EXCLUSIV - TVA majorat la locuințe, de la 1 ianuarie 2024. Expert imobiliar: ”Vor fi foarte mulți care vor încerca să prindă TVA-ul de 5% pe final de an”
De la 1 ianuarie 2024, TVA-ul pentru achiziționarea unei locuințe, cu o valoare sub 600.000 lei, va crește de la 5% la 9%. Cum va influența această măsură fiscală piața imobiliară?
Author: Razvan Boboc joi 19 octombrie 2023 , 15:30
Dacă doriți să achiziționați după 1 ianuarie 2024 o locuință a cărei valoare nu depășește 600.000 de lei, adică aproximativ 120.000 de lei, TVA-ul va fi de 9%.
Pentru restul locuințelor, care nu se încadrează în limitele stabilite de lege pentru TVA redus, cota va fi de 19%.
Cu cât vor crește prețurile locuințelor după 1 ianuarie 2024?
Majorarea TVA-ului de la 1 ianuarie 2024 îi va determina pe mulți cumpărători să nu mai amâne demararea achiziționării unei locuințe.
”Costul final al potențialului cumpărător va crește cu 4% anul viitor. Pentru cei care vor achiziționa de la 1 ianuarie 2024. Presupun că, cei care nu aveau de gând anul acesta să cumpere, vor lua decizia mult mai repede. Vor fi foarte mulți care vor încerca să prindă TVA-ul de 5%”, spune Georgian Marcu, expert imobiliar.
onstrucția, cât și cu partea de acte, partea de finalizare a actelor. E posibil să termine construcția în termenul promis, în timp util, dar să nu finalizeze partea de recepție și intabulare a construcției.
În ultimii doi ani, am văzut foarte multe cazuri în care de la finalizarea construcției și până la intabularea efectivă a locuințelor pentru a putea fi vândute a durat undeva între 6 și 8 luni.
Vorbim strict de București aici”, mai spune Georgian Marcu.
Sfaturi utile pentru cumpărători
”Ca potențial cumpărător, aici aș fi foarte atent. Când se finalizează, în ce condiții și dacă avem șanse? Și menționat în antecontract clar ce se întâmplă dacă nu se finalizează în termen, cine își asumă acea diferență de TVA. Pentru că obligația de plată este a cumpărătorului, dar obligația de colectare este a vânzătorului.
Aici s-ar putea să apară discuții între părți, dacă construcția nu este finalizată în timp util”, a mai declarat expertul imobiliar.
– accesul la evenimente sportive, bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9321 și 9329
– livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite;
– produsele eco/bio/de înaltă valoare calitativă;
– livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență.