Premierul Nicolae Ciucă a anunţat marți că Executivul adoptă o Hotărâre de guvern pentru aprobarea rectificării bugetului de venituri şi cheltuieli pe anul 2022 al Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu.

Citește și: Se aprind luminițele din București! Programul evenimentelor

În acest fel, Executivul asigură finanţarea de 400 milioane lei pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţe cu unele pe led şi 500 milioane lei pentru comunităţile locale.

Citește și: Cum ne pregătim de blackout? Acestea sunt elementele care nu trebuie să-ți lipsească

Este vorba, în acest ultim caz, de un program pentru iluminatul stradal, unde vor fi înlocuite becurile convenţionale tot cu unele led.

Premierul Ciucă: "Practic putem numi programul Rabla pentru becuri” 

„O altă hotărâre importantă astăzi este cea prin care modificăm bugetul Fondului pentru Mediu şi al Agenţiei Fondului pentru Mediu. Practic e acea hotărâre de Guvern prin care punem în aplicare decizia luată pentru a finanţa proiectele de eficienţă energetică de care vor beneficia cetăţenii şi comunităţile locale. Prin decizia de astăzi asigurăm un buget de 400 milioane lei pentru înlocuirea becurilor convenţionale din locuinţe cu becuri cu led, becuri noi, becuri mai performante şi mai economice. Practic îl putem numi programul Rabla pentru becuri”, a afirmat Nicolae Ciucă, la începutul şedinţei de marţi a Executivului.

Citește și: Vești proaste de la Comisia Europeană: prețurile rămân mari și în 2023

Iluminatul stradal din România trece pe led din 2023

Premierul a adăugat că şi comunităţile locale vor beneficia de un program pentru iluminatul public stradal, înlocuind vechile lămpi cu altele pe bază de led.

„Pentru acest program asigurăm o sumă de 500 milioane lei.

Ambele programe vor fi susţinute prin bugetul Fondului pentru Mediu şi al Administraţiei Fondului pentru Mediu”, a mai spus premierul.

Citește și: Salariile demnitarilor ar putea crește din ianuarie 2023

Proiectul de ordin pentru aprobarea Ghidului de finanţare a Programului privind creșterea eficienței energetice prin înlocuirea becurilor convenționale cu becuri led poate fi văzut aici

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Criterii de eligibilitate a solicitantului în vederea obţinerii finanţării

Poate beneficia de finanţare solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

a)este persoană fizică cu domiciliul în România;

b)nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led;

c)are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică;

d)este posesor al unui/unei buletin/cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;

e)se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu led, un număr echivalent de becuri convenționale;

f)îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.

Voucherele au valoarea de 200 lei

Achiziţia de becuri cu led în cadrul programului se face prin intermediul comercianţilor validaţi, în limita fondurilor alocate, publicate spre informare, pe pagina de internet a AFM.

În maximum 7 zile de la publicarea listei cu solicitanţii aprobaţi, aceştia se adresează comercianţilor validaţi în vederea utilizării voucherelor cu valoarea de 200 lei.

(1)Persoana fizică aprobată poate beneficia de un voucher în cuantum de 200 lei la achiziţionarea a cel puțin unui bec cu led, în schimbul predării unui număr echivalent de becuri convenționale.

(2)În cadrul unei sesiuni de înscriere, un solicitant poate beneficia de un singur voucher.

Citeste si: Cum își alege Karmen Minune un partener? Contează sau nu banii, pentru aceasta: "Dacă îți alegi bărbatul în funcție de asta, ai pierdut din start!"- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul pe care i l-a transmis Claudia Pătrășcanu fostului soţ: "Asta este cel mai important". Gabi Bădălău a împlinit 36 de ani- radioimpuls.ro

Citeste si: Două gemene bogate au anunțat că îşi caută un iubit pe care să îl împartă. Poate să fie și sărac, dar să îndeplinească o condiție cheie- antena3.ro

(3) Valoarea voucherului se scade de către comerciantul validat, în factură, din preţul de comercializare cu TVA a becurilor cu led, denumit în continuare preţ de comercializare, diferenţa fiind asigurată de către beneficiar din surse financiare proprii.

(4) Voucherul este generat aleatoriu de aplicaţie, şi are următoarele atribute:

– un cod alfanumeric format din minimum 5 caractere (majuscule), generat aleatoriu în aplicaţie;

– data emiterii şi data expirării;

– valoarea nominală de 200 lei.

(5)Voucherul este valabil 7 zile de la data publicării listei solicitanţilor aprobaţi prevăzute la art. 17 alin. (2), perioadă în care trebuie utilizat la un comerciant validat, sub sancţiunea pierderii dreptului de utilizare.

(6)Voucherul este nominal şi netransmisibil şi nu poate fi utilizat decât de persoana căreia i-a fost emis, în urma înscrierii în aplicaţia informatică.

(7)Persoana fizică care a beneficiat de un voucher în cadrul unei sesiuni de înscriere nu mai poate beneficia de voucher pe parcursul aceluiaşi an calendaristic.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si