IRCC, indicele după care se calculează dobânda pentru creditele acordate în lei, aplicat pentru trimestrul al patrulea al acestui an se va situa, conform calculelor preliminare, undeva în jurul valorii de 5,96%.

IRCC a ajuns într-un stadiu de plafonare, stagnare mai mult. IRCC a evoluat de la 5,98 la 5,94- 5,96%. Comparativ cu trimestrul trecut a crescut cu 0,02%. A fost o creștere insesizabilă.

E o creștere insesizabilă și pentru ratele românilor. La un credit ipotecar, va fi 7 lei creșterea ratei.

Cum va evolua IRCC în următoarele luni?

Nu ar trebui să ne așteptăm la mari scăderi al indicelui IRCC. Având în vedere previziunile BNR apropo de inflație. Știm foarte bine că IRCC e influențat de dobânda de referință, iar dobânda de referință e clar influențată de rata inflației. Și, dacă trimestrul trecut BNR avea o previziune asupra inflației ceva mai optimistă, adică cu o scădere treptat în fiecare trimestru ulterior, acum am văzut că se așteaptă la scăderi treptate, dar scăderi mult mai mici. Au fost ajustate aceste previziuni.

Nu ar trebui să ne așteptăm la mari scăderi al indicelui IRCC

Nu ar trebui să ne așteptăm la mari scăderi al indicelui IRCC

[Sursa foto: Pexels.com]

Acest lucru dă de înțeles că nu ar trebui să ne așteptăm foarte curând la scăderea dobânzii de referință. Probabil nici la creșteri. Cel puțin în trimestrele următoare.

Ceea ce înseamnă că va duce inevitabil și la plafonarea indicelui IRCC”, spune Ion Soltinschi, consultant financiar Mr. Finance.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: EXCLUSIV: Tot ce trebuie să știi despre Prima Casă 2024 dacă vrei să cumperi o locuință/ Andreea Baila:”Un avantaj este avansul de de doar 5% în cazul în care valoarea tranzacției nu depășeste valoarea de 70.000 euro”

Rate cu 60-70% mai mari, după doi ani

Probleme mari au cei care au accesat un credit în momentul în care IRCC era la un nivel scăzut. Față de acum doi ani, nivelul e de peste 4 ori mai ridicat

”Să dăm un exemplu: cei care au accesat credite în 2021, acum doi ani- IRCC avea atunci valoarea de 1,17%. Acum este 5,96%. IRCC a crescut de peste patru ori în doi ani. Asta a dus la creștere de aproape 60-70% a ratelor la creditele ipotecare. Cineva care a luat credit cu grad maxim de îndatorare, cu 40%, și i-a și crescut rata cu 60-70%... E presiune greu de suportat pentru persoanele respective”, mai spune specialistul.

Credit în lei sau în euro?

”Eu cam tot timpul am recomandat ca persoanele să ia credite în moneda în care își realizează veniturile. Pentru că în acest fel nu te supui riscului de curs valutar. Pentru că nu ai cum să previzionezi cum va evolua cursul valutar leu-euro. Și atunci, tu câștigând în lei, plătind rata în euro, poate să fie complicat dacă e o creștere de 20%.

Atunci automat îți crește și rata.

De ce nu aș recomanda un credit în euro? Banca Centrală Europeană s-a activat cam târziu cu creșterea dobânzii de referință și cel mai probabil EURIBOR-ul nu o să scadă sau chiar ar putea să crească în perioada următoare. Cei care își vor lua credite în euro, vor avea rata calculată în funcție de EURIBOR. Inflația în zona euro nu dă semne să dea în jos”, mai spune Ion Soltinschi.

Citește și: Curs valutar BNR azi, 13 octombrie 2023. La ce nivel încheie euro această săptămână? Informația zilei- UPDATE

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Credit în lei sau în euro?

Credit în lei sau în euro?

[Sursa foto: Pexels.com]

Cei care au avut de suferit din cauza creșterii IRCC-ului ar putea să ia în calcul și varianta de refinanțare

”Nici creditele în lei nu prea le-aș recomanda în perioada următoare, dacă nu este o urgență care nu poate fi amânată. Dobânzile sunt foarte mari. La un credit pe 30 de ani, ajungi să plătești de trei ori înapoi, la o dobândă anuală efectivă de aproape 8-9%. Dacă e urgență, e o variantă să iei un credit cu dobândă fixă. Sunt anumite bănci care oferă credite cu dobândă fixă, de 5,90%-6%.

Pentru cei care au avut de suferit din cauza creșterii IRCC-ului, ar putea să ia în calcul și varianta de refinanțare. Tot cu dobândă fixă. Atunci o să le scadă rata. La un credit mai mare, poate să scadă rata cu câteva sute de lei. Poate fi o salvare în cazul multor persoane”, a mai declarat consultantul financiar.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si