„Desi inculpatul sustine in declaratiile date ca a respectat procedurile privind achizitionarea terenului, declaratiile angajatilor il contrazic si scot la iveala neregulile care aveau loc.

Din declaratia martorei(...) rezulta ca procedura de achizitie nu a fost respectata, ca desi trebuiau intocmite anumite documente, acestea nu erau intocmite corespunzator si mai mult erau intocmite ulterior. Astfel, la informarea martorei ca in cauza nu s-a intocmit un raport de evaluare, i se spune verbal sa-l contacteze pe evaluator”, se arata in decizia instantei.

Judecatorul mai remarca faptul ca „este inexplicabil si lipsit de logica” cum Flavius Campeanu, condamnat alaturi de complicele sau Ovidiu Crapatureanu, fost director general al RAR, „hotarasc cumpararea unui teren pe care se va face o pista de incercari in functie de configurarea terenului si nu de necesitatea construirii pistei”.

Magistratul mai constata ca, in timpul procesului, la solicitarea inculpatilor, in cauza s-a dispus efectuarea unei expertize tehnice judiciare si ca „expertiza nu a fost efectuata deoarece la data de 07.01.2015, expertul desemnat in cauza a depus o adresa prin care arata ca „din cauza vremii nefavorabile nu am putut ajunge la terenul ce face obiectul prezentei cauze, urmand a reface convocarea si implicit realizarea operatiunilor de teren necesare intocmirii raportului de expertiza dispus”.

Magistratul noteaza in motivare si explicatiile expertului: „La data de 14.01.2015, expertul desemnat in cauza a depus o adresa prin care arata urmatoarele: „Dat fiind ca la aceasta data vremea era nefavorabila adica multa lapovita, foarte multa apa pe tarlaua extravilan arabila, impreuna am urcat in masina marca Dacia Duster apartinand RAR- ului pe motivul ca are tractiune 4x4 si ca putem ajunge pe drumul de exploatare la terenul in cauza.

Am parcurs pe drumul desfundat ce prezenta denivelari adanci si era foarte alunecos din cauza apei cca 2/3 din distanta de 2,9 km de la asfalt pana la teren. Dupa 2/3 parcurse din drum am oprit si am identificat de la distanta terenul in functie de liziera padurii, linia de joasa tensiune si dupa planuri, neputand ajunge pentru inspectia lui. Riscam foarte mult sa derapam”, se consemneaza in motivare.
 

Judecatorul mai noteaza ca, din aceste adrese rezulta ca pe timp de ploaie si iarna, din cauza precipitatiilor, terenul este inaccesibil autovehiculelor.

Campeanu si Crapatureanu doreau sa construiasca intr-un sat din Giurgiu un „poligon complex de incercari pentru performantele dinamice ale autovehiculelor rutiere” si in acest sens au achizitionat un teren arabil pentru care au platit din bugetul RAR  1.180.000 de euro pentru 536.000 metri patrati teren, in conditiile in care acesta valora 103.000 de euro.

Magistratul mai arata ca in timpul audierii, atat in cursul urmaririi penale, cat si in cursul judecatii, inculpatii nu au recunoscut savarsirea faptelor si au incercat pasarea responsabilitatii asupra subordonatilor.

Cu referire la tranzactia in sine, „instanta constata ca toate aceste documente tehnice au fost intocmite ad-hoc, nedocumentat si nerealist, atat din punct de vedere al caracteristicilor dimensionale, cat si al costurilor pentru amenajarea functionala a poligonului, in scopul determinarii achizitionarii terenului”, se mai arata in motivare.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Un șofer a murit după ce a virat la stânga prin fața tramvaiului, în București. Vatmanul ar fi consumat substanțe psihoactive- wowbiz.ro

Cei doi fosti directori au sustinut ca CA al RAR a aprobat achizitia, „deoarece nu au fost respectate procedurile interne de achizitie imobile, pe care inculpatii le cunosteau asa cum au si declarat si mai mult inculpatii au urmarit o aprobare formala a consiliului, totul fiind stabilit de catre ei”.

