Mai multe măsuri sunt luate în calcul de Guvern, unele urmând să intre în vigoare de la 1 iulie, altele de la 1 ianuarie 2023, iar altele gradual până în 2028.

Măsurile pe care Guvernul vrea să le adopte

Care sunt măsurile:

  • Creșterea accizelor la țigări de la 1 iulie. Acestea ar urma să crească cu 5,5% pentru țigări, cu 12,3% pentru lichidul cu nicotină și cu 35,6% pentru tutun încălzit.
  • Pragul pentru microîntreprinderi ar urma să scadă de la un milion de euro în acest an la 500.000 de euro în 2023, urmată de o diminuare la 300.000 de euro în 2024 și 100.000 de euro în 2025. Firmele care vor avea afaceri peste aceste praguri vor plăti impozit pe profit de 16% față de 1% sau 3%.
  • Împozitarea clădirilor se va face la valoarea de piață a imobilelor, conform grilei notarilor. 
  • Se majorează TVA de la 9% la cota standard de 19% pentru băuturile cu zahăr mult.
  • O serie de facilități ar urma să dispară pentru angajații din agricultură, industria alimentară sau chiar din construcții. În prezent, aceștia sunt scutiți de plata contribuției la sănătate de 10% și de contribuția la Pilonul II, de 3,75%.
  • Scutirea de impozit pentru vânzările de imobiliare de până în 450.000
    de lei va fi regândită. Aceasta ar urma să fie acordată doar pentru o singură vânzare, pentru a elimina dezvoltatorii care vând „pe persoană fizică”.
  • Taxe mai mari pentru profesiile liberale, activități independente și veniturile din alte surse. Cei care au venituri între 12 și 24 de salarii minime brute, vor datora contribuții la nivelul a 12 salarii minime

Citeste si: Băncile o duc bine în România. Au făcut profit record în 2022

Alte măsuri care sunt dezbătute

Guvernul se gândește și la un impozit progresiv, din 2024, de 16% pe venituri, față de 10% cât este în acest moment.

Citeste si: O nouă taxă propusă de PSD, pe "agenda de discuții" a alianței de guvernare

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

De asemenea, ar putea fi introdusă taxa de solidaritate propusă de către cei din PSD, dar nesusținută de către cei din PNL și de către președintele Klaus Iohannis.

Citeste si: Ministrul Finanțelor, anunț despre banii românilor. "Este exclus să înghețăm salariile și pensiile". România se retrage din două bănci rusești

Este vorba despre o taxă de 1% pentru firmele cu o cifră de afaceri anuală mai mare de 100 de milioane de euro.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si