Prefectul județului Iași a emis luni, 27 iunie, un ordin prin care se înființează comisia de specialitate de constatare și evaluare a pagubelor cauzate de seceta pedologică la culturile agricole.
Comisie de constatare a pagubelor
Comisia întocmește procese verbale de constare și evaluare a pagubelor la culturile agricole prin validarea și centralizarea la nivelul datelor conținute în rapoartele operative întocmite la nivelul comitetelor locale pentru situații de urgență și evaluarea lor până la 15 septembrie, inclusiv.
Comisia va incluie un reprezentant al APIA – centrul Iași, DAJ Iași, precum și un reprezentant al administrației locale.
Citeste si: VIDEO- Furnizorul de apă din județul Botoșani anunță că nu mai poate asigura cantitatea necesară cerută de populație
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro
Citeste si: „Arborele prințesei” i-a făcut pe mulți români să piardă bani. Ce s-a întâmplat, de fapt, cu plantațiile de Paulownia din țara noastră- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Comisia își va desfășura activitatea până la data de 30 septembrie inclusiv, potrivit ordinului semnat de prefectul Petru Bogdan Cojocaru.
Secetă și în Vrancea
Fermierii din Vrancea au prezentat într-o întâlnire avută recent la Prefectură problemele cu care se confruntă generate de seceta extremă, cea mai gravă din ultimii 50 de ani.
Citeste si: VIDEO- Noile taxe și impozite, decise miercuri în coaliția de guvernare. Ce se schimbă de la 1 iulie
Aceștia susțin că problemele pe care le au sunt cauzate de lipsa de investiţii în infrastructura de irigaţii, birocraţia excesivă şi întârzieri în acordarea unor avize pentru investiţii private în acest domeniu.
Citeste si: VIDEO- Seceta ar putea distruge recoltele de vinete și ardei
Prefectul le-a transmis că este nevoie de investiţii în infrastructura minimală de irigaţii care să permită extinderea suprafeţelor irigabile şi care să devină operaţionale cel mai târziu în anul 2023, în condiţiile în care în ultimii trei ani sumele alocate pentru investiţii au fost extrem de mici comparativ cu sumele alocate altor judeţe care au o suprafaţă agricolă similară cu cea a judeţului Vrancea.
Zona Moldovei se numără printre cele mai afectate de secetă, iar, în acest an, potrivit reprezentanților ANM, ar putea să fie cea mai secetoasă vară din istorie.
Citeste si: Seceta raționalizează apa și în Arad. Care este programul de furnizare
Materialul complet îl puteți urmări în cadrul jurnalului Știrile Kanal D de la ora 19:00.