Leguma care ucide toate toxinele. Nu trebuie să lipsească de pe masa de Crăciun
O legumă face minuni împotriva toxinelor din organism. Și cum masa de Crăciun este, de regulă, grea, iar în această perioadă rece facem prea puțină mișcare și sport, este indicat să punem în meniu și leguma-minune de care ne vorbesc nutriționiștii.
Author: Sorin Negru sâmbătă 18 decembrie 2021 , 14:13
Sursă bogată de proteine, fosfor, potasiu, vitamina C şi tot complexul de vitamina B, conopida nu doar că este gustoasă, ci are efecte anti-îmbătrânire şi ţine departe bolile de inimă.
Dacă se consumă conopidă în mod regulat, buna funcționare a organismului este asigurată. O porţie de conopidă conţine 77% din valoarea zilnică recomandată de vitamina C.
Conopida este de asemenea o sursă foarte bună şi la îndemână de vitamina K, proteine, tiamină, riboflaiboflavină, niacină, magneziu, fosfor, fibre, vitamina B6, acid folic, acid pantotenic, potasiu şi mangan.
Conopida îmbunătăţeşte și sănătatea creierului. Ea este de asemenea o sursă bună de colină, care este una din vitaminele de tip B, cunoscută datorită rolului său în dezvoltarea creierului.
Leguma conţine Omega 3 şi vitamina K şi este o sursă bogată de proteine, fosfor şi potasiu. Pentru că în conţinut are vitamina C şi mangan, acest lucru o face un puternic antioxidant.
Conopida mai conţine şi carotene, precum beta-caroten şi fitonutrienţi, precum acidul cafeic. Este un antioxidant excelent, iar dacă se consumă conopidă în mod regulat scade riscul de a dezvolta boli cardiovasculare sau cancer.
Asigură sănătatea ficatului
Conopida conţine substanţe importante pentru ficat, pentru a-l ajuta să elimine toxinele din organism. Prezenţa substanţelor ca sulforafan şi izotiocianat, mult mai bogate la conopidă decât la alte legume surori, gen varza sau broccoli, cu până la 70%, asigură un proces de detoxificare a ficatului şi a întregului organism.
Această legumă este însă şi un bun soldat care învinge celulele canceroase.
Numeroase studii se leagă de consumul de conopidă, mai ales pentru cancerul de prostată, cancerul de sân, cancerul de colon şi cancerul ovarian.
Conopida conţine substanţe importante pentru ficat, pentru a-l ajuta să elimine toxinele din organism. Prezenţa substanţelor ca sulforafan şi izotiocianat, mult mai bogate la conopidă decât la alte legume surori, gen varza sau broccoli, cu până la 70%, asigură un proces de detoxificare a ficatului şi a întregului organism.
Această legumă este însă şi un bun soldat care învinge celulele canceroase. Numeroase studii se leagă de consumul de conopidă, mai ales pentru cancerul de prostată, cancerul de sân, cancerul de colon şi cancerul ovarian.
Conopida are abilitatea de a elimina enzimele canceroase şi de a rezista celulelor canceroase. Alţi compuşi ai conopidei au de asemenea efecte anticancerigene, potrivit Adevarul.ro.
Ea scade și riscul de inflamare în boli ca artrită, obezitate, diabetul zaharat sau ulcer.
S-a descoperit recent în conopidă substanţa numită I3C, care este un anti-inflamator care operează la nivel genetic, putând preveni declanşarea inflamaţiei la un stadiu destul de timpuriu. Vitamina K şi Omega 3 ajută în prevenirea inflamaţiilor cronice care pot duce la boli ca artrita.
Conopida este și un bun protector cardiovascular S-a descoperit de asemenea că sulforafanul din conopidă şi alte legume crucifere îmbunătăţeşte în mod semnificativ tensiunea arterială şi funcţia renală.
Consumul de conopidă regulat este asociat cu scăderea riscului de inflamare în boli ca artrită, obezitate, diabetul zaharat sau ulcer. Recent, s-a descoperit în conopidă substanţa numită I3C, care este un anti inflamator care operează la nivel genetic, putând preveni declanşarea inflamaţiei la un stadiu destul de timpuriu.