Hotelierii si patronii de restaurante din Romania se confrunta cu o criza de personal uriasa!
Insuficient promovata ca destinatie, Romania se mai confrunta cu o alt fel de criza a turismului.
Cea mai acuta nevoie de personal de la revolutie incoace e resimtita tot mai puternic de patronii hotelurilor si restaurantelor. Multi dintre ei aleg sa isi plateasca angajatii inclusiv in extrasezon, doar pentru a-si pastra bucatarii, ospatarii sau cameristele.
"An de an, din pacate, cand incepe sezonul estival, simtim din plin criza locurilor de munca, mai ales pe partea de ospatari, barmani, receptie! Noi dispunem si de o locatie deschisa pe perioada iernii si incercam ca in proportie de 70%, angajatii din vara sa ii pastram la locatiile de iarna si ii reprofilam!", spune reprezentantul unui hotel din Eforie.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Una dintre angajatele sale are deja o vechime de peste un an. Tanara din imagini este receptionera si spune ca vrea sa ramana la acest loc de munca pe termen lung.
Citeste si: Ai kilograme în plus? Slăbești rapid în doar câteva zile! Încearcă super dieta din această primăvară!
"Facem rezervari, raspundem la telefoane, primim oamenii, le oferim halite si prosoape, incasam valoarea serviciilor pe care noi le oferim si ii primim cu zambetul pe buze!Consider ca este ceea ce mi se potriveste, caut stabilitate si seriozitate!", spune Catalina,
angajata ca si receptionera.Madan este un nepalez in varsta de 30 de ani. Lucreaza de doua luni in capitala intr-o pizzerie din Bucuresti. E multumit de salariu si spune ca trimite si bani la familia sa din Kathmandu.
Chef Patrizzia Paglieri resimte si ea criza de personal. A postat de curand si pe o retea de socializarea faptul ca isi cauta oameni pentru afacerea sa. "Am nevoie de spalatori de vase, de ospatari, dupa cum se vede suntem doar eu si Francesco, iar la bucatarie asa si asa- acum avem pe cineva in probe! Daca e in fata publicului, macar un zambet, dar singura calitate care conteaza e seriozitatea si chef de munca, pentru ca de multe ori se fac ospatari, dar de fapt nu vor sa fie ospatari!", spune ea.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Unul dintre angajatii sai, Adrian, e suficient de bine platit astfel incat sa nu isi doreasca sa plece.
Patronatele din turism spun ca au gasit o metoda prin care ar putea estompa migrarea fortei de munca.
Ne confruntam cu cea mai grava criza din industria ospitalitatii din ultimii 29 de ani. Cifrele oficiale ale patronatelor din turism ca exista un deficit de personal intre 100.000 si 350.000 de oameni. Se cauta cameriste, bucatari si ospatari. Salariile acestora pornesc de la 500 de euro si pot ajunge pana la 2.000 de euro.