Close sidebar
Close sidebar

Gripa aviara la Constanta, la o lebada moarta; ANSVSA anunta masuri speciale in toata tara

Probele prelevate de la o lebada gasita moarta in acvatoriul portului Constanta arata ca aceasta avea gripa aviara, subtipul H5N8, anunta ANSVSA care a dispus mai multe masuri, ca recensamantul tuturor exploatatiilor din zona ce detin pasari domestice si salbatice.

,


DISTRIBUIE
acest articol

Ungaria: mii de pasari vor fi sacrificate din cauza aparitiei unor focare de gripa aviara. Si Romania trebuie sa ia masuri

Gripa aviara la Constanta, la o lebada moarta; ANSVSA anunta masuri speciale in toata tara
Probele prelevate de la o lebada gasita moarta in acvatoriul portului Constanta arata ca aceasta avea gripa aviara, subtipul H5N8, anunta ANSVSA care a dispus mai multe masuri, ca recensamantul tuturor exploatatiilor din zona ce detin pasari domestice si salbatice. Totodata, oficialii au anuntat ca, in intreaga tara, au fost inasprite controalele transporturilor intracomunitare cu pasari vii si oua provenite din tarile in care sunt focare ale bolii si s-a dispus ca pasarile din gospodarii sa fie tinute inchise.
Inspectori Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Constanta au fost anuntati, in data de 22 noiembrie, de faptul ca a fost gasita o lebada moarta in acvatoriul portului Constanta, potrivit unui comunicat transmis luni de ANSVSA.
“A fost gasit un singur cadavru de lebada care a fost expediat la Laboratorul Sanitar
Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Judetean (LSVSAJ) din Constanta pentru efectuarea analizelor in regim de urgenta. De asemenea, a fost inspectat intreg acvatoriul portului Constanta, nefiind identificate alte cadavre. LSVSAJ Constanta, in data de 23.11.2016, a eliberat un buletin de analiza  cu rezultat pozitiv pentru influenta aviara, prin identificarea genomului virusului”, se arata in comunicatul ANSVSA.
Pe data de 24 noiembrie, probe din cadavrul lebedei au fost trimise la Institutul de Diagnostic si Sanatatea animala din Bucuresti pentru a se confirmat prezenta virusului, iar in urma emiterii buletinului de analiza a fost confirmata prezenta virusului gripei aviare,
subtipul H5N8.
Conform planului de masuri si legislatiei sanitare veterinare in vigoare au fost stabilite doua zone de restrictii sanitare veterinare, in jurul locului in care a fost identificata lebada salbatica, respectiv o zona de protectie cu o raza de 3 kilometri si o zona de supraveghere cu o raza de 10 kilometri, care include o include pe prima.
“incepand cu data de 25.11.2016,
conform Planului de Masuri s-a efectuat instruirea medicilor veterinari concesionari din cadrul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor care se afla in zona de protectie si supraveghere (Constanta, Navodari, Cumpana si Agigea) si a efectuat recensamantul tuturor exploatatiilor din zonele anterior mentionate. Facem precizarea ca la nivelul acestor zone de restrictie sanitara veterinara nu exista nici o exploatatie comerciala de pasari, doar gospodarii ale populatiei”, conform comunicatului.
Astfel, la nivelul judetului Constanta a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor.
Totodata, la nivelul zonelor de restrictie sanitara veterinara au fost impuse mai multe masuri, printre care recensamantul si identificarea tuturor exploatatiilor din zona ce detin pasari domestice si salbatice, precum si vizite oficiale in toate aceste exploatatii in vederea evaluarii starii de sanatate a efectivelor de pasari.
“O atentie deosebita se acorda monitorizarii Complexului Muzeal de stiinte ale Naturii – Delfinariu Constanta, unde exista foarte multe specii de pasari salbatice. De asemenea, in cursul zilei de 28.11.2016 se va efectua un control oficial la aceasta institutie si impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricarei modificari in statusul de sanatate al pasarilor prezente aici. in functie de analiza de risc, efectuata de specialistii din cadrul DSVSA Constanta, vor fi prelevate probe in vederea monitorizarii sub aspectul influentei aviare”, mai precizeaza comunicatul DSVSA.
Alte masuri luate prevad ca toate pasarile sa fie tinute inchise in cladiri pentru a impiedica intrarea in contact a celor domestice cu cele salbatice. Totodata s-a interzis miscarea pasarilor din sau in afara exploatatiilor fara aprobarea DSVSA Constanta, dar si accesul la luciu de apa a ratelor si gastelor domestice pentru prevenirea oricarui contact direct si indirect cu pasari salbatice
