Dacă doriți să achiziționați după 1 ianuarie 2024 o locuință a cărei valoare nu depășește 600.000 de lei, adică aproximativ 120.000 de lei, TVA-ul va fi de 9%.

Pentru restul locuințelor, care nu se încadrează în limitele stabilite de lege pentru TVA redus, cota va fi de 19%.

Cu cât vor crește prețurile locuințelor după 1 ianuarie 2024?

Majorarea TVA-ului de la 1 ianuarie 2024 îi va determina pe mulți cumpărători să nu mai amâne demararea achiziționării unei locuințe.

”Costul final al potențialului cumpărător va crește cu 4% anul viitor. Pentru cei care vor achiziționa de la 1 ianuarie 2024. Presupun că, cei care nu aveau de gând anul acesta să cumpere, vor lua decizia mult mai repede. Vor fi foarte mulți care vor încerca să prindă TVA-ul de 5%”, spune Georgian Marcu, expert imobiliar.

Citește și: EXCLUSIV: Efectele economice ale războiului din Israel. Impactul asupra românilor. Ion Radu Zilișteanu, doctor în economie: "O consecință probabilă a războiului ar putea fi vizibilă pe piața imobiliară"

TVA majorat la locuințe, de la 1 ianuarie 2024

TVA majorat la locuințe, de la 1 ianuarie 2024

[Sursa foto: Pexels.com]

Cum poți beneficia și anul viitor de TVA de 5% pe locuințe

Dacă semnezi un antecontract anul acesta, iar termenul de livrare este în cursul anului viitor, TVA-ul va fi de 5% în continuare.

”O problemă care poate interveni aici sunt întârzierile pe care le au dezvoltatorii, atât cu c

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

onstrucția, cât și cu partea de acte, partea de finalizare a actelor. E posibil să termine construcția în termenul promis, în timp util, dar să nu finalizeze partea de recepție și intabulare a construcției.

În ultimii doi ani, am văzut foarte multe cazuri în care de la finalizarea construcției și până la intabularea efectivă a locuințelor pentru a putea fi vândute a durat undeva între 6 și 8 luni. Vorbim strict de București aici”, mai spune Georgian Marcu.

Sfaturi utile pentru cumpărători

”Ca potențial cumpărător, aici aș fi foarte atent. Când se finalizează, în ce condiții și dacă avem șanse? Și menționat în antecontract clar ce se întâmplă dacă nu se finalizează în termen, cine își asumă acea diferență de TVA. Pentru că obligația de plată este a cumpărătorului, dar obligația de colectare este a vânzătorului. Aici s-ar putea să apară discuții între părți, dacă construcția nu este finalizată în timp util”, a mai declarat expertul imobiliar.

Prețurile locuințelor vor crește

Prețurile locuințelor vor crește

[Sursa foto: Pexels.com]

Citește și: EXCLUSIV- Închirierea locuințelor din blocurile cu risc seismic I ar putea fi interzisă. Ce valoare mai au pe piață? Agent imobiliar: ”Cererea pe acest tip de imobile este în continuă scădere. Se poate ajunge la un blocaj”

La ce mai crește TVA-ul de la 1 ianuarie 2024

Pe lângă TVA-ul la locuințe, mai crește TVA-ul de la 5% la 19% TVA pentru:

– sălile de fitness

Citeste si: Monica Tatoiu a povestit un moment care a marcat-o din copilărie: „Ce bătaie am luat! Nu am depășit niciodată viteza, trec doar pe trecerea de pietoni.”- kfetele.ro

Citeste si: Detaliul surprinzător observat la Edi Iordănescu după participarea la EURO 2024- radioimpuls.ro

– accesul la evenimente sportive, bâlciuri, parcuri de distracții și parcuri recreative ale căror activități sunt încadrate la codurile CAEN 9321 și 9329

– livrarea locuințelor ca parte a politicii sociale, inclusiv a terenului pe care sunt construite;

– produsele eco/bio/de înaltă valoare calitativă;

– livrarea și instalarea de panouri fotovoltaice, panouri solare termice, pompe de căldură și alte sisteme de încălzire de înaltă eficiență.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si