De altfel, tot pe hartie, Lacul Ceauru are o suprafata de 3.000 de hectare. Dar doar pe harta! In realitate, lacul nu este acolo si nici nu a fost vreodata.

A fost insa un megaproiect pe hartie din perioada comunista. Lacul Ceauru din comuna Balesti, judetul Gorj trebuie sa fie un lac de acumulare, al saselea ca suprafata, dupa Lacul Bicaz.

Numele lacului apare si pe harta google, insa vederea satelit arata clar ca acolo nu este un lac
Numele lacului apare si pe harta google, insa vederea satelit arata clar ca acolo nu este un lac

Povestea lacului din Gorj dovedeste ca si in perioada comunista existau proiect doar
pe hartie, desi banii se chelutuiserea. Proiectul a aparut in anul 1965, si au fost alocate 3 miliarde de lei pentru realizarea lui. Trei sate (Balacesti, Ceauru si Somanesti) au fost stramutate, adica peste 2.000 de familii. Localnicii si-au demolat singuri casele, pentru a mai recupera din materiale, si au primit diverse sume de bani de la statul roman. Apoi, constructorii santierului au raportat ca lucrarile au fost finalizate. Lacul a fost marcat pe harti, insa in realitate nu s-a facut nimic.
Singura baltiaca din zona, in care se scalta vitele (foto: Adevarul)
Singura baltiaca din zona, in care se scalta vitele (foto: Adevarul)

Intr-un interviu pentru Adevarul, istoricul Cornel Somacu declara ca autoritatile comuniste au constatat ca lucrarea era efectuata sub 40%, desi se cheltuisera foarte multi bani: „Banii s-au regasit in diverse vile ale unor directori şi oficiali ai Partidului Comunist Român de Gorj“. Astfel, constructorul santierului si cei din conducere au fost arestati.
Seful santierului de atunci, Dumitru Dancescu, a fost judecat si condamnat la moarte, dar pedeapsa a fost comutata in 20 de ani de munca silnica, fiind trimis la Canalul Dunare-Marea Neagra"
.

Desi pe harti, zona figureaza si acum ca o intindere de apa, acolo nu se afla decat o baltoaca, iarba, tufisuri si culturi agricole.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si