Fostul premier liberal Florin Cîțu critică impozitul progresiv: Cota unică, o "linie roșie" de netrecut
Fostul premier și președinte al PNL Florin Cîţu a declarat că nu au existat discuţii în interiorul partidului cu privire la introducerea impozitării progresive. El consideră această impozitare progresivă drept o "eroare strategică".
Florin Cîțu a precizat că liberalii au intrat în actuala coaliţie de guvernare „cu două linii roşii”, respectiv păstrarea cotei unice şi investiţiile de 7% din PIB.
„PNL a venit cu două linii roşii în această coaliţie- cota unică şi să avem investiţii la 7% din PIB.
La cea cu investiţii la 7% din PIB încă se mai lucrează, încă nu suntem acolo. În PNL nu s-a discutat despre impozitarea progresivă. Cred că orice membru al PNL vă va spune că nu s-a discutat despre modificarea sistemului de impozitare în România", a declarat miercuri Florin Cîțu.
Florin Cîțu: Nu se poate introduce impozitul progresiv de la 1 ianuarie 2023
Fostul lider al PNL a explicat că şi dacă ar exista acord în coaliţie privind schimbarea sistemului de taxare, măsura nu ar putea fi aplicată de la începutul anului viitor.
"Acum vă spun ca specialist, să modifici cota progresivă, nu poţi până în 2024. Deci dacă ai vrea să faci ceva, să zicem că se agrează şi PNL, durează câţiva ani până poţi să introduci impozitul progresiv. Nu se poate face de la 1 ianuarie 2023”, a explicat Florin Cîţu, miercuri, la Parlament.
Fostul premier: Impozitarea progresivă va crește inflația și va reduce creșterea economică
Fostul premier al României consoderă că impozitarea progresivă va crește inflația și va reduce creșterea economică.
„Vă spun că România a făcut o greşeală în mijlocul crizei din 2010 când a crescut TVA.
Imediat preţurile au crescut, inflaţia a crescut şi economia a intrat din nou într-o criză care a durat până în 2012. Nu e normal să nu înveţi din greşeli. Orice discuţie despre a creşte impozitarea marginală, că o faci prin impozitare progresivă, că o faci prin introducerea de alte taxe, va reduce creşterea economică şi va creşte inflaţia. Mai mult, în PNRR avem o reformă fiscală pusă acolo. Sunt tot felul de facilităţi care astăzi există şi care discriminează între diferiţi plătitori de taxe care ar trebui eliminate.
Sunt acolo până în 2026. Acelea aduc la buget, în fiecare an, estimativ 0,5% procente din PIB. Impozitarea progresivă, după calculele mele, ar aduce doar o dată 0,5% din PIB şi atât, nu mai mult. Deci ar fi o greşeală strategică pentru România să o facă”, a mai explicat preşedintele Senatului.