Locuințele cu risc seismic 1 au fost întodeauna mai accesibile ca preț, însă observăm o reducere și mai substanțială a prețului de listă de când a avut loc cutremurul devastator din Turcia. Cererea pe acest tip de imobile este în continuă scădere  și ne așteptăm, poate, chiar la un blocaj în tranzacționarea lor dacă se va aproba și proiectul care deja a trecut de Senat și care prevede interzicerea închirierii acestora.

Blocurile Rs 1 și Rs2 sunt cu 25-30% mai ieftine decât cele fără încadrare seismică”, a declarat, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, Andreea Sîrbu.

Închirierea locuințelor din blocurile cu risc seismic I ar putea fi interzisă

Închirierea locuințelor din blocurile cu risc seismic I ar putea fi interzisă

Majoritatea apartamentelor vechi au mai mulți metri pătrați utili decât cele noi

Agentul imobiliar subliniază atractivitatea prețurilor pentru apartamentele cu risc seismic, dar și suprafața lor generoasă: ”Prețul este într-adevăr atractiv și dacă mai luăm în calcul și faptul că majoritatea apartamentelor vechi au mai mulți metri pătrați utili decât cele noi pentru același număr de camere, atunci s-ar putea ca multe persoane să fie tentate de o astfel de achiziție, însă trebuie luat în calcul cât de sigure sunt”.

În cazul unui cutremur de 7 grade pe scara Richter, blocurile cu risc seismic I sunt cele mai vulnerabile. Riscul de prăbușire este foarte mare. 

Risc seismic ridicat

Risc seismic ridicat

[Sursa foto: Pexels.com]

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

Citește și: Cutremure în zona Vrancea. Două seisme au avut loc în mai puțin de 8 ore. Au fost resimțite în mai multe orașe

”Multe dintre blocurile cu risc seismic I au un șanse foarte mari de prăbușire în cazul unui cutremur de 7”

”Din punct de vedere al siguranței, cele cu risc seismic 1 sunt cele mai riscante; structura acestora este afectată și din nefericire multe dintre ele au un șanse foarte mari de prăbușire în cazul unui cutremur de 7 grade pe scara Richter.

Cunoscând acest detaliu important, fiecare persoană poate să decidă singură dacă merită sau nu achiziția unei proprietăți Rs1. Luați în calcul că Rs2 poate să devină foarte ușor Rs1”, mai spune Andreea Sîrbu.

Consolidarea durează aproximativ un an

”În cazul în care începe procedura de consolidare, închirierea va fi interzisă până la finalizarea acesteia, de regulă consolidarea durează aproximativ un an, locatarii fiind mutați în apartamente oferite de primărie, fără să plătească chirie. Așadar, observăm că nu vorbim despre o perioadă foarte mare, însă pentru cei care obțin venituri din închirieri, și care au investit banii cu scopul de a obține venituri pasive, aceste vești nu sunt deloc bune.

Un aspect important este acela că aceste consolidări nu pot începe toate odată, multe blocuri având de așteptat până când o să le vină rândul. În acest caz, putem să discutăm despre o investiție care, într-un final, s-a dovedit a fi…neinspirată, banii rămânând blocați”, a mai declarat agentul imobiliar.

Citește și: EXCLUSIV: Tot ce trebuie să știi despre Prima Casă 2024 dacă vrei să cumperi o locuință/ Andreea Baila:”Un avantaj este avansul de de doar 5% în cazul în care valoarea tranzacției nu depășeste valoarea de 70.000 euro”

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Majoritatea apartamentelor vechi au mai mulți metri pătrați utili decât cele noi

Majoritatea apartamentelor vechi au mai mulți metri pătrați utili decât cele noi

Băncile nu acordă credit ipotecar pentru locuințele cu risc seismic

”Băncile nu acordă credit ipotecar pentru proprietățile încadrate la Rs1 și Rs2. Motivul pentru care nu se acordă împrumuturi este acela că nu pot fi asigurate. Când apelezi la un credit ipotecar, o cerință obligatorie este să asiguri imobilul. Firmele de asigurări nu acceptă acest timp de imobile deoarece au un risc crescut de prăbușire în cazul unui cutremur major”, mai spune Andreea Sîrbu.

”Multe dintre blocurile cu risc seismic I au un șanse foarte mari de prăbușire în cazul unui cutremur de 7”

”Multe dintre blocurile cu risc seismic I au un șanse foarte mari de prăbușire în cazul unui cutremur de 7”

[Sursa foto: Pexels.com]

Cum se obține reabilitarea?

Cadrul legislativ actual le permite proprietarilor să ceară primăriei începerea reabilitării sau consolidării unei clădiri cu votul a jumătate plus unul dintre proprietari: ”De asemenea a scăzut de la 25 de ani la 5 ani perioada de la care poate fi înstrăinată o locuință reabilitată sau consolidată fără a rambursa costurile lucrărilor. Proprietarii sau asociațiile din clădirile încadrate la Rs1 și Rs2vor putea să obțină reabilitarea seismică garantată de stat, pentru lucrările de reabilitare și consolidare”. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si