Contributiile sociale obligatorii vor fi datorate de catre angajat incepand din 1 ianuarie 2018, dar obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului, a anuntat joi Ministerul Finantelor.
Clarificarile vin in contextul in care premierul Mihai Tudose a declarat, la inceputul saptamanii, ca CAS si CASS vor fi platite in continuare de catre angajator, fara a preciza insa ca acestea vor fi retinute in totalitate din salariul angajatului.
In prezent, contributiile catre bugetele de asigurari sociale si de sanatate sunt impartite intre angajat si angajator astfel: angajatorul plateste 10,5% pentru pensii si 5,5% pentru sanatate, iar angajatul plateste 20,8% pentru pensie, 5,2% pentru sanatate, 0,5% pentru somaj. Angajatii mai platesc si impozitul pe venit de 16%, pe care il retin tot angajatorii.
Programul de guvernare 2017 – 2020 contine un pachet de masuri ce vizeaza contributiile sociale obligatorii, care urmeaza a se implementa incepand cu 1 ianuarie 2018.
Astfel, nivelul contributiilor sociale obligatorii urmeaza sa se diminueze cu 4,25 puncte procentuale, respectiv de la 39,25% la 35%, potrivit Ministerului Finantelor.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: Ce avere are Călin Georgescu, candidatul care a provocat cea mai mare surpriză la alegerile prezidențiale- antena3.ro
Citeste si: REZULTATE EXIT-POLL-URI la alegerile prezidențiale 2024- primul tur. Marcel Ciolacu și Elena Lasconi, în turul doi- wowbiz.ro
Totodata, ”se are in vedere si reducerea cotei impozitului pe venit de la 16% la 10%”, potrivit Ministerului Finantelor.
”Aceste contributii vor fi datorate de catre angajat, insa obligatia stabilirii, retinerii si platii acestora catre bugetele de asigurari sociale va reveni, in continuare, angajatorului”, se arata in comunicat.
Astfel, sumele reprezentand CAS si CASS, care in prezent sunt datorate de angajator in nume propriu, vor fi preluate de catre angajat.
Aceasta masura va asigura angajatului cresterea punctajului luat in calcul la stabilirea pensiei si implicit o pensie mai mare, potrivit Ministerului Finantelor.
”Masurile nu vor implica cresterea cheltuielilor salariale pentru angajator. Totodata, avand in vedere si scaderea cotei de impozit pe venit, nici venitul net al angajatului nu va fi afectat”, se arata in comunicat.
PwC: Romania ar deveni singurul stat membru UE care lasa plata contributiilor exclusiv in sarcina angajatului
“Romania ar deveni singura tara din Uniunea Europeana care lasa contributiile sociale exclusiv in sarcina angajatilor. Acest sistem nu se aplica in niciun alt stat membru pentru ca implicarea angajatorului in plata contributiilor a avut ca scop, inca de la inceputurile introducerii acestora, sustinerea anumitor categorii de persoane care beneficiaza de ajutor social fara insa a contribui la sistem (ex. elevi, studenti, pensionari care beneficiaza de asigurarea sociala de sanatate fara plata contributiei)”, a declarat Mihaela Mitroi, liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica din cadrul PwC Romania.