Puii crescuți rapid pentru carne mai sunt cunoscuți și sub denumirea de pui broiler. Sunt selectați genetic pentru a oferi mai multă carne. Transformarea aceasta genetică a schimbat în mod dramatic biologia și fiziologia găinilor.

Puii pot crește azi de patru ori mai mari decât în anii '50

Spre exemplu, puii pot crește de patru ori mai mari decât în anii 1950.

Dimensiunea pieptului a crescut cu un procent de 35-85%, conform Eating Better, 2020.

Adelina Becherescu manager de proiect Pui Broiler, în cadrul Asociației Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.), a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre campania inițiată. 

Puii sunt crescuți în 35 de zile

Puii sunt crescuți în 35 de zile

[Sursa foto: puibroiler.ro]

Citește și: VIDEO- Fascinanta Piața Obor. Peste 20.000 de oameni ajung zilnic în Piața Obor

Angajamentul European pentru Pui cuprinde condiții clare pentru a reduce semnificativ suferința din industria de îngrășare a puilor și se adresează companiilor din industria alimentară.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro

Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro

”Este o campanie destul de globală. Totul a început cu Angajamentul European pentru Pui. Suntem în colaborare cu numeroase organizații din Europa. Acum, sunt desfășurate campanii regionale împotriva unui mare lanț de magazine. Puiul cu creștere rapidă este crescut în toate țările. Majoritatea produselor din carne de pui aparțin raselor cu creștere rapidă. Este undeva la peste 60-70%”, a declarat Adelina Becherescu.

Rasele de pui cu creștere rapidă: 4 kg în 8 săptămâni

Există trei rase de pui pentru carne (broiler) care reprezintă majoritatea cărnii de pui produsă la nivel global: COBB 500, ROSS 308 și HUBBARD FLEX (RSPCA, n.d.).

Din cauza sistemului lor imunitar scăzut, dar și al dimensiunii, puii broiler pot dezvolta diferite boli precum: boala mușchilor verzi, afecțiunea dungilor albe, pieptul de lemn sau sindromul morții subite.

Majoritatea puilor din industria alimentară din România sunt pui care aparțin raselor cu creștere rapidă

Majoritatea puilor din industria alimentară din România sunt pui care aparțin raselor cu creștere rapidă

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: VIDEO- „Boala apei”. 6 din 10 fântâni au apă contaminată

Dezvoltarea atât de rapidă a puilor provoacă un nivel scăzut de bunăstare. În doar 8 săptămâni pot ajunge la 4 kg. Comparativ, e ca și cum un nou-născut de 3 kg ar cântări 300 kg după două luni.

În România, sunt doar 6-8 producători de carne de pui cu creștere lentă

Sunt unele țări în care nu există deloc pui cu creștere lentă. ”În România, avem în jur de 6-8 producători, identificați de noi, cu care am vorbit. Îndeplinesc și condițiile de creștere al Angajamentului European pentru Pui. Singura țară care are pui cu creștere lentă peste 90% este Olanda. A reușit să aibă această dezvoltare pe parcursul a 10 ani. Lucru pe care ni-l dorim foarte multe și în România”, mai spune coordonatoarea campaniei.

Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Rasele de pui cu creștere rapidă: 4 kg în 8 săptămâni

Rasele de pui cu creștere rapidă: 4 kg în 8 săptămâni

[Sursa foto: puibroiler.ro]

În 35-42 de zile, puii sunt sacrificați

”Noi am contactat și ANSVSA pentru a afla în cât timp sunt crescuți puii în România și mi-au răspuns în 35-42 de zile puii sunt sacrificați. Asta înseamnă pui cu creștere rapidă.

În primul rând, noi ne dorim prin campania aceasta să educăm cetățenii, să îi informăm, să știe ce se află în spatele produselor pe care le achiziționează. În al doilea rând, încercăm să responsabilizăm companiile, producătorii, retailerii și lanțurile de restaurante. Pe lângă renunțarea definitivă la puiul cu creștere rapidă, ar mai fi și mărirea spațiului, oferirea de lumină naturală, să aibă niște condiții de creștere mai bune”, mai spune Adelina Bechesrescu.

Citește și: VIDEO- Marea ieftinire, verificată de ministrul Agriculturii. Ministrul a ieșit pe teren pentru a verifica noile prețuri în urma ordonanței. La final, Ministrul a fost bucuros de rezutatele ordonanței

Ce prevede Angajamentul European pentru Pui

  • Respectarea tuturor legilor și reglementărilor Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor, indiferent de țara de producție.
  • Implementarea unei densități maxime de depozitare de 30 kg/m2 sau mai puțin.
  • Rărirea este descurajată și, dacă este practicată, trebuie limitată la o rărire per stol. 
  • Adoptarea raselor care demonstrează rezultate de bunăstare mai ridicate:  Hubbard JA 757, 787, 957 sau 987, Rambler Ranger, Ranger Classic și Ranger Gold, fie despre altele care îndeplinesc criteriile Protocolului RSPCA de evaluare a bunăstării rasei broiler.
  • Îndeplinirea standardelor de mediu îmbunătățite: cel puțin 50 de lux de lumină (inclusiv lumina naturală). Cel puțin doi metri de spațiu util pentru stinghie (un obiect pe care o pasăre coboară sau se adăpostește, de obicei o ramură, o tijă orizontală sau bară într-o cușcă de păsări) și două substraturi de ciugulit, la 1.000 de păsări.
  • În ceea ce privește calitatea aerului, îndeplinirea cel puțin a cerințelor din anexa 2.3 la directiva UE privind puii de carne, indiferent de densitatea efectivelor Fără cuști sau sisteme cu mai multe niveluri.
  • Adoptarea asomării atmosferice controlate folosind gaz inert sau sisteme multifazate, sau asomare electrică eficientă fără inversare în timp real.
  • Demonstrarea conformității cu standardele de mai sus prin auditare de terță parte și raportare publică anuală cu privire la progresele realizate în îndeplinirea acestui angajament.

Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si