribui benefic la creșterea deficitului.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Un scenariu luat în calcul de economiști este acela în care consumul privat, componentă principală a Produsului Intern Brut, ar putea decelera de la 6,9% în 2021 la 5,5% în 2022 care ar putea fi influențată de disiparea efectului de bază din perioada în care resricțiile pentru criza sanitară erau în vigoare.

Cu toate acestea, se pare că va exista o accelerare a consumului public în 2022: de la 0,3% în 2021 la 3% în acest an. Acest lucru ar putea fi posibil prin intermediul Programului Național de Redresare și Reziliență. Mai exact, în scenariul în care statul ar începe să implementeze programul și ar consuma banii care au intrat și care vor urma să intre.

curs euro-leu 2022

Curs valutar 2022. Cum prevăd analiștii situația?

[Sursa foto: PixaBay]

Cine sunt cei afectați de devalorizarea leului?

Persoanele din România care au rate în euro sunt direct afectați în cazul unei devalorizări continue a leului, dar și cei care au economii în moneda națională. Dobânzile de la bănci nu acoperă rata inflației și nici deprecierea leului.

O conversie valutară din lei în euro nu ajută la inflație deoarece aceasta este prezentă și la moneda europeană, dar cu toate acestea mai atenuează din deprecierea cursului de schimb.

Citeste si: Cu cât au scăzut averile celor mai bogați ruși după declanșarea războiului din Ucraina

În cazul cursului USD-RON nu pare nici aici o situație bună. Un dolar american a ajuns la 4,4992 lei spre deosebire de 2021 când era 4,3747 lei.

Factorii de risc pentru economia internă, potrivit Hotnews.ro, ar putea fi în 2022:

 

-degradarea climatului din piețele financiare internaționale

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

-persistența crizei sanitare, în situația în care problemele din acest segment vor reapărea

-situația din politica internă

-situația din geo-politica regională.

Citeste si: Consecințele devastatoare pe care le-ar putea avea războiul asupra alimentelor

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si