Premierul Ciolacu spune că nu există vreun plan pentru impozitarea suplimentară a Pilonului II de pensii. Liderul social-democrat a lansat, în schimb, acuzații grave privind "miliardul "furat" de USR în pandemie.
Citește și: Se dau bani de la Guvern din Fondul de rezervă. Cine sunt beneficiarii. Marcel Ciolacu: "Vom acorda azi suma totală de 1,58 miliarde lei"
"Vreau să lămurim din start orice speculație despre intenția ascunsă a statului legat de Pilonul II de pensii.
Nu există așa ceva. Acum două luni eram cu toții acuzați că-l naționalizăm, acum că-l vom supraimpozita. Nu are nimeni vreun asemenea plan", a declarat Marcel Ciolacu la începutul ședinței de guvern de miercuri.
Șeful Executivului i-a solicitat, totuși, ministrului de Finanțe, Marcel Boloș "să propună soluția pe care o consideră necesară pentru a clarifica textele din Codul Fiscal care au fost invocate că lasă loc de speculații".
Liderul PSD s-a lansat într-o serie de acuzații la adresa USR căruia i-a cerut să răspundă "pentru miliardul de la vaccinuri și pentru celelalte sute de milioane furate din pandemie" și să nu mai "manipuleze în presă știri false" cum este știrea cu privire la supra-impozitarea Pilonului II.
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: Un băiat de 18 ani riscă 20 de ani de închisoare după o vacanță cu familia în Dubai. De ce este acuzat- antena3.ro
Citeste si: Un bărbat din Ploiești a sunat la 112 pentru că doi vecini nu răspundeau la ușă. Polițiștii au făcut o descoperire năucitoare- wowbiz.ro
De unde a pornit scandalul privind supra-impozitarea pensiilor din Pilonul II
Asociația pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR) a atras atenția zilele trecute asupra unei ambiguităţi legislative în Codul fiscal, care ar crea premisele impozitării progresive a câştigurilor de capital din fondurile de pensii private.
Motivul invocat de specialiști ar fi fost asimilarea în mod eronat cu partea necontributivă a pensiilor de serviciu (cunoscute public ca „pensii speciale”) începând cu 1 ianuarie 2024.
Astfel, în loc de impozitarea plăților din fondurile de pensii private cu cota normală de 10% (ca în prezent și precum la pensiile plătite din sistemul public), de la 1 ianuarie 2024 regimul fiscal ar fi riscat să devină cel cu cotele progresive de 15% sau 20%, aplicabil câştigurilor de capital.
APAPR a solicitat menținerea cotei actuale de impozitare de 10% în locul aplicării cotelor de 15% sau 20%.
Citeste si: Veste bună pentru gospodine și pensionare! Statul oferă bani pentru repartitoare. Cine va putea beneficia de un voucher de 750 de lei- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Imagini fără precedent cu suprafața Soarelui, la cea mai înaltă rezoluție de până acum: „Arată în detaliu frumusețea câmpului magnetic”- antena3.ro
Unii liberali au confirmat că temerile sunt îndreptățite, dat fiind textul neclar al legii, dar că vor fi corectate. În schimb, Ministerul Muncii a susținut că nu există niciun motiv ca cineva să creadă că ar crește impozitul pe Pilonul II.
Ce este Pilonul II de pensii
Pilonul II de pensii se referă la sistemul de pensii obligatorii administrate privat.
Pilonul II de pensii este reglementat prin Legea nr.
411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru cine sunt obligatorii aceste pensii? Sunt obligatorii pentru: persoanele în vârstă de până la 35 de ani, care sunt asigurate potrivit prevederilor art. 6 alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare şi contribuie la sistemul public de pensii.