Indicele ROBOR nu se oprește din creștere
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat luni la 7,51% pe an, de la 7,36% pe an.
Este cel mai mare nivel atins de indicele ROBOR la trei luni în ultimii 12 ani. Recordul stabilit în mai 2010, de 7,81%, ar putea fi depășit în curând dacă se păstrează ritmul actual de creștere.
Citeste si: VIDEO| Indicele ROBOR la 3 luni a crescut. Vezi la ce valoare a ajuns
La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era de doar 3,02% pe an, ceea ce înseamnă că dobânzile bancare s-au dublat în câteva luni și continuă să crească.
Citeste si: ROBOR, la nivel record în ultimii 12 ani
Creşterea accentuată a indicelui către nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a început războiul în Ucraina.
ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: VIDEO| Tot mai mulți români cad în capcana IFN-urilor. Ce trebuie să știe toată lumea
Indicele oscilează în funcție de politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piață, inflația și politica fiscală.
Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,66% pe an, de la 7,54%, anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 7,73% pe an, de la 7,68%, în 22 iulie.
În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă.
Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare.
În momentul indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.
Indicele IRCC va crește și el în urma creșterii ROBOR, însă cu un decalaj de câteva luni.
Abia în 2023 indicele ROBOR ar putea ajunge la sub 7%, iar inflația va reveni la o singură cifră, potrivit analiștilor financiar-bancari.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Citeste si: Meseria care este plătită cu 5.000 de lei, în România. De ce nimeni nu o vrea
În luna iunie 2022, inflația a ajuns la 15,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit INS. Previziunile merg către 16% în acest an, cu o continuare a inflației din două cifre și în prima parte a anului 2023, cel puțin, susține Adrian Codirlașu, președintele CFA, Asociatia Analiştilor Financiari.
Citeste si: 14 iulie 2022, Ziua Națională a Franței. Cum a sărbătorit Ambasada din București această zi