Cu toate acestea, recunoaste chiar el, adeseori i se intampla sa fie batut… mar. “Sunt sacul lor de box", spune, zambind, Faimosul Yamato Zaharia.
E adevarat, explica el, asta nu se intampla decat in anumite coditii. Mai exact, in ring – sau acasa – el este cel care incaseaza, voit, loviturile fratilor sai mai mici.
Mai mult decat atata, recunoaste Yamato Zaharia, el, uneori, se si amuza. “Ei dau in mine, exerseaza combinatii de lupta, iar daca rateaza, ma distrez copios. Dar, antrenamentele cu fratii mei imi fac bine, ivat sa si incasez. Si, in plus, am invatat ca, uneori, este chiar mai frumos sa pierzi pentru ca poti sa creezi, astfel, o bucurie cuiva, celui care castiga. Iar zambetul lor, atunci cand ies invingatori dintr-o lupta in care eu ma fac ca lupt la potetialul maxim, imi incarca bateriile cum nu se poate descrie ”, ne-a mai spus Yamato.
Faimosul Yamato Zaharia este campion mondial la Kempo
La doar 22 de ani, Yamato Zaharia se poate mandri cu o colectie impresionanta de titluri – este multiplu campion national, european si mondial intr-unul dintre cele mai complexe si spectaculoase sporturi de lupta, Kempo.
„Nu va fi usor, dar daca intri intr-o lupta iti asumi toate riscurile. Nu poti sta in ploaie fara sa te uzi.
Ce este Kempo, arta martiala practicata de Faimosii Yamato Zaharia si Mirel Dragan
Povestea acestei arte martiale incepe in urma cu peste 2000 de ani cand un calugar budist originar din India, a fost trimis de maestrul sau in China pentru a crea o metoda de antrenament fizic si spiritual in vederea revigorarii budismului aflat in perioada de declin. Ajuns in China, gaseste peste tot calugari budisti slabiti fizic si cu o stare de sanatate precara datorita sedentarismului si a posturilor de meditatie si rugaciune prelungite, iar Bodhiharma se stabileste in provincia Henan in Manastirea Shaolin (celebra in toate filmele modere legate de artele martiale) si izoleaza pentru o perioada indelungata intr-o pestera, unde creaza un set de exercitii de gimnastica numit ‘Cele 18 maini ale lui LO-HAN’, exercitii ce se bazeaza pe miscarile suple, dar puternice ale animalelor. Intors in manastire, introduce acest sistem de antrenament in pregatirea zilnica a calugarilor.
La un moment dat, manastirea a fost atacata de bande de talhari, care ca si in alte randuri, vroiau sa jefuiasca calugarii de acolo, stiind ca acestia sunt slabiti si incapabili de a riposta. De aceasta data insa au avut parte de o surpriza, calugarii aflati intr-o forma fizica excelenta. Pregatiti de aceasta data fizic prin antrenamentele urmate, ei au reusit sa respinga atacurile talharilor, iar ca urmare, calugarii au decis ca tehnicile de lupta sa poarte denumirea de Chuan Fa Kempo sau Shaolin Kempo. Practic, majoritatea artelor martiale asiatice, asa cum le stim noi ca denumiri astazi( Karate/ Kung-Fu/ Ju-Jitsu/ Judo/ Kickboxing/ Hapkido, etc.) impreuna cu multiplele lor limitari in plan competitional, reprezinta practic mici particele desprinse in decursul timpului din Kempo.