FMI vede o „profundă incertitudine” cu privire la redresarea economică
Fondul Monetar Internațional (FMI) va prognoza problabil o contracție mai puternică în economia globală decât a fost estimată anterior pentru 2020.
Totodată, FMI consideră „profundă incertitudine” cu privire la calea recuperării, a declarat Gita Gopinath, economistul șef al FMI.
Potrivit acestia, criza economică declanșată de noua pandemie de coronavirus a fost mai puternică și diferită față de crizele trecute, sectorul serviciilor a fost lovit mai greu decât producția atât în economiile de piață avansată, cât și în cele emergente.
Citeste si: Lista măsurilor propuse de Guvern pentru starea de alertă. Ce măsuri se vor lua din 17 iunie
FMI urmează să-și actualizeze perspectiva economică mondială pe 24 iunie, directorul general Kristalina Georgieva, declarând luna trecută că „este foarte probabil” ca fondul să-și revizuiască prognoza deja pesimistă pentru o contracție de 3% în producția internă internă brută în 2020, fără a da detalii.
Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro
Citeste si: Se pot face petreceri după 17 iunie? Măsurile luate de Guvern
Gopinath spune că există semne de recuperare timpurie în multe țări care și-au redeschis economiile, dar eventuale noi valuri de infecții și măsurile de restricție reprezintă încă riscuri.
În timp ce măsurile de politică fiscală au fost considerabile în economiile avansate, țările sărace aveau resurse mai restrânse, iar sectorul informal nu a fost în măsură să absoarbă șocul așa cum s-a întâmplat în crizele trecute, a spus ea.
Cazurile globale de virus au ajuns luni la peste 8 milioane, infecțiile crescând în America Latină, în timp ce Statele Unite și China se confruntă cu noi focare.
Citeste si: Orașul care a închis toate școlile de teama noului coronavirus. Este „stare de război”
Gopinath a declarat că impactul pe termen lung asupra economiilor dependente de turism a fost o preocupare particulară, iar guvernele ar trebui să continue politici de realocare a lucrătorilor din sectoarele în scădere către cei cu perspective mai puternice.