In articol:
- Ingredientele necesare pentru a prepara friptura
- Pentru o friptură mai fragedă, nu îndepărtați oasele
Una dintre cele mai iubite preparate din bucătăria românească este friptura de porc, nelipsită din meniul meselor tradiționale de Crăciun sau de la orice grătar. Mai jos aveți o rețetă de cotlet de porc la tavă cu vin și usturoi.
Ingredientele necesare pentru a prepara friptura
- 3 kg de cotlet de porc întreg cu os și grăsime
- câțiva căței de usturoi după gust
- sare și piper negru măcinat după gust
- 1/2 linguriță de cimbru uscat sau după gust
- 700 ml de vin alb sec sau apă
Pasul unu: fă câteva tăieturi între oase cu un cuțit bine ascuțit și împănează cotletul cu usturoi după gust (nu este obligatoriu, dar îți recomandăm să gătești friptura astfel);
Pasul doi: fă crestături pe grăsimea de pe cotlet;
Pasul trei: pune cotletul în tavă și asezonează cu sare și piper după gust;
Pasul patru: presară cimbru uscat după gust;
Pasul cinci: toarnă vinul sau apa în tavă;
Pasul șase: acoperă tava cu folie, apoi pune-o în cuptor la 150 C pentru circa 90 de minute să se coacă foarte încet;
Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro
Pasul șapte: îndepărtează folia, pune tava înapoi în cuptor și prăjește carnea de porc la 200 C până se rumenește, stropește-o din când în când cu vinul din tavă;
Pasul opt: când friptura de porc este gata, acoper-o cu folie și așteaptă să se odihnească circa 30 de minute (recomandat) înainte de servire.
Citeste si: Lebăr de casă. Așa se prepară corect. Nu pune niciodată asta în el!
Citeste si: Preţ carne porc Crăciun 2020: Cât costă un kg în viu?
Friptura de porc este una dintre rețetele de mâncare preferate de foarte mulți oameni din diverse colțuri ale lumii și în special Europa și America. Fiind o mâncare foarte populară, friptura din carne de porc se gătește după foarte multe metode.
Practic, aproape orice parte a porcului este folosită la friptură. Cu toate acestea, cotletul este una dintre tranșele preferate la prepararea de friptură de porc la cuptor.
Pentru o friptură mai fragedă, nu îndepărtați oasele
Această friptură din cotlet de porc întreg pe os este una dintre cele mai bune rețete cu carne de porc la cuptor. Carnea este fragedă și suculentă, în timp ce aromele sunt bogate și bine combinate. Vă recomandăm să gătiți cotletul de porc la cuptor cu vin folosind carne cu oase și grăsime deasupra. În acest fel, friptura va fi 100% fragedă și suculentă și vei uita de carnea uscată despre care prietenii vorbesc mereu!
Osul protejează carnea de contactul direct cu temperatura ridicată, la fel ca grăsimea de deasupra. Chiar dacă nu-ți place să mănânci grăsimea prăjită, o poți îndepărta atunci când servești mâncarea pe farfurie și vei savura doar cotletul de porc fraged și delicios.
Gătirea cotletului de porc la cuptor nu este obligatorie cu vin, dar totuși îți recomand să folosești vin din cauza gustului delicios pe care o dă cărnii de porc.
Alcoolul se va evapora în timpul prăjirii, deci friptura de porc preparată cu ajutorul acestei rețete poate fi servită chiar și copiilor. Carnea de porc prăjită lent poate fi servită cu multe garnituri. Unele dintre cele mai populare sunt piureul de cartofi, cartofii prăjiți, cartofii fierți, risotto, pilaf de orez simplu și așa mai departe.