Lucian Boia: Cand Romania a intrat în Primul Razboi Mondial, a ales Transilvania, în detrimentul Basarabiei. Lucrul acesta trebuie spus
Cand Romania a decis intrarea în Primul Razboi Mondial alaturi de Antanta si împotriva Puterilor Centrale, a avut de ales implicit între Basarabia si Transilvania, iar balanta a înclinat spre cea din urma. Doar un noroc formidabil a facut ca, pana la urma, ambele provincii sa fie integrate în Romania Mare.
Asta pentru ca Romania s-a bucurat de beneficiile unui castigator, desi ea a pierdut razboiul. La polul opus, Germania nu a pierdut niciun centimetru de pamant, dar a fost marele învins si a fost umilita prin tratatele de pace.
Romania celebreaza, în 2016, un secol de la intrarea în Primul Razboi Mondial. Într-un interviu pentru news.ro, istoricul Lucian Boia vorbeste despre un razboi atipic, cu un final paradoxal.
”La noi lucrurile astea nu prea se spun. Se spune ca Romania a intrat în razboi pentru înfaptuirea idealului national, dar se uita sa se spuna ca era o dubla alegere posibila: puteam sa mergem în razboi cu Antanta, asa cum s-a întamplat pana la urma, în vederea alipirii Transilvaniei si Bucovinei, sau puteam sa mergem în razboi cu Puterile Centrale, asa cum preconizau unii, dar sigur, ei erau minoritari, pentru a elibera, pentru a readuce la tara provincia pierduta în urma anexarii de catre Rusia, adica Basarabia.
În perspectiva începutului de razboi nu exista nicio solutie, asta s-a întamplat spre sfarsit, sa se îmbine cele doua solutii, dar nu exista nicio solutie de unire a tuturor provinciilor romanesti. Sigur, era important sa fii în tabara învingatorilor, ca degeaba alegeai o tabara, daca aceasta a pierdut razboiul. E clar ca decizia luata în 1916 si începand chiar treptat din 1914, care s-a înclinat spre Antanta, a lasat la o parte Basarabia, asta este o realitate si trebuie spus, pentru ca asa este corect, în favoarea Transilvaniei si Bucovinei”, a explicat Lucian Boia pentru news.ro.
Întrebat de ce atunci Romania a ales Transilvania, în detrimentul Basarabiei, daca Transilvania cumva ”stralucea” mai tare, istoricul a raspuns: ”Sigur ca stralucea mai tare, era o provincie frumoasa, avea un numar mare de locuitori, inclusiv de romani, era mai dezvoltata din toate punctele de vedere, si economic, si cultural si o provincie în care romanii, romanii transilvaneni jucasera un rol important în constituirea ideologiei nationale romanesti, a culturii romane moderne, începand cu scoala Ardeleana. Basarabia se aflase într-o zona mult mai periferica, odata cu anexarea ei de Rusia în 1812. E clar ca, pusi sa aleaga, romanii, majoritatea, pentru ca au fost si unii, asa-zisii germanofili care înclinau în directia cealalta, credeau ca securitatea Romaniei, nu numai cea de moment, ci cea pe un întreg timp istoric, era mai bine asigurata prin alianta cu Germania. si lucrurile revin: daca astazi am fi pusi sa alegem între Rusia si Germania, stim de la bun început ce alegem. Asta era într-un fel alegerea si în 1914: sigur, nu numai între Rusia si Germania, fiindca Rusia era alaturi de Franta, de Marea Britanie, Rusia nu îsi putea face de cap în razboi”.
Boia a mai precizat ca Romania a intrat în razboi în 1916, dar l-a pierdut, caci armata romana nu era suficient de pregatita.
”Romania ramane singura, aici în fata Puterilor Centrale si e nevoita sa încheie dezastruoasa pace separata de la Buftea, apoi de la Bucuresti din 1918.
(...) Pierde si ceva din încrederea aliatilor, pe drept sau pe nedrept, cu destula nedreptate, de fapt. Asta i se reproseaza Romaniei, ca nu ar fi avut caderea morala sa iasa din razboi, trebuie sa îl duca pana la capat, dar cum sa mai lupte, în conditiile în care era complet izolata si încercuita?”, a mai spus istoricul pentru news.ro.

Doar un noroc formidabil a facut ca, pana la urma, ambele provincii sa fie integrate în Romania Mare. Asta pentru ca Romania s-a bucurat de beneficiile unui castigator, desi ea a pierdut razboiul. La polul opus, Germania nu a pierdut niciun centimetru de pamant, dar a fost marele învins si a fost umilita prin tratatele de pace.

