Close sidebar
Close sidebar

La mulți ani de Sf. Dumitru: Ce nume se sărbătoresc în această zi? Mesaje și urări pentru cei care își serbează onomastica

La mulți ani de Sf. Dumitru: Află ce nume se sărbătoresc în această zi? Mesaje și urări pentru cei care își serbează onomastica

Andreea Stoica,

Felicitări și mesaje cu La mulți ani de Sf. Dumitru 2024

[Sursa foto: freepik]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Pe 26 octombrie, Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir, unul dintre cei mai mari sfinți ai creștinătății. Această zi este un prilej de bucurie și sărbătoare pentru toți cei care poartă nume derivate din cel al Sfântului Dumitru. În popor, sărbătoarea este cunoscută și ca „Sâmedru” și marchează simbolic sfârșitul toamnei și începutul sezonului rece.

Ce nume se sărbătoresc de Sfântul Dumitru?

De Sfântul Dumitru, numeroși români își serbează onomastica. Iată câteva dintre numele care își au originea sau sunt asociate cu această sărbătoare:

Dumitru – numele cel mai întâlnit, derivat direct din numele grecesc „Demetrios”, care înseamnă „cel care aparține pământului”.
Dumitra – varianta feminină a numelui Dumitru.
Mitică – formă populară sau diminutiv de la Dumitru.
Demetra/Demetra – nume feminin ce provine din numele zeiței Demeter din mitologia greacă, strâns legată de simbolistica fertilității și pământului.
Mitru/ Mitruța – forme vechi, tradiționale, derivate din Dumitru.
Mitu – altă variantă de diminutiv pentru Dumitru, des întâlnită în zona rurală.

De Sfântul Dumitru, 331.485 de români îţi serbează onomastica, potrivit unui datelor MAI. Dintre sărbătoriții de Sf. Dumitru, 43.919 sunt femei, iar 287.566 bărbaţi.

Printre numele sărbătorite de Sf. Dumitru 2023 se numără Dumitru, Dimitri, Mitică, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitrache, Dimitrica, Mitu, Dima, Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitrița, Dumitrana, Mita, Mița, Dumitrina și Mimi.

Nume de bărbați derivate din Dumitru: Dumitru, Dimitri, Mitica, Dimitrie, Dumitrache, Mitru, Mitrea, Mitache, Dimitrica, Mitu, Dima.

Nume de femei care sunt sărbătorite: Dumitrica, Dumitra, Demetra, Dumitrita, Demetra, Dumitrana, Mita, Dumitriţa, Mimi.

Citeste si: Criss, dezvăluiri surprinzătoare despre sentimentele ei față de Antoni: „Aș simți să mă apropii de el din nou”. Cum reacționează Moldo: „Am fost luat de fraier”- kanald.ro

Citeste si: Fiica lui Ioan Crișan, reținută pentru omor calificat! Cât a plătit pentru atentatul cu bombă?!- wowbiz.ro

Citeste si: Accident teribil în Germania. Polițiștii au început să plângă când au văzut locul impactului- antena3.ro

Dacă cunoști pe cineva cu aceste nume sau derivate, este ocazia perfectă să le urezi „La mulți ani!” și să le transmiți cele mai calde gânduri.

Felicitări și mesaje cu La mulți ani de Sf. Dumitru 2024

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Amplă procesiune în București de Sfântul Dimitrie. Când și cum se va desfășura

Mesaje și urări pentru cei care își serbează onomastica de Sfântul Dumitru

„La mulți ani, Dumitru! Fie ca Sfântul al cărui nume îl porți să te călăuzească mereu și să îți aducă liniște, bucurii și împliniri. Să ai parte de sănătate și să te bucuri de fiecare clipă frumoasă din viață!”

„La mulți ani, Mitică! Să fii mereu înconjurat de cei dragi și să ai parte de realizări frumoase. Sfântul Dumitru să te protejeze și să te îndrume pe calea succesului!”

„Dumitrița, să ai o zi de neuitat și un an plin de fericire! Sfântul Dumitru să îți fie pavăză și să te călăuzească în tot ce faci. La mulți ani și multă sănătate!”

„Fie ca această zi să îți aducă doar bucurie și fericire! Sfântul Dumitru să îți ocrotească sufletul, iar viața să îți fie presărată cu momente de împlinire și iubire. La mulți ani, Dumitra!”

„De ziua ta de nume, îți doresc tot ce e mai bun pe lume: sănătate, fericire și succes! La mulți ani, Mitru!”

Citeste si: VIDEO Câți invitați vor veni la nunta lui Iancu Sterp. Mama Geta spune cum se va desfășura evenimentul special din viața fiului. „Să se audă că e nuntă aici, în sat, că se însoară Iancu cel frumos.”- kfetele.ro

Citeste si: Cine este și cu ce se ocupă Diana, fiica Deliei Budeanu. Detalii neștiute despre primul copil al regretatei crainice TV- radioimpuls.ro

Citeste si: Accident teribil în Germania. Polițiștii au început să plângă când au văzut locul impactului- antena3.ro

„Mitică, fie ca ziua onomastică să îți fie plină de surprize plăcute, iar anul care vine să fie unul memorabil. La mulți ani cu bucurie!”

„La mulți ani, Dumitru! Îți doresc o zi minunată, plină de zâmbete și fericire, alături de toți cei dragi. Fie ca Sfântul să te protejeze și să îți aducă noroc în toate!”

Mesaje și felicitări cu La mulți ani de Sf. Dumitru 2024

[Sursa foto: freepik]

Citește și: Programul pelerinajului de Sf. Dimitrie cel Nou în București 2024

Semnificația Sfântului Dumitru în tradiția populară

În credința populară românească, Sfântul Dumitru este văzut ca protectorul păstorilor și ca o figură care marchează tranziția de la anotimpul cald la cel rece. Se spune că în noaptea de Sfântul Dumitru „moare vara și începe iarna”, de aceea, sărbătoarea are și un caracter agrar. În unele zone din țară, de Sfântul Dumitru se organizează focuri rituale, cunoscute ca „Focurile lui Sâmedru”, care au rolul de a proteja gospodăriile de rele și de a aduce belșug în anul ce vine.

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI