Proiectul de Ordonanță de urgență prin care Guvernul vrea să plafoneze cheltuielile din noiembrie și decembrie 2023 va afecta primăriile din toată țara, care așteptau bani suplimentari pe final de an de la Executiv.

În plus, Guvernul Ciolacu intenționează să treacă la fondul de rezervă banii necheltuiți ai administrațiilor locale și ai instituțiilor centrale. 

UPDATE. Premierul Ciolacu a făcut declarații la începutul ședinței de guvern de vineri dimineața. 

"Astăzi, aprobăm o serie de măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ţinta de deficit bugetară asumată prin Programul de convergenţă. Am spus de la început că statul trebuie să fie primul care face economie. De aceea, limităm şi reducem cheltuielile bugetare până la sfârşitul acestui an. Trebuie să ţinem deficitul sub control şi să nu punem în pericol fondurile europene sau PNRR", a declarat Marcel Ciolacu, la începutul şedinţei de Guvern.

Citește și: Guvernul strânge cureaua pe final de an. Tăieri masive de bani în "ordonanța austerității". Marcel Ciolacu: "Avem bani de pensii și salarii"

Premierul Marcel Ciolacu, aflat joi la Bruxelles, a explicat că România încearcă să se încadreze într-un deficit bugetar mai mic de 6% până la 31 decembrie 2023.

"Mâine, în ședință de guvern, voi adopta o nouă ordonanță de urgență în ceea ce privește cheltuielile bugetare, atât la nivel central, cât și la nivel local.

Prioritatea noastră rămâne, foarte clar, să nu existe- și în acest moment, dacă vom lua aceste măsuri, nu există niciun risc în ceea ce privește blocarea fondurilor europene", a declarat Marcel Ciolacu.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Citeste si: Dunărea a inundat Budapesta și încă nu a ajuns viitura maximă. Orban: „Ne-am pregătit pentru un nivel al apei de 9 metri”- wowbiz.ro

Ce prevede Ordonanța de Urgență care taie cheltuielile publice pe final de an 

Prin proiectul de Ordonanță de Urgență pentru aprobarea unor măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare pe anul 2023 în vederea încadrării în ținta de deficit bugetar, Guvernul speră să facă economii de 8 miliarde lei.

Ce tipuri de cheltuieli vor fi tăiate în noiembrie și decembrie 2023:

"În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, ordonatorii de credite ai autorităților și instituțiilor publice nu pot încheia angajamente legale pentru categoriile de cheltuieli prevăzute la următoarele articole de cheltuieli bugetare:

a) ”Bunuri și servicii” pentru alineatele ”Furnituri de birou” și ”Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”;

b) Reparații curente;

c) Bunuri de natura obiectelor de inventar;

d) Cărți, publicații și materiale documentare;

e) Consultanță și expertiză;

f) Pregătire profesională;

Citeste si: VIDEO Bogdan de la Ploiești și Cristina Pucean nu mai formează un cuplu! Mesajul pe care artistul l-a lăsat pe rețelele de socializare. „Acesta este ultimul meu răspuns în legătură cu fosta mea relație.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul Melissei, fiica lui Alin Oprea, pentru tatăl ei. Larisa Oprea abia acum l-a făcut public printre lacrimi: "Dacă o data în viața ta spuneai adevărul..."- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

g) Studii și cercetări;

h) Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere;

i) Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ”Executarea silită a creanțelor bugetare”;

j) Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”.

Alte limitări impuse de "ordonanța austerității"

Proiectul de OUG mai spune că toți conducătorii autorităților și instituțiilor publice "au obligația de a dispune măsurile necesare astfel încât plățile lunare efectuate în perioada noiembrie-decembrie 2023 la titlul de cheltuieli bugetare ”Bunuri și servicii”, să fie cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023, în limita bugetului aprobat la acest titlu de cheltuieli".

Limitarea este greu de respectat de primăriile din țară în condițiile în care plățile către constructorii din proiectele de investiții se fac de regulă spre finalul anului.

Ordonanța austerității forțează autoritățile locale să se abțină de la "organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice".

Plățile către angajații care au câștigat în instanță, amânate pentru 2024

Proiectul de OUG prevede și că tranşele aferente anului 2023 din sumele prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din instituţiile şi autorităţile publice...neplătite până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se plătesc în anul 2024.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si