Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care aprobă OUG privind unele măsuri în domeniul Sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă, transmite Administrația prezidențială.

Citește și: VIDEO. Klaus Iohannis a explicat de ce candidează la șefia NATO. "România e în prima linie împotriva posturii agresive a Rusiei"

Potrivit proiectului de lege PL-x 441/26.06.2023, este vorba despre un nou tip de localizare cu acurateţe crescută a apelurilor la 112.

Ce schimbări se aduc Sistemului unic pentru apeluri de urgenţă 112

Ordonanţa de Urgenţă adoptată în mai anul trecut de Executiv prevede implementarea unor măsuri care asigură creşterea preciziei localizării apelurilor efectuate la Serviciul de urgenţă 112, informează Agerpres.

Acest nou tip de localizare este furnizat doar pe timpul gestionării unei situaţii de urgenţă şi poate fi realizat independent de tipul de telefon mobil utilizat, inclusiv pentru cele cu tehnologii mai vechi, iar ariile de determinare a poziţiei vor fi restrânse de până la 25 de ori în unele cazuri.

Citeste si: Hemoglobina: Ce este si ce se ascunde o valoare scazuta a acesteia?- catena.ro

Citeste si: Antonia s-a trezit cu un mesaj de la fiul lui Ștefan Bănică Jr. după ce a publicat o fotografie provocatoare pe internet. Ce replică i-a dat lui Radu Bănică când a văzut reacția pe care a avut-o?- wowbiz.ro

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea care aduce modificări sistemului unic de apeluri de urgență 

[Sursa foto: Presidency.ro]

Apelul la 112, localizat la distanță de zeci de metri

Iniţiativa legislativă aparţine Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării şi a fost elaborată împreună cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi cu Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii, în urma consultărilor cu operatorii de telefonie mobilă din România. Actul normativ permite implementarea unei soluţii tehnice care reprezintă o premieră la nivelul serviciilor de urgenţă europene, fiind rezultatul analizării celor mai noi tehnologii disponibile în domeniu.

Noua configuraţie va permite arii mult mai restrânse, cu precizii de localizare de ordinul zecilor sau sutelor de metri, în funcţie de tehnologia de comunicaţii mobile utilizată. Practic, localizarea cu precizie a apelului la 112 se va realiza atât din telefonul mobil, cât şi din reţea, indică sursa precizată.

Tehnologia introdusă în sistemul 112 după cazul Caracal, premiată în UE

Tehnologia de localizare exactă a apelului făcut la 112 de tânăra Alexandra Măceșanu, sechestrată de Gheorghe Dincă în odiosul "caz Caracal" ar fi putut duce la salvarea fetei.

După această criză, un refugiat ucrainean rătăcit în munții din Suceava a fost salvat în 2022 după ce a sunat la 112, de pe o cartelă SIM nonUE și în lipsa internetului, gestionarea apelului de STS fiind premiată la o Gală Europeană.

Localizarea s-a făcut prin tehnologia AML, introdusă de urgență în 2020, după cazul Caracal, tehnologie care permite telefoanelor inteligente să transmită automat un SMS cu datele de localizare, când suni la 112, fără să ai nevoie de o conexiune de date.

Implementarea tehnologiei AML, care permite o acuratețe a localizării de 5 – 50 m, a fost introdusă prin Ordonanță de Urgență, după cazul Caracal.

Citeste si: Ce spune Laurențiu Reghecampf despre timpul petrecut în familie și ce anume a conștientizat antrenorul. „Am fost prezent pentru copiii mei, dar nu am fost fizic.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

Transmiterea SMS-urilor cu informația de localizare se face automat, fără intervenția apelantului, către numărul 114, reglementare introdusă tot prin această Ordonanță de Urgență devenită lege.

Tehnologia introdusă în sistemul 112 după cazul Caracal, premiată în UE

Tehnologia introdusă în sistemul 112 după cazul Caracal, premiată în UE

[Sursa foto: Facebook / DSU]


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si