Traditia spune ca in noaptea dintre Boboteaza si Sfantul Ioan, toata fantanile trebuie pazite strajnic, ca nu cumva apa sa fie spurcata de duhuri rele. La Izbiceni, in Olt, flacaii pastreaza ritualul cu sfintenie.
"Vor veni alti rivali si o sa arunce paie in fantana si cand vine Iordanitul... Dimineata cand vom scoate apa, va fi murdara".
Participanti: "Mancam, stam de vorba, bem un pahar de vin si vorba aia suntem tot oameni"
Li s-au alaturat si batranii satului, bucurosi de un pahar cu vin. N-au venit cu mana goala, ci cu muraturi, ca sa se dreaga cu totii dupa o noapte de..
Participanti: "Suntem cu un pic de mic dejun la copii... dupa mahmureala cred ca e buna asta".
Citeste si: Sportul românesc este în DOLIU! Dragoș, un tânăr jucător de rugby, a MURIT la doar 29 de ani- kanald.ro
Spre dimineata, apa curata din fantani a fost sfintita cu busuioc si agheasma.
GABRIEL MIHALCEA, dir. Centrul Cultural IZBICEN: "Din batrani se spune ca Ioan Botezatorul in drumul sau catre apa Iordanului trecea pe la fantani si unde le gasea nepazite arunca cu ciurul mizerie, cenusa"
In ultimii ani, traditia s-a cam pierdut, ajungand mai mult o forma de petrecere.
La ivirea zorilor, tinerii scot apa curata ca lacrima din fanatanile pazite si merg din casa-n casa pentru a-i boteza pe cei care poarta numele de Ion sau Ioana.
Peste 2 milioane de romani au fost buni de cinste astazi, cand Biserica Ortodoxa l-a praznuit pe Sfantul Ioan. Au fost incinse gratarele in multe gospodarii, unde musafirii sarbatoritilor s-au ghiftuit romaneste cu bucate alese, stropite cu tuica si vin.
"La multi ani cu sanatate, sa traiesti! La multi ani. cumnate!"
A urlat veselia in casa ionilor din comuna Slobozia Conachi din Galati. Ion Carabulea si sotia sa Ioana au dat o petrecere de-a rasunat tot satul, cu masa bogata si bautura din belsug. Fripturile de porc si pui, perpelite bine pe gratar, au ajuns langa mamaliga cea de toate zilele.
Citeste si: Gest total neașteptat făcut de Dana Roba după ce a confirmat că este într-o relație- radioimpuls.ro
Reporter: "Asa va intalniti in fiecare an?
Turisti: Da, sa veniti mai tarziu pe la noi sa ne vedeti... continuma pana dimineata... da, ca e si vremea... Dansam afara".
Iar dupa ce au inchinat un pahar cu vin in cinstea celor sarbatoriti, a inceput dansul.
Peste 2 milioane de romani poarta numele Sfantului Ion.Si daca cei trecuti de prima tinerete au sarbatorit in familie, tinerii au furat startul inca de azi noapte, in cluburi, care i-au ademenit cu petreceri tematice. In comuna Ceptura, din Prahova, de pilda, sarbatoritii au fost vrajiti de cateva cadane care s-au unduit ca pe jar.