In articol:
- Pe fiecare ou gasim un cod care trebuie analizat cu atentie.
- Cifra 1 este stantata pe ouale care provin de la gaini crescute in aer liber.
- Cifra 2 face referire la pasarile tinute in hale.
- Cifra 3 se refera la ouale provenite din baterii si aici trebuie sa fim cu bagare de seama, spun specialistii.
Crescute pentru oua, bietele pasari sunt filmate in hale supraaglomerate, fara lumina. Specialistii spun ca si calitatea oualor este afectata.
Activistii de la Animals International Romania spun ca au descoperit imagini socante in fermele pentru gaini ouatoare din tara noastra si din Polonia. Pasarile vii raman alaturi de cele moarte. E un sistem barbarb, spun cei care au obtinut aceste inregistrari.
"Cam 60 la suta dintre gainile pentru ouale lor, in Romania, sunt inca tinute in custi. Viata lor in astfel de sisteme este, nu doar plicisitoare, ci una de tortura. Animalele sufera foarte tare in aceste sisteme!", a declarat Gabriel Paun, EU director Animals International Romania.
Conditiile care te lasa fara cuvinte ii privesc pe toti consumatorii, cred specialistii.
"Ouale provenite de la gaini crescute in baterii modernizate nu au o calitate ridicata. Din pacate, foarte multi consumatori aleg ouale in functie de pret.", spun specialistii din Romania.
Calitatea unui out tine de mai multe aspecte. De pilda, modul in care a fost crescuta si hranita gaina. Si transportul si depozitarea sunt factori care trebuie luati in calcul.
Pe fiecare ou gasim un cod care trebuie analizat cu atentie.
"Codul incepe cu o cifra, de la 0 la 3. Cifra 0 corespunde gainilor crescute in ferme ecologice. Gainile crescute in ferme ecologice sunt hranite cu cereal ecologice.", transmite Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Cifra 1 este stantata pe ouale care provin de la gaini crescute in aer liber.
Cifra 2 face referire la pasarile tinute in hale.
Cifra 3 se refera la ouale provenite din baterii si aici trebuie sa fim cu bagare de seama, spun specialistii.
Daca vrem un ou ecologic, pasarea trebuie crescuta la sol, pe o suprafata mult mai mare si crescuta natural. Multi nu au rabdare sa citeasca informatiile de pe cofragul respectiv.
Intr-o singura luna, in Romania, se ajunge la o productie chiar si de 200 de milioane de oua.