Proiectul de Ordonanță de urgență prin care Guvernul vrea să plafoneze cheltuielile din noiembrie și decembrie 2023 va afecta primăriile din toată țara, care așteptau bani suplimentari pe final de an de la Executiv.
În plus, Guvernul Ciolacu intenționează să treacă la fondul de rezervă banii necheltuiți ai administrațiilor locale și ai instituțiilor centrale.
UPDATE. Premierul Ciolacu a făcut declarații la începutul ședinței de guvern de vineri dimineața.
"Astăzi, aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetară asumată prin Programul de convergenţă. Am spus de la început că statul trebuie să fie primul care face economie. De aceea, limităm şi reducem cheltuielile bugetare până la sfârşitul acestui an. Trebuie să ţinem deficitul sub control şi să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR", a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.
Citește și: Guvernul strânge cureaua pe final de an. Tăieri masive de bani în "ordonanța austerității". Marcel Ciolacu: "Avem bani de pensii și salarii"
Premierul Marcel Ciolacu, aflat joi la Bruxelles, a explicat că România încearcă să se încadreze într-un deficit bugetar mai mic de 6% până la 31 decembrie 2023.
"Mâine, în ședință de guvern, voi adopta o nouă ordonanță de urgență în ceea ce privește cheltuielile bugetare, atât la nivel central, cât și la nivel local.
Prioritatea noastră rămâne, foarte clar, să nu existe- și în acest moment, dacă vom lua aceste măsuri, nu există niciun risc în ceea ce privește blocarea fondurilor europene", a declarat Marcel Ciolacu.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
Ce prevede Ordonanța de Urgență care taie cheltuielile publice pe final de an
Prin proiectul de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar, Guvernul speră să facă economii de 8 miliarde lei.
Ce tipuri de cheltuieli vor fi tăiate în noiembrie și decembrie 2023:
"În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice nu pot încheia angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli prevăzute la următoarele articole de cheltuieli bugetare:
a) ”Bunuri și servicii” pentru alineatele ”Furnituri de birou” și ”Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”;
b) Reparații curente;
c) Bunuri de natura obiectelor de inventar;
d) Cărți, publicații și materiale documentare;
e) Consultanță și expertiză;
f) Pregătire profesională;
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
g) Studii și cercetări;
h) Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere;
i) Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ”Executarea silită a creanțelor bugetare”;
j) Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”.
Alte limitări impuse de "ordonanța austerității"
Proiectul de OUG mai spune că toți conducătorii autorităților și instituțiilor publice "au obligația de a dispune măsurile necesare astfel încât plățile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie 2023 la titlul de cheltuieli bugetare ”Bunuri și servicii”, să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat la acest titlu de cheltuieli".
Limitarea este greu de respectat de primăriile din țară în condițiile în care plățile către constructorii din proiectele de investiții se fac de regulă spre finalul anului.
Ordonanța austerității forțează autoritățile locale să se abțină de la "organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice".
Plățile către angajații care au câștigat în instanță, amânate pentru 2024
Proiectul de OUG prevede și că tranşele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice...neplătite până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se plătesc în anul 2024.