Biletele de avion ieftine au devenit o raritate, asta pentru că atât companiile de linie, cât și cele low cost au scumpit foarte mult tarifele. Cu toate acestea, românii nu se abțin de la vacanțe și sunt dispuși să plătească pentru destinațiile mult dorite. Roxana Ilinca, managerul unei agenții de turism și Flaviu Vîrca au vorbit  în exclusivitate pentru stirilekanald.ro  despre prețurile vacanțelor, și implicit despre cât trebuie să scoată din buzunare românii pentru biletele de avion în această vară.

Românii plătesc pentru vacanțe mai scumpe vara aceasta

”Așa este, românii vor alege anul acesta cele mai scumpe vacanțe. Și pot confirma din trei motive pe care eu le-am identificat. Prima ar fi că am suferit cu toții atât de mult în ultimii trei ani încât acum e ca o refulare, vrem să mergem, nu mai contează cât dăm, doar să plecăm. Pe de altă parte, al doilea motiv, decât să facem trei vacanțe, pentru că toate s-au scumpit, și cea mai ieftină vacanță posibilă în Grecia tot s-a scumpit 20-25%, cam aceasta este tendința la nivelul Europei și nu numai, mai bine fac una, nu mai contează cât dau, că oricum dau și plătesc oricât”, a spus managerul.

Roxana Ilinca - Manager agenție de turism

Roxana Ilinca - Manager agenție de turism

[Sursa foto: Roxana Ilinca - Facebook]

De asemenea, românii ar putea fi dispuși să aloce mai mulți bani pentru vacanțe, după ce se presupune că au făcut mai multe economii în anii de pandemie când nu au putut să călătorească.

Citește și: EXCLUSIV: Destinațiile exotice, la mare căutare/ Agent turism: ”Nu mai este vorba de prețuri mici, ci despre experiențe, timp de calitate”

”Al treilea motiv, foarte mulți au făcut și reduceri în acești ani în care nu au ieșit, nu și-au cumpărat haine și cumva toți banii strânși, pe care poate în trecut sau în alte condiții nu ar fi fost dispuși economiile să și le dea, cu ei, investesc într-o vacanță foarte scumpă. Acestea sunt cele trei motive pe care eu le-am identificat la clienții noștri și din discuțiile pe care le am și din studiile de piață pe care le fac constant”, a precizat Roxana Ilinca.

Tarifele la carburant și curent electric, printre motivele scumpirii vacanțelor

Pe de altă parte, agentul de turism, Flaviu Vîrca consideră că românii nu vor alege cele mai scumpe vacanțe, ci din contră.

”Vacanțele sunt în funcție de bugetul fiecărei familii iar vacanțele cu preț mediu sunt cele mai vândute. De exemplu la vacanțe, prețurile s-au mărit între 5 si 15% față de anul 2022, însă scumpirea se datorează măririi tarifelor la carburant si la curentul electric. La bilete este luat în calcul și gradul de încărcare a aeronavei. Dacă anul trecut o vacanță în Turcia era 1200- 1600 euro, acum e 1400- 1800 euro la un hotel mediu, pentru 2 adulți”, a explicat Flaviu Vîrca.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Scumpirea vacanțelor se datorează măririi tarifelor la carburant si la curentul electric.

Scumpirea vacanțelor se datorează măririi tarifelor la carburant si la curentul electric

[Sursa foto: PixaBay]

În ceea ce privește costul biletelor, acestea au înregistrat creșteri de până la 70%.

Citește și: O populară plajă din Grecia se va închide. Ea se află pe o insulă frecventată de turiștii români: „Siguranța rezidenților și a vizitatorilor este mai presus de orice”

”Prețurile la biletele de avion au crescut enorm. Este o creștere, dacă luăm în calcul companiile de linie, vorbim de 20-30%, dacă vorbim de low cost, vorbim de 50% la Wizz Air iar la Ryanair dacă luăm și ne uităm statistic la destinațiile pe

care ei le operează, și au avantajul UK-ului de exemplu, putem să vorbim chiar de 70%” a adăugat Roxana Ilinca.

Cererea mare și oferta puțină determină prețurile ridicate

”Low cost nu mai are de mult tarif de low cost, dar anul acesta chiar au depășit pe anumite destinații companiile de linie la preț. Sunt peste 6 luni de când Blue Air nu mai operează și atunci, pe toate destinațiile Blue Air care au fost acaparate de Wizz era firesc să crească pentru că a rămas doar Wizz. Cererea este mare, oferta este puțină, flota este redusă, personalul este puțin pentru că ei nu au mai reușit să angajeze și să mai acopere lipsurile din ultimii trei ani în care au disponibilizat masiv și atunci ce rămâne de făcut, decât să crești prețurile”, a mai adăugat managerul de turism.

Totuși, românii pot să își petreacă vacanța în destinații mai ieftine dacă cumpără biletele de avion și își rezervă cazarea din timp.

Grecia și Bulgaria, printre destinațiile cu costuri mai reduse vara aceasta.

Grecia și Bulgaria, printre destinațiile cu costuri mai reduse vara aceasta

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

”Și anul acesta vacanțele au crescut și vor crește cu cât ne apropiem de momentul vacanței. În continuare, pentru românii care nu vor să cheltuiască foarte mult rămân variantele la îndemână, clasicele pe care le știm de ani de zile, Grecia și Bulgaria, care atenție, nici ele nu mai sunt ieftine. Este aceeași tendință în Grecia de 20-25% iar în Bulgaria 10-15%, aici creșterea este puțin mai ponderată”, spune Roxana Ilinca.

Citește și: EXCLUSIV: A uimit Roma cu florile ei/ Românca Mirela Mentel: ”Mă consider mai degrabă o femeie luptătoare decât o femeie de succes”

În urma unor simulări pe site-urile companiilor low cost, în luna iulie, o călătorie spre Barcelona poate costa între 499 lei pe segment, fără bagaj sau alte costuri suplimentare și poate ajunge până la un maxim de 1339 lei pe segment, doar dus.

Pentru Sicilia, prețul mediu pentru un bilet doar dus, în aceeași lună de vârf, pornește de la un preț minim de 449 lei și poate ajunge până la 969 lei în funcție de data aleasă. Iar dacă doriți să mergeți în Atena în luna iulie, un preț minim este de 187 de lei iar tariful maxim este de 359 lei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si