Salariul minim crește în mod oficial la 3.300 lei brut pe lună, începând cu 1 octombrie 2023, conform anunțului de miercuri al Guvernului, publicat aici

Citește și: VIDEO- Guvernul promite majorarea salariului minim

De majorarea salariului minim pe economie vor beneficia un număr de 1.867.588 salariaţi.

Din păcate, creșterea netă a salariului celor mai prost plătiți angajați din România va fi de doar 93 de lei pe lună, restul fiind taxe și contribuții care ajung tot în buzunarul statului. 

În acest fel, salariul minim net ajunge la 1.981 lei pe lună, dar creșterea netă este de doar 4,3 procente, mai puțin de jumătate din creșterea de 10% din creșterea anunțată de Guvern la suma brută. 

Cât este salariul minim în prezent?

În prezent, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată este stabilit la 3.000 lei lunar, pentru un program complet de lucru de 165,333 ore, în medie pe lună în anul 2023.

Asta reprezintă 18,145 lei/oră, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.1447/2022 pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată.

Cât va fi salariul minim pe oră din octombrie

Prin prezentul act normativ se propune ca salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată să fie majorat la 3.300 lei lunar începând cu data intrării în vigoare a prezentei hotărâri de Guvern, "ceea ce reprezintă o creștere de 10%, față de luna septembrie 2023", se spune în Nota de fundamentare.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

În luna octombrie 2023 tariful orar va fi de 19,96 lei/oră pentru un program complet de lucru de 165,333 ore/lună. 

Salariul minim net crește cu 4,3%

Salariul minim net crește cu 4,3%

[Sursa foto: Facebook]

Ce se întâmplă cu salariul minim din construcții?

Proiectul de act normativ de la Ministerul Muncii nu spune nimic de creșterea salariului minim din construcții spre exemplu, muncitorii din acest sector urmând a fi afectați de noile măsuri fiscale.

„Salariul minim în constructii având regim diferit de taxare, ceea ce reprezinta o modificare a Codului Fiscal, care a fost facuta prin OUG 168/2002, se va stabili prin proiectul de lege pe care Guvernul își va asuma răspunderea în Parlament”, se spune în documentul oficial publicat azi.

Potrivit anunțurilor făcute de Executiv, salariile minime din construcţii vor creşte de la 4.000 de lei brut la 4.500 de lei brut, ceea ce înseamnă 2.647 de lei net.

Ce efecte are creșterea salariului minim la 3.300 lei?

În România beneficiază în prezent de salariul minim brut garantat în plată un număr de circa 1,5 mil. de salariați, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 28% din numărul total de salariați activi.

Citește și: Salariul minim ianuarie 2024. România ar putea depăși 5 țări din UE, dar nu ajunge nici la jumătatea salariului minim din Franța sau Germania- HARTA

De majorarea salariului de bază minim de 3.300 de lei vor beneficia un număr de 1.867.588 salariați. Potrivit Ministerului Muncii, vor exista mai multe efecte pozitive ale măsurii:

Citeste si: Românii se vor bucura în fiecare lună de un ajutor în valoare de 660 de lei! Ce trebuie să facă pentru a intra în posesia banilor- kfetele.ro

Citeste si: Cum își gestionează banii Leonard și Monica Doroftei: "Ce spune nevasta se execută. Nu se comentează"- radioimpuls.ro

Citeste si: Viața muncitorilor străini în România. Nepaleza care vrea să fie româncă și băiatul care simte că e singur pe lume- antena3.ro

- Majorarea propusă va avea efecte pozitive asupra creșterii economice prin stimularea ocupării, creşterii puterii de cumpărare a salariaţilor și reducerii muncii la negru.
- Majorarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată are impact asupra creșterii consumului cu o influență și asupra importului bunurilor de consum.
- Creșterea salariului minim poate avea efecte pozitive asupra ocupării în sectoarele în care există cerere de forță de muncă datorită faptului că munca devine mai atractivă pentru anumite categorii de salariați(femei, tineri,etc.).
- Măsura creșterii salariului minim afectează multiple sectoare de activitate cum ar fi comerțul, transporturile și întreprinderile mici și mijlocii unde nivelul salariilor este mai mic față de medie cu influențe asupra creșterii cheltuielilor cu forța de muncă.

 

 

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si