Anul 2023 a adus o oarecare stabilitate pe piața imobiliară. Expertul în imobiliare, Georgian Marcu, a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre evoluția prețurilor în perioada următoare.

Prețurile apartamentelor nu au mai crescut

Deși previziunile de la începutul anului anunțatu o criză imobiliară, lucrurile nu au stat chiar așa. Prețurile locuințelor au rămas într-o zonă de stabilitate.

”Eu cred că este o perioadă foarte bună pentru achiziție. Prețurile nu au mai crescut, așa cum au crescut până anul acesta.

La începutul anului 2023, se spunea că vine criza imobiliară, vor fi scăderi de preț. După cum bine observăm nu au avut loc aceste scăderi de preț așteptate și nici nu le văd venind”, spune Georgian Marcu.

Prețurile nu au mai crescut

Prețurile nu au mai crescut

[Sursa foto: Pexels.com]

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citește și: EXCLUSIV- TVA majorat la locuințe, de la 1 ianuarie 2024. Expert imobiliar: ”Vor fi foarte mulți care vor încerca să prindă TVA-ul de 5% pe final de an”

”Nu aș da cuiva sfatul să aștepte să scadă prețurile”

Una dintre îngrijorările despre care vorbește expertul este legată de numărul de autorizații de construire care sunt în scădere, de la an la an: ”Ceea ce înseamnă că, în anii următori, ne așteptăm la o ofertă mai mică în piață.

Dacă oferta este mică, iar cererea va rămâne la fel de susținută, prețurile se vor aprecia.

Prețurile în imobiliare, la fel ca și în alte piețe, se fac acolo unde cererea se întâlnește cu oferta. Dacă cererea e mare, evident că prețurile se duc în sus. Nu aș da cuiva sfatul să aștepte să scadă prețurile”.

”Sunt bănci unde acum e sub 6%, sub dobânda de referință a BNR-ului”

Expertul imobiliar a vorbit și despre dobânzile care sunt destul de ridicate la bănci în acest moment. Cum ar trebui să gândim achiziția?

”Dacă astăzi te încadrezi la un credit și ți-l permiți la dobânzile de astăzi, atunci când dobânzile vor scădea e evident ca fi mult mai ușor pentru tine să plătești respectivul credit. Poți să faci o refinanțare. Sau sunt bănci care au dobândă fixă pe 3-5 ani. Sunt bănci unde acum e sub 6%, sub dobânda de referință a BNR-ului”, mai spune Georgian Marcu.

Credit imobiliar

Credit imobiliar

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: VIDEO- Agentul imobiliar care face show pe net. Șerban Trâmbițașu și-a câștigat clienți noi cu ajutorul TikTok-ului

Ce se va întâmpla cu prețurile în 2024?

”În continuare, cred că numărul tranzacțiilor reale din piață vor fi scăzute comparativ cu anul trecut. Avem mai mulți factori care influențează piața în momentul de față. Avem inflația care îți ”mănâncă” din venitul disponibil. Mai sunt dobânzile ridicare ce duc la a îți permite un credit mai mic, nu te mai încadrezi la aceeași sumă la care te încadrai anul trecut.

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Cristina Spătar, mărturii sfâșietoare despre moartea mamei sale: ”Îmi rupea sufletul să o văd suferind”- radioimpuls.ro

Piața imobiliară în 2024

Piața imobiliară în 2024

[Sursa foto: Pexels.com]

Dacă mai crește și TVA-ul, înseamnă un cost suplimentar pentru potențialul cumpărător. De aceea mă aștept ca numărul de tranzacții să fie redus”, a mai spus Georgian Marcu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si