Guvernul a renunțat la măsura care scădea prețul carburanților la pompă
Coaliția de guvernare a renunțat la ideea scăderii la jumătate a accizelor la carburanți, care fusese convenită spre finalul lunii trecute, cu doar două zile înainte de declanșarea războiului din Ucraina.
În urmă cu o lună, liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR ajunseseră la un acord pentru reducerea cu 50% a accizelor la carburanți. Măsura urma să fie aplicată cel puțin 3 luni, iar scăderea prețului la pompă pentru litrul de benzină și motorină se apropia de 1 leu.
"Nu este pe masă această măsură- reducerea accizei.(...) Nu a fost propusă această măsură, nu mai este pe masă în coaliţie această măsură", a afirmat marți Florin Cîţu, la Parlament.
Războiul din Ucraina face imposibilă orice previziune legată de prețul petrolului. În ultima lună, prețurile carburanților au sărit de 8 lei per litru la benzinăriile din România.
În acest context, Florin Cîțu a fost întrebat dacă este de acord cu măsura vehiculată în PSD privind acordarea unei subvenţii pentru carburanţi transportatorilor.
"De fiecare dată când vine o astfel de măsură trebuie să ne uităm în context, să spunem dacă mergem în acest domeniu cu o subvenţie de ce n-am merge şi în alte domenii cu subvenţii, pentru că preţul la carburant îi afectează pe toţi românii şi atunci haideţi să-i ajutăm pe toţi românii care merg de dimineaţă până seara la serviciu şi poate că nu-şi permit să-şi mai ia maşina.
Eu spun că sunt de acord pentru toată economia. Nu există măsuri pentru un anumit sector", a explicat liderul PNL care a dat ca exemplu facilitățile acordate pentru sectorul contrucţiilor în urmă cu câţiva ani de zile.
Carburanții urmau să scadă cu 1,2 lei per litru dacă acciza era redusă la jumătate
Liderii partidelor din coaliţia de guvernare ajunseseră, marţi, 22 februarie, la un acord de principiu privind reducerea la jumătate a accizei la carburanţi, a transmis News.ro
la acel moment, citând surse politice.
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, declarase cu o zi mai devreme, la Parlament, că i-a cerut ministrului Finanţelor o simulare despre ce înseamnă acciza la carburant şi cât este componentă din preţ.
El arăta că ”o intervenţie, pe o perioadă limitată, de înjumătăţire a accizei, ar avea şi un efect benefic asupra inflaţiei”, iar preţul ar scădea cu 1,2 lei/litru.
La acel moment, Florin Cîţu, a susţinut în şedinţa coaliţiei orice scădere de taxe şi contribuţii, condiţia fiind ca estimările ministrului PSD al Finanţelor Adrian Câciu privind efectele măsurilor să se confirme, iar în caz contrar, acesta să renunţe la funcţie.
Cum vede Florin Cîțu creșterea veniturilor pentru toți românii
Fostul premier este de părere că veniturile românilor pot crește doar prin noi investiții în economie, dar și prin reducerea contribuțiilor sociale.
"Sunt foarte clare propunerile PNL- 7% la investiţii trebuia să fie de la început, nu a fost pus, trebuie să fie pus acolo. Fără investiţii nu poţi să ai o revenire rapidă a economiei", a explicat Cîțu.
"Trebuie să creştem veniturile tuturor românilor. Există o singură variantă aici şi încă încerc să-i conving pe colegii mei că orice altă variantă pe care o aud şi nu are nimeni curajul să şi-o asume în coaliţie(...) că vrem să creştem salariul doar într-un anumit sector public sau să facem nu ştiu ce altă scamatorie nu funcţionează.(...) Nu poţi să creşti salariile doar într-un anumit sector, pentru că nu vom susţine acest lucru", a mai afirmat el.