Anuntul a fost facut de catre actualul presedinte al Cubei, fratele sau, Raul Castro, potrivit BBC.

"Comandantul Revoluţiei cubaneze a decedat vineri la ora 22.29" (sambata, 5.29, ora Romaniei), a anunţat Raul Castro intr-un discurs transmis in direct la televiziunea publica din Cuba.
Raul Castro a anuntat ca trupul sau va fi incinerat sambata.

"Liderul maxim", care a controlat cu o mana de fier insula dupa revolutia din 1959 si a sfidat superputerea americana timp de peste  o jumatate de secol, i-a cedat puterea fratelui sau Raul incepand din 2006, dupa o hemoragie intestinala.

In aprilie 2011 a renuntat la ultima sa functie oficiala, cedand postul de prim secretar al Partidului comunist din Cuba (PCC) fratelui sau, numarul doi in partid de la infiintarea sa, in 1965.

Fiul unui mare proprietar de terenuri de origine spaniola, Fidel Castro si-a surprins pana si propriii sai partizani orietandu-se spre Moscova la putin timp dupa ce a cucerit puterea, in ianuarie 1959.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Copiii care au îngrozit Franţa. Autorităţile franceze sunt în alertă maximă după atrocităţile săvârșite de doi băieți de 14 și 15 ani- antena3.ro

Citeste si: Regretul unui bărbat care și-a pus panouri solare. „Am o casă care nu poate fi vândută. Valoarea i-a scăzut”- wowbiz.ro

A sfidat 11 presedinti americani si a supravietuit unui numar interminabil de comploturi pentru a-l asasina (un record de 638, potrivit Guinness Book) precum si unei tentative esuate de debarcare a exilatilor cubanezi sustinut de CIA in golful Porcilor, in aprilie 1961.

John F. Kennedy va impune, in februarie 1962, un embargou comercial si financiar. In continuare in vigoare, acesta afecteaza puternic economia tarii, in ciuda unei serii de relaxari consimtite de administratia Barack Obama.

In octombrie 1962, criza rachetelor, provocata de instalarea de rachete nucleare rusesti in Cuba, a provocat o inlantuire de evenimente care au pus intreaga lume sub spectrul razboiului atomic. Washingtonul a decis atunci o blocada navala a insulei iar Moscova a sfarsit prin a-si retrage rachetele in schimbul  promisiunii americane de a nu invada insula.

Tovaras de arme cu argentinianul Ernesto "Che" Guevara, liderul cubanez a fost un campion al exportului de revolutii marxiste in America Latina, dar si in Africa, in special in Angola, unde trupele cubaneze au fost angajate timp de 15 ani.

Aceasta revolutie starneste inca de atunci o fascinatie la nivel mondial iar regimul se lauda cu faptul ca a eradicat analfabetismul si a creat un sistem de sanatate eficient si accesibil celor 11 milioane de locuitori ai insulei. O performanta rara pentru o tara saraca din America Latina.

Dar caderea URSS in 1991, principalul finantator al insulei, aduce o lovitura teribila economiei cubaneze: populatia se confrunta cu lipsuri enorme, iar Fidel Castro proclama o "perioada speciala in timp de pace" si multi prezic sfarsitul lungului sau regim.

Maestru al supravietuirii politice, gaseste insa o noua mana cu turismul dar in special prin noii sai aliati din China si Venezuela lui Hugo Chavez, prezentat de Fidel Castro drept "fiul sau spiritual".

El Lidero maximo si-a tinut intotdeauna secreta viata sa privata. Sotia sa, Dalia Soto del Valle, cu care forma un cuplu din anii 1960 si caruia i-a daruit 5 copii, ar urma sa asiste la funeraliile sale celui care a mai avut cel putin alti trei copii- dintre care o fata care traieste la Miami- cu trei alte femei.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si