De asemenea, este interzisa adaparea pasarilor de curte cu apa din lacuri sau balti, este obligatorie informarea medicilor veterinari de catre proprietari la aparitia primelor semne de boala sau mortalitate in randul pasarilor pentru ca specialistii sa efectueze examenul de laborator. Totodata, trebuie dezinfectate echipamente si vehiculele utilizate pentru transportul pasarilor sau altor materii posibile purtatoare de virus.
De asemenea, sunt interzice targurile, pietele si expozitiile de animale, fiind intensificata supravegherea pasarilor salbatice, in special a celor de apa si monitorizarea suplimentara a pasarilor moarte sau bolnave.
“S-a solicitat cooperarea vanatorilor si a ornitologilor pentru raportarea autoritatilor competente in cazul identificarii de pasari moarte. in acest sens, exista colaborari cu Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta, fiind monitorizata in permanenta o suprafata de 3.700 de hectare de luciu de apa in ceea ce priveste starea pasarilor salbatice si identificarea oricaror pasari moarte sau muribunde”, se mai arata in comunicat.
DSVSA Constanta a instituit serviciul de permanenta, iar in situatia in care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se va deplasa cu  autolaboratorul, pentru ridicarea oricaror cadavre de pasari (salbatice sau domestice), in vederea trimiterii acestora catre laborator pentru analize.
La nivelul exploatatiilor comerciale de pasari de pe raza judetului Constanta au fost instituite operative zilnice privind starea de sanatate, mortalitati inregistrate peste limita tehnologica de productie, precum si controale oficiale in toate aceste unitati. in regim de urgenta s-a solicitat intarirea masurilor de biosecuritate si notificarea oricarei suspiciuni catre DSVSA Constanta.
“Pana la aceasta data, din informatiile pe care le detinem, exceptand cazul anterior mentionat, nu exista nici o suspiciune de aparitie a Influentei Aviare in populatia de pasari domestice si salbatice de pe teritoriul Romaniei”, se mai arata in comunicatul ANSVSA.
Oficialii ANSVSA au anuntat ca masuri preventive au fost luate in intreaga tara.
S-a dispus monitorizarea in permanenta a starii de sanatate la pasari domestice si salbatice si orice suspiciune va fi notificata in regim de urgenta DSVSA-urilor judetene si ANSVSA. Au fost inasprite controalele transporturilor intracomunitare cu pasari vii si oua de incubat provenite din tarile unde ”au evoluat focare” de gripa aviara in ultima perioada.
De asemenea, s-a dispus ca toate pasarile din gospodarii sa fie tinute inchise in adaposturi fara acces la luciuri de apa sau alte amenajari hidrologice si fara a avea contact cu pasarile salbatice, masura fiind extinsa si in cazul ”exploatatiilor comerciale de pasari autorizate/inregistrate sanitar veterinar cu sistem de crestere si exploatare a pasarilor free-range si ecologic”.
in acelasi timp, s-a solicitate instituirea de protocoale de colaborare cu mai multe institutii implicate in observarea, supravegherea si monitorizarea pasarilor salbatice. Totodata pe intreg teritoriul tarii va avea loc ”o operativa saptamanala privind monitorizarea pasarilor domestice si salbatice”, iar la nivelul ANSVSA, in cadrul Directiei Sanatatea Animalelor s-a instituit permanenta telefonica pana la stingerea focarului.
in 21 noiembrie, cele cinci mari ferme de pasari din judetul Arad au fost verificate de catre autoritatile sanitar veterinare, care inceara sa previna aparitia unor focare de gripa aviara, in urma epidemiei din Ungaria.
Opt state europene sunt afectate de aparitia unor focare de gripa aviara, iar autoritatea pentru siguranta alimentelor din Ungaria a ordonat sacrificarea tuturor pasarilor pe o raza de un kilometru in jurul unor focare identificate in sudul tarii. in tara vecina, zeci de mii de pasari vor fi sacrificate in apropierea oraselor Bugac si Kiskunmajsa, in regiunea Bacs-Kiskun, iar fermierii vor fi despagubiti.
Potrivit Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a ONU (FAO), epidemia de gripa aviara a izbucnit acum doua luni si va continua sa puna in pericol Uniunea Europeana pana in primavara anului 2017.

