Executivul de la București a promis o nouă majorare a salariului minim din 2024, însă această decizie este suspendată momentan din motive care țin de deficitul bugetar.

Citește și: VIDEO- Reguli noi pentru trotinetele electrice. Conducătorii vor trebui să aibă cel puțin 16 ani

Și alte țări din regiune au planuri legate de salariul minim. Ungaria a indicat o posibilă creştere de 10%- 15%, în timp ce în Polonia salariul minim ar urma să crească anul viitor cu aproximativ 20%.

 

Polonia înregistreează deja cel mai ridicat nivel de salarizare minim din regiune conform datelor Eurostat.

Guvernul ceh ia în considerare o majorare de 9%- 12%, ceea ce ar fi depăşit nivelul inflaţiei estimat în 2024, după o lungă perioadă de scădere a salariilor reale.

Avertismentul FMI: Nu este indicat să majorezi salariile fără o creștere de productivitate

Majorările semnificative ale salariilor minime planificate anul viitor în Europa Centrală și de Est sporesc riscul unei inflaţii mult mai persistente sau a pierderii de locuri de muncă, pe fondul creşterii relativ slabe a productivităţii în regiune, a avertizat marți Fondul Monetar Internaţional.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro

Citeste si: INTERVIU. Traian Băsescu: ”Sunt cei mai slabi candidați din toate alegerile prezidențiale prin care a trecut România”- wowbiz.ro

În condiţiile în care inflaţia se atenuează, de la nivelurile de pete 10%, economiile regiunii sunt la un punct de cotitură, arată experții FMI.

Potrivit FMI, diminuarea creşterii preţurilor impulsionează revenirea salariilor în teritoriu pozitiv, fapt care va ajuta consumul şi o redresare economică mai amplă, anul viitor.

Cele mai recente date statistice arată că productivitatea muncii în principalele economii din Europa Centrală este sub media OCDE, cel mai bine la acest capitol fiind Polonia, iar situația cea mai rea fiind în România.

Efecte în lanț ale majorării salariului minim 

Riscul legat de economiile regiunii est-europene, care au încetinit semnificativ în ultimele luni, din cauza inflaţiei ridicate, ar putea fi legat de creșterea presiunii pe angajatori.

Dacă firmele trec asupra consumatorilor costurile cu salariile ridicate, prin noi majorări de preţuri, se creează un cerc vicios de natură inflaționistă.

Salariul minim Guvernul României a majorat salariul minim cu 10% din octombrie în timp ce Ungaria a indicat o posibilă creştere de 10%- 15%.

Ce ar trebui să facă Guvernul în loc să modifice salariul minim

Unele bănci centrale din regiune au răspuns la creşterea mai slabă a preţurilor reducând dobânzile, în special în Polonia şi Ungaria, care ar urma să înregistreze anul viitor rate ale inflaţiei peste ţintele băncilor centrale.

Citeste si: Nou beneficiu pentru pensionarele cu venit de până în 3.000 de lei. Ce gratuitate vor primi acestea- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV! Târgul de Crăciun de la Cluj se deschide mâine, 22 noiembrie 2024! Edy Chereji: „Anul acesta nu vor fi focuri de artificii, va fi un spectacol de lasere și drone care va marca începutul evenimentului”- radioimpuls.ro

Citeste si: Val de aer polar în România. A nins și s-a depus strat consistent de zăpadă. Imagini din Brașov, Cluj, Neamț- antena3.ro

Geoff Gottlieb, reprezentantul regional al FMI pentru Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, trage un semnal de alarmă:

"În unele ţări din CEE, sunt planificate anul viitor majorări semnificative ale salariilor minime. Este posibil ca firmele să absoarbă aceste creşteri prin profituri mai scăzute, dar există de asemenea riscul ca aceste majorări să aibă ca rezultat o inflaţie mult mai persistentă sau reducerea forţei de muncă, în special ţinând cont de creşterea relativ slabă a productivităţii în regiune", susţine oficialul FMI.

Pentru echilibrul corect, Gottlieb a explicat că politica fiscală şi alte forme de protecţie socială, mai degrabă decât doar salariul minim, ar trebui să fie principalele instrumente pentru sprijinirea angajaţilor cu venituri mai scăzute.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si