Totodată, FMI consideră „profundă incertitudine” cu privire la calea recuperării, a declarat Gita Gopinath, economistul șef al FMI.

Potrivit acestia, criza economică declanșată de noua pandemie de coronavirus a fost mai puternică și diferită față de crizele trecute, sectorul serviciilor a fost lovit mai greu decât producția atât în economiile de piață avansată, cât și în cele emergente.

Citeste si: Lista măsurilor propuse de Guvern pentru starea de alertă. Ce măsuri se vor lua din 17 iunie

De asemenea, a menționat o divergență izbitoare a piețelor financiare față de economia reală, care ar putea genera o volatilitate mai mare pe piețele financiare și corecții potențiale.

Perspectiva economică mondială, pesimistă

FMI urmează să-și actualizeze perspectiva economică mondială pe 24 iunie, directorul general Kristalina Georgieva, declarând luna trecută că „este foarte probabil” ca fondul să-și revizuiască prognoza deja pesimistă pentru o contracție de 3% în producția internă internă brută în 2020, fără a da detalii.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Citeste si: Se pot face petreceri după 17 iunie? Măsurile luate de Guvern

Gopinath spune că există semne de recuperare timpurie în multe țări care și-au redeschis economiile, dar eventuale noi valuri de infecții și măsurile de restricție reprezintă încă riscuri.

În timp ce măsurile de politică fiscală au fost considerabile în economiile avansate, țările sărace aveau resurse mai restrânse, iar sectorul informal nu a fost în măsură să absoarbă șocul așa cum s-a întâmplat în crizele trecute, a spus ea.

Cazurile globale de virus au ajuns luni la peste 8 milioane, infecțiile crescând în America Latină, în timp ce Statele Unite și China se confruntă cu noi focare.

Citeste si: Orașul care a închis toate școlile de teama noului coronavirus. Este „stare de război”

Gopinath a declarat că impactul pe termen lung asupra economiilor dependente de turism a fost o preocupare particulară, iar guvernele ar trebui să continue politici de realocare a lucrătorilor din sectoarele în scădere către cei cu perspective mai puternice.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si