In stabilirea pedepselor celor doi, judecatorul a avut in vedere „dezinhibitia” inculpatilor care s-au folosit de functii pentru a frauda institutia. „Instanta considera ca, raportat la imprejurarile si modul de desfasurare a activitatii infractionale, fata de modul concret de savarsire a faptelor astfel cum au fost expuse deja, rezulta fara echivoc dezinhibitia inculpatilor in ceea ce priveste savarsirea unor fapte de acest tip care au avut loc pe parcursul exercitarii functiilor incredintate, astfel incat pedeapsa aplicata trebuie sa constituie un tratament sanctionator adecvat si suficient, dar si o metoda de reeducare a inculpatilor. in cauza, instanta retine ca pericolul social concret al faptelor savarsite de inculpati este mare, iar pedeapsa aplicata trebuie sa confere siguranta in forta ocrotitoare a legii, dar si in exemplul moral, in sensul ca o pedeapsa eficienta si proportionala cu gravitatea faptei descurajeaza savarsirea unor asemenea fapte penale”, se mai arata in motivarea instantei.

Despre cei doi, judecatorul a mai remarcat faptul ca au incercat tergiversarea procesului si ca, „prejudiciul creat, care este mare, nu a fost recuperat nici macar partial”.

In 8 mai 2017, Flavius Cristian Campeanu, fost director tehnic la Registrul Auto Roman (RAR), fiul fostului ministru Mariana Campeanu, a fost condamnat, la cinci ani de inchisoare pentru complicitate la abuz in serviciu, in dosarul legat de cumpararea unui teren supraevaluat, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro. Decizia nu este definitiva si a fost atacata la Curtea de Apel Bucuresti.

" Condamna pe inculpatul Flavius Cristian Campeanu la o pedeapsa de cinci ani de inchisoare sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la abuz in serviciu, care a produs consecinte deosebit de grave ”, se arata in decizia de luni a Judecatoriei sector 1, hotarare care nu este definitiva.

In acelasi dosar, Ovidiu Crapatureanu, fost director general al RAR, a primit o pedeapsa de cinci ani si sase luni de inchisoare pentru abuz in serviciu, in acelasi dosar.

Cei doi trebuie sa plateasca RAR suma de 876.610 de euro, reprezentand prejudiciul produs partii civile Regia Autonoma- Registrul Auto Roman.

Instanta a mai decis sa pastreze sechestrul pe bunurile celor doi inculpati si i-a obligat la plata cheltuielilor judiciare. "Obliga inculpatii Crapatureanu Ovidiu si Campeanu Flavius Cristian la plata sumei de 34.000 lei, cate 17.000 lei fiecare inculpat, reprezentand cheltuieli judiciare catre stat. Cu drept de apel, in termen de 10 zile de la comunicarea copiei minutei”, se arata in decizia instantei.

In mai 2013, fostul director al Registrului Auto Roman Ovidiu Crapatureanu si Flavius Campeanu, fiul fostului ministru al Muncii Mariana Campeanu si director tehnic la RAR, au fost trimisi in judecata de procurorii DNA intr-un dosar legat de cumpararea unui teren supraevaluat, prejudiciul fiind estimat la peste un milion de euro.

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Potrivit DNA, in perioada 3 iunie- 16 septembrie 2008, Crapatureanu si Campeanu, sub pretextul construirii unui poligon de incercari autovehicule, au facut demersuri pentru achizitionarea unui teren de 536.140 metri patrati, situat in extravilanul comunei Roata de Jos, judetul Giurgiu, la un pret cu mult mai mare decat valoarea sa de piata, cauzand RAR un prejudiciu in cuantum de 1.076.509 de euro, reprezentand diferenta dintre pretul de achizitie (1.179.508 de euro) si valoarea de piata a terenului (102.999 de euro) la data cumpararii.

Terenul a fost achizitionat prin incalcarea procedurilor privind evaluarea ofertelor de vanzare bunuri imobile, la un pret de 2,2 euro/m2, in conditiile in care vanzatorul terenului anuntase public, prin mijloace de informare in masa, o oferta de vanzare a terenului la pretul de 0,75 euro/m2.

De asemenea, memoriul tehnic de realizare a poligonului, semnat de Flavius Campeanu, in calitate de director tehnic, „a fost intocmit nedocumentat si nerealist, atat din punct de vedere al costurilor de amenajare cat si al dimensiunilor. Astfel, configuratia terenului pentru construirea poligonului a fost modificata de mai multe ori pentru ca, in final, sa corespunda cu suprafata de teren oferita spre vanzare”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Procurorii sustin ca terenul a fost cumparat prin incalcarea procedurilor privind evaluarea ofertelor de vanzare bunuri imobile, la un pret de 2,2 euro metrul patrat, in conditiile in care vanzatorul terenului anuntase public, prin mijloace de informare in masa, o oferta de vanzare a terenului la pretul de 0,75 euro metrul patrat.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si