Specialiștii au descoperit că poziția în care dormi poate să îți îmbunătățească sau din contră, să înrăutățească starea pe termen lung. Problemele de sănătate existente pot să determine în ce mod este bine pentru un om să doarmă.

În urma unui studiu din anul 2018, cercetătorii au descoperit că persoanele care dorm pe partea stângă pot să aibă schimbări în timpului unui ECG strict legate de poziția de somn.

Mai exact, dormitul constant pe partea stângă poate face ca inima să se miște și să se întoarcă.

Citește și: De ce este pâinea cu maia mai sănătoasă?

pozitie somn, somn odihnitor, insomnie

Totuși, dormitul pe partea stângă a corpului poate fi foarte benefic pentru persoanele care suferă de reflux gastric. Un studiu din anul 2022 a arătat că dormitul pe partea stângă este asociat cu o expunere mult mai mică la acidul gastric și o curățare mai rapidă a esofagului.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Au plătit 4.400 de euro pe o vacanță de lux, în Egipt, dar realitatea arăta complet diferit față de poze: Am avut un șoc- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

Unii experți spun că cei care dorm constant pe partea dreaptă pot să se confrunte cu compresia venei cave. Totuși, nu există nicio dovadă până în acest moment că dormitul pe partea dreaptă a corpului poate să crească riscul de a dezvolta boli cardiace.

Dormitul pe partea dreaptă este recomandat de unii medici femeilor însărcinate, pentru că greutatea fetusului nu apasă pe vena cavă inferioară, cea care transportă sângele înapoi la inimă din picioare.

De asemenea, această poziție îmbunătățește circulația sângelui spre fetus.

Pe ce parte e mai bine să dormi? Părerile medicilor sunt împărțite

În general, dormitul pe o parte trebuie ales în funcție de afecțiune. Totuși, chiar dacă nu este vorba de o problemă de sănătate, unele persoane aleg să doarmă așa pur și simplu din comoditate. Însă mai există și alte poziții în care oamenii se odihnesc.

Poziția ghemuită

Poziția ghemuită, pe o parte, cu picioarele încovoiate spre corp, este de departe cea mai populară poziție de somn. Aceasta este foarte bună pentru persoanele care suferă de dureri de spate, dar și pentru femeile însărcinate. De asemenea, această poziție poate ajuta la reducerea sforăitului. Totuși, există și anumite dezavantaje: persoanele care suferă de dureri la nivelul încheieturilor și articulațiilor nu ar trebui să doarmă într-o poziție ghemuită încordată.

Dormitul pe burtă

Specialiștii spun că dormitul pe burtă se află la coada clasamentului în ceea ce privește pozițiile de somn pentru un stil de viață sănătos. Persoanele care suferă de apnee în somn pot să se simtă mai confortabil în această poziție, dar beneficiile se opresc aici. Dormitul pe burtă poate să cauzeze dureri de spate și de gât, poate să ducă la încordarea mușchilor și chiar la un somn mai puțin odihnitor.

Dormitul pe spate

Citeste si: Motivul pentru care Andreea Mantea a apărut umflată la față în ultimele zile, pe micile ecrane. Vedeta TV le spune urmăritorilor ce s-a întâmplat cu ea. „Tremur de durere. Iau foarte multe pastile.”- kfetele.ro

Citeste si: TikTok, interzis oficial în SUA! Donald Trump: „Veţi vedea ce voi face”- radioimpuls.ro

Citeste si: Judecătorii au motivat de ce l-au lăsat pe Iohannis fără două case. ANAF: Se vor face demersuri pentru recuperarea "fructelor neculese"- antena3.ro

Potrivit specialiștilor, dormitul pe spate oferă cele mai multe beneficii pentru sănătate: ajută la menținerea formei coloanei vertebrale și poate ajuta în cazul durerilor de șold și de genunchi. În cazul acestei poziții nu se pune presiune pe spate sau pe încheieturi. Această poziție are beneficii și pentru ten, pentru că previne formarea ridurilor.

Pe de altă parte, cei care suferă de apnee nu se simt bine când dorm pe spate. De asemenea, dormitul pe spate poate fi dificil și pentru cei care se confruntă cu dureri severe de coloană.

Citește și: VIDEO „Cred că e doar un artificiu de marketing”. Goana după proteine ne poate face mai mult rău decât bine

pozitie somn, somn odihnitor, insomnie


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si