Totodata, oficialii au anuntat ca, in intreaga tara, au fost inasprite controalele transporturilor intracomunitare cu pasari vii si oua provenite din tarile in care sunt focare ale bolii si s-a dispus ca pasarile din gospodarii sa fie tinute inchise.

Inspectori Directiei Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (DSVSA) Constanta au fost anuntati, in data de 22 noiembrie, de faptul ca a fost gasita o lebada moarta in acvatoriul portului Constanta, potrivit unui comunicat transmis luni de ANSVSA.

“A fost gasit un singur cadavru de lebada care a fost expediat la Laboratorul Sanitar Veterinar si pentru Siguranta Alimentelor Judetean (LSVSAJ) din Constanta pentru efectuarea analizelor in regim de urgenta. De asemenea, a fost inspectat intreg acvatoriul portului Constanta, nefiind identificate alte cadavre. LSVSAJ Constanta, in data de 23.11.2016, a eliberat un buletin de analiza  cu rezultat pozitiv pentru influenta aviara, prin identificarea genomului virusului”, se arata in comunicatul ANSVSA.
Pe data de 24 noiembrie, probe din cadavrul lebedei au fost trimise la Institutul de Diagnostic si Sanatatea animala din Bucuresti pentru a se confirmat prezenta virusului, iar in urma emiterii buletinului de analiza a fost confirmata prezenta virusului gripei aviare, subtipul H5N8.

Conform planului de masuri si legislatiei sanitare veterinare in vigoare au fost stabilite doua zone de restrictii sanitare veterinare, in jurul locului in care a fost identificata lebada salbatica, respectiv o zona de protectie cu o raza de 3 kilometri si o zona de supraveghere cu o raza de 10 kilometri, care include o include pe prima.

“incepand cu data de 25.11.2016, conform Planului de Masuri s-a efectuat instruirea medicilor veterinari concesionari din cadrul Circumscriptiilor Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor care se afla in zona de protectie si supraveghere (Constanta, Navodari, Cumpana si Agigea) si a efectuat recensamantul tuturor exploatatiilor din zonele anterior mentionate. Facem precizarea ca la nivelul acestor zone de restrictie sanitara veterinara nu exista nici o exploatatie comerciala de pasari, doar gospodarii ale populatiei”, conform comunicatului.

Astfel, la nivelul judetului Constanta a fost activat Centrul Local de Combatere a Bolilor. Totodata, la nivelul zonelor de restrictie sanitara veterinara au fost impuse mai multe masuri, printre care recensamantul si identificarea tuturor exploatatiilor din zona ce detin pasari domestice si salbatice, precum si vizite oficiale in toate aceste exploatatii in vederea evaluarii starii de sanatate a efectivelor de pasari.

“O atentie deosebita se acorda monitorizarii Complexului Muzeal de stiinte ale Naturii – Delfinariu Constanta, unde exista foarte multe specii de pasari salbatice. De asemenea, in cursul zilei de 28.11.2016 se va efectua un control oficial la aceasta institutie si impunerea unei operative zilnice privind notificarea oricarei modificari in statusul de sanatate al pasarilor prezente aici. in functie de analiza de risc, efectuata de specialistii din cadrul DSVSA Constanta, vor fi prelevate probe in vederea monitorizarii sub aspectul influentei aviare”, mai precizeaza comunicatul DSVSA.

Alte masuri luate prevad ca toate pasarile sa fie tinute inchise in cladiri pentru a impiedica intrarea in contact a celor domestice cu cele salbatice. Totodata s-a interzis miscarea pasarilor din sau in afara exploatatiilor fara aprobarea DSVSA Constanta, dar si accesul la luciu de apa a ratelor si gastelor domestice pentru prevenirea oricarui contact direct si indirect cu pasari salbatice
De asemenea, este interzisa adaparea pasarilor de curte cu apa din lacuri sau balti, este obligatorie informarea medicilor veterinari de catre proprietari la aparitia primelor semne de boala sau mortalitate in randul pasarilor pentru ca specialistii sa efectueze examenul de laborator. Totodata, trebuie dezinfectate echipamente si vehiculele utilizate pentru transportul pasarilor sau altor materii posibile purtatoare de virus.

Citeste si: Decizie fără precedent pentru proprietarii de case și terenuri. Noile măsuri care se aplică în toată România- kanald.ro

Citeste si: Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă- wowbiz.ro

Citeste si: Cum a apărut drapelul de luptă al rușilor în Ucraina la mitingul AUR de duminică. Ce reprezintă steagul controversat- antena3.ro

Omul care s-a imbogatit de pe urma “gripei aviare” a avut parte de un sfarsit tragic! Acum, virusul ataca din nou, ungurii au dat dispozitie ca mii de pasari sa fie ucise

De asemenea, sunt interzice targurile, pietele si expozitiile de animale, fiind intensificata supravegherea pasarilor salbatice, in special a celor de apa si monitorizarea suplimentara a pasarilor moarte sau bolnave.

