Un expert în domeniul funerar a dezvăluit care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le fac oamenii atunci când vorbesc cu o persoană îndoliată.

Citește și: Un copil de cinci ani a căzut de la etajul nouă al unui bloc

Este bine să le ai în vedere când porți o conversație cu cineva care este în doliu, astfel încât acesta să se simtă sprijinit și să nu ajungi să îl fac să se simtă mai rău.

Citește și: A murit Vera Putina, mama "secretă" a lui Vladimir Putin

Lianna Champ are peste 40 de ani de experiență ca specialist în îngrijire funerară și este autoarea unui ghid practic pe aceste teme, potrivit Daily Mail.

Nu ignora un om aflat în doliu

Specialista a declarat recent pentru o revistă: „Vă rog, nu ignorați pe cineva care este îndurerat doar pentru că nu știți ce să-i spuneți. Este în regulă să spui că nu știi ce să spui, dar lasă-i să știe că ești prezent, plin de compasiune și dornic să asculți".

Citește și: Doliu uriaș în lumea literară. Un mare scriitor a murit răpus de o boală cumplită

Cei îndurerați nu știu întotdeauna de ce au nevoie, dar trebuie să știe că nu sunt singuri.

Lianna Champ a adăugat că nu trebuie să spui foarte multe, ci pur și simplu să oferi celuilalt ocazia de a vorbi.

„Încearcă să fii acolo cu trupul, mintea și spiritul, cu inima deschisă”, a spus ea.

Citește și: Calendar ortodox 4 iunie 2023. Sărbătoare mare duminică! Este cruce roșie!

„Când o persoană îndoliată vorbește despre cum îl face să se simtă durerea, ea nu poartă o conversație, ci face mărturisiri. Mulțumește-i pentru împărtășire și spune-i că ești deschis să asculți tot ce îți spune".

Ce greșeli trebuie să eviți când transmiți condoleanțe 

Lianna Champ a dezvăluit mai multe lucruri pe care oamenii le spun adesea celor care sunt îndurerați, dar care pot avea un efect negativ sau frustrant asupra lor.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Lianna Champ

Lianna Champ, 40 de ani de experiență în domeniul funerar

[Sursa foto: Facebook]

Iată o listă de greșeli, mai mari sau mai mici, pe care oamenii le fac când își exprimă compasiunea și condoleanțele. 

1. „Știu cum te simți”

Experta este de părere că este unul dintre cele mai rele lucruri pe care le poți spune și care îl poate face pe cel îndurerat să ridice o barieră în dialogul cu tine. Fiecare relație pe care o avem este total unică, ceea ce înseamnă că fiecare experiență de durere pe care o avem este total unică.

Chiar dacă putem împărtăși emoții similare cu ceilalți, nu sunt doi oameni care să experimenteze aceeași pierdere în același mod. Prin urmare, a spune că știi cum se simt ei, face ca ei atenția să se mute de la ei spre tine.

De asemenea, această frază minimizează importanța sentimentelor persoanei îndoliate și le creează o stare de conflict interior, mai ales că nu vor putea să riposteze la atitudinea ta.

2. „Spune-mă dacă ai nevoie de ceva”

Oamenii aflați în doliu nu îți vor spune niciodată cu ce să-i ajuți. În schimb, poți găsi o cale concretă de a-i ajuta fără să lansezi o ofertă la nivel teoretic. De genul: „Sunt la cumpărături sâmbătă, ce pot să-ți iau?”.

Ofertele practice sunt cel mai bine venite pentru un om în doliu- plimbarea câinilor, mici servicii casnice etc. Acest lucru poate reduce presiunea îngrijorării de a spune ceva greșit. Cel îndurerat se simte sprijinit și tu te simți util.

3. „Timpul le vindecă pe toate”

Nu este un lucru care să-l consoleze pe omul aflat în suferință aici și acum. Cunoaștem cu toții oameni care sunt încă îndurerați la ani de zile după pierderea cuiva drag.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Fiica lui Liviu Vârciu răspunde criticilor conform cărora trăiește din banii părinților: „Nu frec menta pe TikTok”- radioimpuls.ro

Nu ne revenim niciodată 100% din pierdere, dar putem învăța să trăim cu ea și să căutăm din nou fericirea, dar există pași pe care trebuie să-i facem și lucruri pe care trebuie să le facem treptat.

4. „Măcar acum nu mai suferă”

Când cineva moare din cauza unei boli de lungă durată, s-ar putea să fie adevărat că suferința sa s-a terminat, dar suferința celui îndurerat abia a început.

Nu contează dacă ai avut o pierdere asemănătoare. Poate îți amintești cum te-ai simțit după pierderea ta, dar asta nu înseamnă că știi ce se întâmplă în interiorul acestui îndurerat. Sentimentele lor se bazează pe relația lor personală, care este unică.

Când cei îndurerați aud oameni spunând acest lucru, deși poate fi corect din punct de vedere tehnic, le minimizează tristețea și, deoarece suferința s-a terminat, ascultarea acestor cuvinte îi poate face să se simtă vinovați.

5. „Trebuie să fii puternic”

Cei îndurerați nu trebuie puși într-o situație de "a trebui să facă sau fie cumva", trebuie ajutați doar să fie sinceri cu privire la ceea ce simt. Prin crearea unui spațiu în care să-și împărtășească sentimentele fără comentarii sau comparații, li se va oferi în mod natural puterea de care au nevoie.

Această afirmație este înțeleasă adeseori că ceea ce simte persoana îndoliată nu este important și ar trebui să-și ascundă durerea și să arate tuturor cât de bine se descurcă. 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
doctorulzilei.ro
Listerioza Listerioza
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si