Este cel mai mare nivel atins de indicele ROBOR la trei luni în ultimii 12 ani. Recordul stabilit în mai 2010, de 7,81%, ar putea fi depășit în curând dacă se păstrează ritmul actual de creștere.

Citeste si: VIDEO| Indicele ROBOR la 3 luni a crescut. Vezi la ce valoare a ajuns

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era de doar 3,02% pe an, ceea ce înseamnă că dobânzile bancare s-au dublat în câteva luni și continuă să crească.

Citeste si: ROBOR, la nivel record în ultimii 12 ani

Creşterea accentuată a indicelui către nivelul actual a început în data de 24 februarie, când Rusia a început războiul în Ucraina.

Ce este ROBOR și de ce crește

ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituțiile bancare din România, în lei, iar evoluția sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piață.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Loredana Groza a reacționat public după ce a văzut cu cine e Iulia Vântur în vacanță- wowbiz.ro

Citeste si: Cimitirele civilizației umane. Cum au ajuns să fie abandonate pe câmpuri milioane de mașini, avioane, biciclete și chiar tancuri- antena3.ro

Citeste si: VIDEO| Tot mai mulți români cad în capcana IFN-urilor. Ce trebuie să știe toată lumea

Indicele oscilează în funcție de politica monetară a BNR, lichiditatea de pe piață, inflația și politica fiscală. 

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 7,66% pe an, de la 7,54%, anterior, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 7,73% pe an, de la 7,68%, în 22 iulie.

Când vor crește ratele calculate pe baza IRCC

În luna mai 2019, a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă.

Astfel, Ordonanţa 19/2019 a stabilit indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), calculat trimestrial exclusiv pe baza tranzacţiilor interbancare. 

În momentul indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC), reglementat de OUG 19/2019, este de 2,65% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022, în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni, de 1,86%.

Indicele IRCC va crește și el în urma creșterii ROBOR, însă cu un decalaj de câteva luni.

Când ar putea scădea indicele ROBOR

Abia în 2023 indicele ROBOR ar putea ajunge la sub 7%, iar inflația va reveni la o singură cifră, potrivit analiștilor financiar-bancari.

Citeste si: VIDEO Cum și-a găsit Alin Oprea tatăl natural? „Am ales special seara de Crăciun și vârsta de 33 de ani. Era vârsta la care Iisus Hristos s-a răstignit și luna în care s-a născut.”- kfetele.ro

Citeste si: Mesajul dur în limba română al lui Michele Morrone după ce a vizitat o parte din atracțiile turistice din România- radioimpuls.ro

Citeste si: „Orașul Mântuirii” sau „mini-Grecia” de la malul Mării Negre. Așezarea antică ascunde un tezaur chiar lângă țărm- antena3.ro

Citeste si:  Meseria care este plătită cu 5.000 de lei, în România. De ce nimeni nu o vrea

În luna iunie 2022, inflația a ajuns la 15,1% față de aceeași perioadă a anului trecut, potrivit INS. Previziunile merg către 16% în acest an, cu o continuare a inflației din două cifre și în prima parte a anului 2023, cel puțin, susține Adrian Codirlașu, președintele CFA, Asociatia Analiştilor Financiari.

Citeste si:  14 iulie 2022, Ziua Națională a Franței. Cum a sărbătorit Ambasada din București această zi


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si