“S-a solicitat cooperarea vanatorilor si a ornitologilor pentru raportarea autoritatilor competente in cazul identificarii de pasari moarte. in acest sens, exista colaborari cu Compania Nationala Administratia Porturilor Maritime S.A. Constanta, fiind monitorizata in permanenta o suprafata de 3.700 de hectare de luciu de apa in ceea ce priveste starea pasarilor salbatice si identificarea oricaror pasari moarte sau muribunde”, se mai arata in comunicat.

DSVSA Constanta a instituit serviciul de permanenta, iar in situatia in care vor fi semnalate alte evenimente de acest tip, un medic veterinar se va deplasa cu  autolaboratorul, pentru ridicarea oricaror cadavre de pasari (salbatice sau domestice), in vederea trimiterii acestora catre laborator pentru analize.
La nivelul exploatatiilor comerciale de pasari de pe raza judetului Constanta au fost instituite operative zilnice privind starea de sanatate, mortalitati inregistrate peste limita tehnologica de productie, precum si controale oficiale in toate aceste unitati. in regim de urgenta s-a solicitat intarirea masurilor de biosecuritate si notificarea oricarei suspiciuni catre DSVSA Constanta.
“Pana la aceasta data, din informatiile pe care le detinem, exceptand cazul anterior mentionat, nu exista nici o suspiciune de aparitie a Influentei Aviare in populatia de pasari domestice si salbatice de pe teritoriul Romaniei”, se mai arata in comunicatul ANSVSA.

Oficialii ANSVSA au anuntat ca masuri preventive au fost luate in intreaga tara.

S-a dispus monitorizarea in permanenta a starii de sanatate la pasari domestice si salbatice si orice suspiciune va fi notificata in regim de urgenta DSVSA-urilor judetene si ANSVSA. Au fost inasprite controalele transporturilor intracomunitare cu pasari vii si oua de incubat provenite din tarile unde ”au evoluat focare” de gripa aviara in ultima perioada.

De asemenea, s-a dispus ca toate pasarile din gospodarii sa fie tinute inchise in adaposturi fara acces la luciuri de apa sau alte amenajari hidrologice si fara a avea contact cu pasarile salbatice, masura fiind extinsa si in cazul ”exploatatiilor comerciale de pasari autorizate/inregistrate sanitar veterinar cu sistem de crestere si exploatare a pasarilor free-range si ecologic”.
in acelasi timp, s-a solicitate instituirea de protocoale de colaborare cu mai multe institutii implicate in observarea, supravegherea si monitorizarea pasarilor salbatice. Totodata pe intreg teritoriul tarii va avea loc ”o operativa saptamanala privind monitorizarea pasarilor domestice si salbatice”, iar la nivelul ANSVSA, in cadrul Directiei Sanatatea Animalelor s-a instituit permanenta telefonica pana la stingerea focarului.

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: Vlăduța Lupău, greșeala care i-a afectat vacanța! Ce a pățit artista în Arabia Saudită- radioimpuls.ro

Citeste si: Cum a apărut drapelul de luptă al rușilor în Ucraina la mitingul AUR de duminică. Ce reprezintă steagul controversat- antena3.ro

in 21 noiembrie, cele cinci mari ferme de pasari din judetul Arad au fost verificate de catre autoritatile sanitar veterinare, care inceara sa previna aparitia unor focare de gripa aviara, in urma epidemiei din Ungaria.

Opt state europene sunt afectate de aparitia unor focare de gripa aviara, iar autoritatea pentru siguranta alimentelor din Ungaria a ordonat sacrificarea tuturor pasarilor pe o raza de un kilometru in jurul unor focare identificate in sudul tarii. in tara vecina, zeci de mii de pasari vor fi sacrificate in apropierea oraselor Bugac si Kiskunmajsa, in regiunea Bacs-Kiskun, iar fermierii vor fi despagubiti.

Potrivit Organizatiei pentru Alimente si Agricultura a ONU (FAO), epidemia de gripa aviara a izbucnit acum doua luni si va continua sa puna in pericol Uniunea Europeana pana in primavara anului 2017.

 

Sursa: News.ro

 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI