EXCLUSIV - Realitatea crudă despre puii cu creștere rapidă din supermarketurile românești. Sunt crescuți în 35 de zile: ”Din cauza sistemului lor imunitar scăzut, dar și al dimensiunii, pot dezvolta diferite boli”
Majoritatea puilor din industria alimentară din România sunt pui care aparțin raselor cu creștere rapidă. Ei sunt crescuți în 35-42 de zile. Creșterea lor accelerată face ca aceștia să fie predispuși la o mulțime de probleme de sănătate.
Author: Razvan Boboc vineri 18 august 2023 , 11:17
Puii pot crește azi de patru ori mai mari decât în anii '50
Spre exemplu, puii pot crește de patru ori mai mari decât în anii 1950.
Dimensiunea pieptului a crescut cu un procent de 35-85%, conform Eating Better, 2020.
Adelina Becherescu manager de proiect Pui Broiler, în cadrul Asociației Freedom and Respect for Every Earthling (F.R.E.E.), a vorbit, în exclusivitate pentru stirilekanald.ro, despre campania inițiată.
Angajamentul European pentru Pui cuprinde condiții clare pentru a reduce semnificativ suferința din industria de îngrășare a puilor și se adresează companiilor din industria alimentară.
”Este o campanie destul de globală. Totul a început cu Angajamentul European pentru Pui. Suntem în colaborare cu numeroase organizații din Europa. Acum, sunt desfășurate campanii regionale împotriva unui mare lanț de magazine. Puiul cu creștere rapidă este crescut în toate țările. Majoritatea produselor din carne de pui aparțin raselor cu creștere rapidă. Este undeva la peste 60-70%”, a declarat Adelina Becherescu.
Rasele de pui cu creștere rapidă: 4 kg în 8 săptămâni
Există trei rase de pui pentru carne (broiler) care reprezintă majoritatea cărnii de pui produsă la nivel global: COBB 500, ROSS 308 și HUBBARD FLEX (RSPCA, n.d.).
Din cauza sistemului lor imunitar scăzut, dar și al dimensiunii, puii broiler pot dezvolta diferite boli precum: boala mușchilor verzi, afecțiunea dungilor albe, pieptul de lemn sau sindromul morții subite.
Dezvoltarea atât de rapidă a puilor provoacă un nivel scăzut de bunăstare. În doar 8 săptămâni pot ajunge la 4 kg. Comparativ, e ca și cum un nou-născut de 3 kg ar cântări 300 kg după două luni.
În România, sunt doar 6-8 producători de carne de pui cu creștere lentă
Sunt unele țări în care nu există deloc pui cu creștere lentă. ”În România, avem în jur de 6-8 producători, identificați de noi, cu care am vorbit.
Îndeplinesc și condițiile de creștere al Angajamentului European pentru Pui. Singura țară care are pui cu creștere lentă peste 90% este Olanda. A reușit să aibă această dezvoltare pe parcursul a 10 ani. Lucru pe care ni-l dorim foarte multe și în România”, mai spune coordonatoarea campaniei.
”Noi am contactat și ANSVSA pentru a afla în cât timp sunt crescuți puii în România și mi-au răspuns în 35-42 de zile puii sunt sacrificați.
Asta înseamnă pui cu creștere rapidă.
În primul rând, noi ne dorim prin campania aceasta să educăm cetățenii, să îi informăm, să știe ce se află în spatele produselor pe care le achiziționează. În al doilea rând, încercăm să responsabilizăm companiile, producătorii, retailerii și lanțurile de restaurante. Pe lângă renunțarea definitivă la puiul cu creștere rapidă, ar mai fi și mărirea spațiului, oferirea de lumină naturală, să aibă niște condiții de creștere mai bune”, mai spune Adelina Bechesrescu.
Respectarea tuturor legilor și reglementărilor Uniunii Europene (UE) privind bunăstarea animalelor, indiferent de țara de producție.
Implementarea unei densități maxime de depozitare de 30 kg/m2 sau mai puțin.
Rărirea este descurajată și, dacă este practicată, trebuie limitată la o rărire per stol.
Adoptarea raselor care demonstrează rezultate de bunăstare mai ridicate: Hubbard JA 757, 787, 957 sau 987, Rambler Ranger, Ranger Classic și Ranger Gold, fie despre altele care îndeplinesc criteriile Protocolului RSPCA de evaluare a bunăstării rasei broiler.
Îndeplinirea standardelor de mediu îmbunătățite: cel puțin 50 de lux de lumină (inclusiv lumina naturală). Cel puțin doi metri de spațiu util pentru stinghie (un obiect pe care o pasăre coboară sau se adăpostește, de obicei o ramură, o tijă orizontală sau bară într-o cușcă de păsări) și două substraturi de ciugulit, la 1.000 de păsări.
În ceea ce privește calitatea aerului, îndeplinirea cel puțin a cerințelor din anexa 2.3 la directiva UE privind puii de carne, indiferent de densitatea efectivelor . Fără cuști sau sisteme cu mai multe niveluri.
Adoptarea asomării atmosferice controlate folosind gaz inert sau sisteme multifazate, sau asomare electrică eficientă fără inversare în timp real.
Demonstrarea conformității cu standardele de mai sus prin auditare de terță parte și raportare publică anuală cu privire la progresele realizate în îndeplinirea acestui angajament.