Proiectul legii offshore a intrat astăzi în dezbaterea și votul plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. S-au înregistrat 248 de voturi "pentru" şi 34 de voturi "împotrivă".
Citeste si: Undă verde pentru exploatarea gazelor din Marea Neagră. România poate scăpa de dependența de Rusia
Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri dimineața, că legea offshore va fi adoptată azi în Parlament, astfel încât investițiile de exploatare a resurselor naturale de la Marea Neagră să poată demara cât mai curând.
Premierul Nicolae Ciucă: Gazul din Marea Neagră intră în sistem de la sfârșitul lunii iunie
"În ce privește resursele de gaze, azi se va aproba legea offshore în Parlamentul Românei, vom crea astfel predictibilitatea și posibilitatea ca investițiile în on-shore și off-shore să demareze. Prima investiție va demara luna viitoare, Black See Oil and Gas în Marea Neagră", a declarat premierul României la o conferință cu mediul de afaceri.
Citeste si: Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat când vor fi extrase primele gaze din Marea Neagră
"La sfârșitul lunii iunie vom avea prima moleculă de gaz din Marea Neagră care va intra în sistem", a completat premierul Ciucă.
Nicolae Ciucă a precizat că ”au fost luate măsuri concrete, avem certitudinea că într-o perioadă nu mai mare de cinci ani de zile să putem să deveni independenți din punct de vedere energetic”.
Scandal în comisiile din Parlament, la votul pe legea offshore
Comisiile de buget, finanţe şi pentru industrii din Camera Deputaţilor au dat raport favorabil, marţi, proiectului legii offshore.
Majoritatea parlamentarilor prezenţi au votat "pentru" raport favorabil. Au fost şi patru voturi "împotrivă", ale reprezentanţilor AUR.
Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro
Citeste si: Un chinez a câștigat 820.000 de dolari la loterie. Șefii l-au obligat să-și împartă premiul cu colegii de serviciu- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
Parlamentarii AUR au agresat invitații la dezbateri, în timp ce restul parlamentarilor au cerut evacuarea membrilor AUR participanți la ședința comisiei.
La finalul dezbaterilor, ministrul energiei Virgil Popescu a fost urmărit de George Simion cu care a avut un schimb de replici.
Simion l-a împins pe holurile Parlamentului pe deputatul PNL Călin Bota.
Ce taxe și impozite prevede proiectul legii offshore
Legea stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de exploatare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore şi onshore de adâncime, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale.
Potrivit unui amendament adoptat de deputaţi, la propunerea titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre localizate pe uscat (onshore), ANRM stabileşte ori, după caz, actualizează lista perimetrelor petroliere onshore de adâncime şi a zăcămintelor.
Proiectul defineşte, conform unui alt amendament, acordul petrolier referitor la perimetre petroliere onshore de adâncime ca fiind actul juridic încheiat între ANRM şi una sau mai multe persoane juridice române sau străine, în vederea acordării concesiunii petroliere într-un perimetru petrolier localizat pe uscat, potrivit prevederilor Legii 238/2004, cu modificările şi completările ulterioare.
Un alt amendament face referire la redevenţe, contribuţii, taxe şi impozite, tarife, aplicabile specific sau în mod disproporţionat sectorului petrolier:
"În acest sens, impozitele, taxele şi contribuţiile, tarifele aplicabile specific sau în mod disproporţionat sectorului petrolier, cuprind: impozitele, taxele şi contribuţiile, tarifele aplicabile unui număr limitat de sectoare de activitate, cum ar fi sectorul energetic sau sectorul extractiv sau cele aplicabile unui număr limitat de operatori economici, definiţi pe baza unor criterii limitative, cum ar fi cifra de afaceri sau nivelul profilului".
Titularii de acorduri petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime şi/ sau titularii de acorduri petroliere offshore şi/ sau perimetre petroliere onshore de adâncime, aparţinând aceluiaşi grup de interes economic care desfăşoară efectiv atât activităţi de extracţie, cât şi activităţi de vânzare a gazelor naturale extrase din aceste perimetre sunt obligaţi la calcularea, declararea şi plata impozitului asupra veniturilor suplimentare, mai prevede un alt amendament.
Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare. Modelul şi conţinutul declaraţiei privind impozitul asupra veniturilor suplimentare se stabilesc prin ordin al preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.
Unde se vor duce banii obținuți de România din exploatarea gazelor de la Marea Neagră
Veniturile suplimentare care se vor încasa ca urmare a aplicării legii offshore ar trebui să se ducă în investiţii care să stimuleze consumul de gaz, a declarat, marţi, ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Citeste si: Veste bună pentru pensionare! Recalcularea pensiilor din 2025 aduce venituri în luna martie. Cine sunt norocoșii?- kfetele.ro
Citeste si: VIDEO Robi, dezvăluiri surprinzătoare despre doi concurenții din Casa Iubirii, sezonul 4. Ce a spus Moldo despre Iasmina: "Îl cred și o să spun și de ce"- radioimpuls.ro
Citeste si: Învestirile prezidenţiale în imagini, de la Jimmy Carter la al doilea mandat al lui Donald Trump- antena3.ro
"Vorbim despre veniturile suplimentare care se vor încasa din legea offshore, probabil începând cu sfârşitul anului 2026. Da, avem nevoie de reţele de gaze, avem nevoie să consumăm cât mai mult gaz în România şi să pregătim consumul şi investiţiile care necesită consum de gaz în România ca să absorbim cât mai mult gaz din rezervele noastre, ca să nu se ducă gazul în alte părţi. De aceea, cred că veniturile din exploatarea gazelor din Marea Neagră şi din perimetrele onshore de adâncime trebuie să se ducă către investiţii care să stimuleze consumul de gaz. Lucrurile sunt foarte evidente", a explicat ministrul Energiei.
El a adăugat că această soluţie pentru investirea veniturilor este mai bună decât cea propusă de USR, care a avansat ideea ca aceşti bani să se ducă în pilonul II de pensii.
"USR doreşte ca aceşti bani să fie investiţi în fondurile de pensii. Asta nu înseamnă să ceea ce propune coaliţia nu este bun. Eu cred că este mult mai bun decât ceea ce propuneţi dumneavoastră, iar taxele şi impozitele se duc către bugetul de stat, nu putem să le direcţionăm direct către companii care administrează privat sau public anumite fonduri", a afirmat ministrul Energiei.
Coaliția de guvernare "refuză branşarea gratuită a consumatorilor la gazele din Marea Neagră"
Deputatul neafiliat Ionel Dancă, membru al partidului Forţa Dreptei, susţine că majoritatea PSD- PNL din Parlament "refuză branşarea gratuită a consumatorilor din România la gazele exploatate din Marea Neagră".
"Gazul românesc din Marea Neagră trebuie să ajungă în casele românilor prin finanţarea reţelelor de distribuţie a gazelor naturale cu costuri zero de racordare pentru consumatori. Acesta este amendamentul pe care l-am iniţiat şi depus la Legea offshore, alături de colegii parlamentari din Forţa Dreptei. Însă, majoritatea PSD- PNL condusă de Marcel Ciolacu a votat împotriva amendamentului depus în Comisia de industrii şi refuză practic branşarea gratuită a consumatorilor din România la gazele exploatate din Marea Neagră", a scris Dancă, marţi, pe pagina sa de Facebook.
El precizează că a propus şi ca sumele încasate din impozitul pentru venituri suplimentare ale operatorilor petrolieri din Marea Neagră să fie folosite şi pentru investiţii în eficienţa energetică şi în producţia de energie regenerabilă şi în cogenerare de înaltă eficienţă.
"Şi această modificare a fost respinsă de majoritatea PSD- PNL pentru că 'rotativa' Ciolacu- Ciucă vrea să folosească banii din gazele de la Marea Neagră 'pentru alte investiţii', la modul general, după bunul lor plac, în funcţie de susţinerea lor politică în interiorul partidelor lor", susţine Ionel Dancă.