La 102 ani de la nașterea Regelui Mihai, Asociația Sinaia Oraș Regal organizează, în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, o proiecție de film omagială: Regele Mihai al României – Despre Viață. Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar ca și invitat special va veni criticul de film, Irina-Margareta Nistor. 

Unde va avea loc evenimentul și ce semnificație are?

Aceasta a povestit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro

despre însemnătatea acestei zile, dar și despre proiecția de film care va avea loc în Sala Mare de Muzică a Castelului Peleș.

”Proiecția de film o să fie mâine, deci pe data de 25 octombrie când era născut Majestatea sa, Regele Mihai și se va întâmpla, ceea ce mă bucură cel mai tare la Peleș. Este un film care se numește ”Despre viață” și poate că este ceva mai puțin cunoscut decât altele, și care cred de fapt că ar trebui văzut de absolut toată lumea ca să înțelegem altfel cum să ne raportăm altfel la destinul nostru, chiar dacă uneori nu este, firește unul regal. Mă bucur foarte tare, un ONG a organizat vizionarea de mâine, de la ora 14:00. O să fie în sala de muzică, pentru că știm foarte bine că regelui îi plăcea teribil și să cânte la pian și să asculte muzică, și cred că este o combinație extraordinară între una și alta. Sper să se bucure toată lumea de această oportunitate”, a

spus Irina- Margareta Nistor.

La 102 ani de la nașterea Regelui Mihai, Asociația Sinaia Oraș Regal organizează, în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, o proiecție de film omagială.

La 102 ani de la nașterea Regelui Mihai, Asociația Sinaia Oraș Regal organizează, în parteneriat cu Muzeul Național Peleș, o proiecție de film omagială.

[Sursa foto: Facebook]

Citește și: EXCLUSIV- 23 august era cea mai importantă sărbătoare comunistă. Bogdan Preda (IICCMER): ”Mulți români erau conștienți de manipularea și exagerarea propagandei comuniste și priveau sărbătoarea cu un grad de scepticism și formalism”

În fiecare an, de ziua Regelui Mihai are loc un concert la Ateneu

Traducătoarea, care a fost de altfel și decorată în acest an pe 26 martie de către Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române, cu Ordinul Coroana României în grad de Cavaler speră ca la acest

eveniment să participe mai mulți tineri pentru a putea descoperi detalii importante din istorie.

”Cei de la Sinaia au invitat, sperăm să fie oameni tineri, nu că ne-ar deranja în vreun fel generațiile, dar ca să descopere ceva mai multe despre trecutul nostru, ceea ce cred că este foarte important. Mi se pare interesant faptul că va fi un eveniment practic în paralel, în aceeași zi cu concertul de la Ateneu care se ține în fiecare an pe 25 octombrie și care întotdeauna este onorat și de prezența Casei Regale, dar și de cei care au fost formați cu sprijinul Casei Regale ca să ne încânte cu muzica lor”, explică criticul de film.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: „Blonda lui Putin” s-a supărat pe o ziaristă și a trimis securitatea la ea, după ce i-a pus o întrebare: Nu discut viața mea personală- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar ca și invitat special va veni criticul de film, Irina-Margareta Nistor. 

Participarea la eveniment este gratuită, în limita locurilor disponibile, iar ca și invitat special va veni criticul de film, Irina-Margareta Nistor. 

[Sursa foto: Facebook]

Irina- Margareta Nistor a povestit și despre un proiect recent în care a fost implicată. Alături de Asociația Artis s-a plimbat în mai multe orașe din țară, unde au fost proiectate filme despre regii României.

”Noi tocmai am încheiat un proiect cu proiecții, respectiv în toată țara. Când s-au împlinit 100 de ani de la încoronare am călătorit împreună cu cei de la Artis, cu câțiva ambasadori, numiți ambasadori ai acestui eveniment, cu filmele despre regii noștri.

Am străbătut în total cam 6000 de kilometri, așa încât cred că a fost o descoperire foarte mari și pentru cei din licee, pentru studenți, elevi, dar și pentru profesori. Cred că este foarte important tocmai să nu ne oprim nicio clipă, iar proiectul acesta a venit după centenarul de la Unire. Deci, de fiecare dată putem găsi un motiv pentru care lumea să înțeleagă mai bine istoria, care a fost contorsionată ani de zile după cum bine știm ”, a povestit Irina- Margareta Nistor.

Citește și: 66% dintre români nu vor ca monarhia să se întoarcă în România

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Ziua de 25 octombrie este considerată și Ziua Armatei române. Data de 25 octombrie semnifică eliberarea deplină a teritoriului național de sub ocupația trupelor horthyste ale Ungariei. Tot pe 25 octombrie 1921 a fost născut și Regele Mihai I, cel care și-a pierdut viața pe data de 5 decembrie 2017. El este înmormântat la Mănăstirea Curtea de Argeș, loc considerat de Regele Carol I cel mai apropiat de cer, alături de soția sa Regina Ana.

În anul 2021, o statuie în mărime naturală a Regelui Mihai a fost inaugurată la Sinaia, în ziua când au fost aniversați 100 de ani de la nașterea suveranului.

În anul 2021, o statuie în mărime naturală a Regelui Mihai a fost inaugurată la Sinaia, în ziua când au fost aniversați 100 de ani de la nașterea suveranului.

[Sursa foto: Primăria Sinaia - Facebook]

În anul 2021, o statuie în mărime naturală a Regelui Mihai a fost inaugurată la Sinaia, în ziua când au fost aniversați 100 de ani de la nașterea suveranului. Autorul statuii este sculptorul Bogdan Ioan, care a câștigat concursul național lansat la 25 octombrie 2020. Proiectul este realizat printr-un parteneriat al Asociației pentru Patrimoniu Regal Peleș cu Ministerul Culturii și cu Primăria Oraşului Sinaia. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si