Romania celebreaza, în 2016, un secol de la intrarea în Primul Razboi Mondial. Într-un interviu pentru news.ro, istoricul Lucian Boia vorbeste despre un razboi atipic, cu un final paradoxal.

”La noi lucrurile astea nu prea se spun. Se spune ca Romania a intrat în razboi pentru înfaptuirea idealului national, dar se uita sa se spuna ca era o dubla alegere posibila: puteam sa mergem în razboi cu Antanta, asa cum s-a întamplat pana la urma, în vederea alipirii Transilvaniei si Bucovinei, sau puteam sa mergem în razboi cu Puterile Centrale, asa cum preconizau unii, dar sigur, ei erau minoritari, pentru a elibera, pentru a readuce la tara provincia pierduta în urma anexarii de catre Rusia, adica Basarabia. În perspectiva începutului de razboi nu exista nicio solutie, asta s-a întamplat spre sfarsit, sa se îmbine cele doua solutii, dar nu exista nicio solutie de unire a tuturor provinciilor romanesti. Sigur, era important sa fii în tabara învingatorilor, ca degeaba alegeai o tabara, daca aceasta a pierdut razboiul. E clar ca decizia luata în 1916 si începand chiar treptat din 1914, care s-a înclinat spre Antanta, a lasat la o parte Basarabia, asta este o realitate si trebuie spus, pentru ca asa este corect, în favoarea Transilvaniei si Bucovinei”, a explicat Lucian Boia pentru news.ro.

Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12- catena.ro

Citeste si: Primele imagini din timpul cutremurului care a zguduit România. Ce a surprins o cameră din Buzău. VIDEO- wowbiz.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

Întrebat de ce atunci Romania a ales Transilvania, în detrimentul Basarabiei, daca Transilvania cumva ”stralucea” mai tare, istoricul a raspuns:

”Sigur ca stralucea mai tare, era o provincie frumoasa, avea un numar mare de locuitori, inclusiv de romani, era mai dezvoltata din toate punctele de vedere, si economic, si cultural si o provincie în care romanii, romanii transilvaneni jucasera un rol important în constituirea ideologiei nationale romanesti, a culturii romane moderne, începand cu scoala Ardeleana.

Basarabia se aflase într-o zona mult mai periferica, odata cu anexarea ei de Rusia în 1812. E clar ca, pusi sa aleaga, romanii, majoritatea, pentru ca au fost si unii, asa-zisii germanofili care înclinau în directia cealalta, credeau ca securitatea Romaniei, nu numai cea de moment, ci cea pe un întreg timp istoric, era mai bine asigurata prin alianta cu Germania. si lucrurile revin: daca astazi am fi pusi sa alegem între Rusia si Germania, stim de la bun început ce alegem. Asta era într-un fel alegerea si în 1914: sigur, nu numai între Rusia si Germania, fiindca Rusia era alaturi de Franta, de Marea Britanie, Rusia nu îsi putea face de cap în razboi”.

Boia a mai precizat ca Romania a intrat în razboi în 1916, dar l-a pierdut, caci armata romana nu era suficient de pregatita.
”Romania ramane singura, aici în fata Puterilor Centrale si e nevoita sa încheie dezastruoasa pace separata de la Buftea, apoi de la Bucuresti din 1918.(...) Pierde si ceva din încrederea aliatilor, pe drept sau pe nedrept, cu destula nedreptate, de fapt. Asta i se reproseaza Romaniei, ca nu ar fi avut caderea morala sa iasa din razboi, trebuie sa îl duca pana la capat, dar cum sa mai lupte, în conditiile în care era complet izolata si încercuita?”, a mai spus istoricul pentru news.ro.

Citeste si: VIDEO Cum ar fi arătat viața Ozanei Barabancea dacă nu și-ar fi pierdut mama la 14 ani. „Aș fi avut un sprijin moral. Important e că nu m-am dat bătută.”- kfetele.ro

Citeste si: Emily Burghelea, din nou la Urgențe pe mâna medicilor! Soțul ei a filmat-o pe holurile spitalului: "Nu se poate opri din tușit, are febră mare"- radioimpuls.ro

Citeste si: Piesă aniversară GRATIS. 185 de ani de la nașterea regelui Carol I al României: Povestea unui monarh legendar în aniversarea a 185-a a nașterii sale- casademonede.ro

 


Abonează-te pe


Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si