Guvernul de coaliție PNL-USR-UDMR urmează să adopte o serie de măsuri de austeritate menite să atenueze efectele negative ale crizei economice generate de pandemia de coronavirus.

Liderii coaliției de guvernare au anunţat deja că, în urma şedinţei de luni, s-a stabilit că pensiile românilor nu vor creşte anul acesta, aşa cum se vehicula. O altă veste neplăcută pentru bugetari: vouchere de vacanţă nu vor mai fi acordate în cursul anului 2021.

Citeste si: Dan Barna anunță că studenții vor avea 50% gratuitate la călătoriile cu trenul

Potrivit informațiilor obținute pe surse în presa centrală, în draftul de ordonanță plecat pe circuitul de avizare se prevede plafonarea punctului de pensie la 1.442 de lei, însă și o indexare cu inflația.

De asemenea, se plafonează sporul pentru personal feroviar până 2023, conform Hotnews. Proiectul de ordonanță ar urma să intre în discuția Guvernului în ședința de miercuri, până la acel moment miniștrii fiind așteptați să vină cu alte propuneri.

Măsuri de asuteritate. Pensii înghețate până în 2022

Vestea proastă pentru pensionari a fost dată de liderul PNL, Ludovic Orban. Următoarea creştere a pensiilor este anunţată abia la 1 ianuarie 2022, a anunţat Orban la finalul şedinţei în care liberalii au fost informaţi de premierul Florin Cîţu despre buget şi măsurile pe care le are în vedere pentru reducerea cheltuielilor.

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

" Sistemul acesta de a creşte punctul de pensie în iulie – septembrie a provocat foarte multe anomalii, a provocat foarte multe discrepanţe în ceea ce priveşte cuantumul pensiei la categorii de pensionari

cu o contributivitate similară. Am discutat şi de procedura de recalculare a punctului de pensie, astfel încât să facă dreptate pentru pensionari, o procedură care începe şi care se va derula într-un ritm cât de alert este posibil", a spus Ludovic Orban după ședința coaliției de guvernare.

Citeste si: Guvernul Cîțu, în ședință la Palatul Victoria. Decizie importantă pentru "Autostrada de centură Bucureşti"

Orban a explicat faptul că majorarea pensiilor în cursul anului 2021, aşa cum fusese stabilit să se întâmple, nu ar face decât "să producă haos şi confuzie" în rândul pensionarilor.

Proteste ale sindicaliștilor din cauza reducerii sporurilor

Sindicaliştii Federaţiei Sanitas vor picheta sediile Guvernului, Parlamentului şi ministerelor în perioada 11- 19 februarie, protestând faţă de anunţurile autorităţilor în legătură cu reducerea sporurilor pentru angajaţii bugetari, suspendarea acordării voucherelor de vacanţă pentru anul 2021 şi reducerea indemnizaţiei de hrană.

„  Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas, întrunit luni, 8 februarie 2021, a luat act cu maximă îngrijorare de declaraţiile premierului Florin Cîţu şi ale preşedintelui PNL, Ludovic Orban, referitoare la reducerea sporurilor pentru angajaţii bugetari, suspendarea acordării voucherelor de vacanţă pentru anul 2021 şi reducerea indemnizaţiei de hrană", spun sindicaliștii într-un comunicat de presă.

Proteste ale sindicaliștilor din cauza reducerii sporurilor

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Citeste si: Mama copilului, martor părtaș la scena șocantă din Suceava

Studenții, bilete de călătorie cu reducere de 50%

Dan Barna, liderul USR, a anunțat miercuri că studenții vor avea 50% gratuitate la călătoriile cu trenul. S-a discutat recent despre anularea gratuității studenților la călătoriile cu trenul. Acum, însă, s-a decis ca studenții să aibă 50% reducere la călătoriile cu trenul, pe tot timpul anului, a declarat vicepremierul Dan Barna. 

De la 1 februarie 2017, conform unei hotărâri de Guvern, s-a decis ca studenţii români și străini din învățământul universitar cu frecvenţă licență, master, doctorat să aibă gratuitate la transportul feroviar intern la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe toată durata anului calendaristic, indiferent de distanță sau de rutele călătoriilor.

Până atunci, studenții au beneficiat de reducere de 50% pentru călătoriile cu trenul în limita a 24 de călătorii pe an, pe baza unor cupoane speciale și a legitimației.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si