Pastele Blajinilor se sarbatoreste in lunea de dupa Duminica Tomii, la o saptamana de la invierea Domnului, Pastile propriu-zis. in localitatile rurale mai mari si in orasele in care sunt mai multe cimitire, sarbatoarea are loc timp de mai multe zile, incepand de sambata.
Tara unde sarbatoarea ia cea mai mare amploare este Republica Moldova, unde ziua de luni de dupa duminica Pastelui Blajinilor (la o saptamana dupa Pastile crestin-ortodox) este declarata oficial ca fiind zi libera.
In capitala Republicii Moldova, in Chisinau, traditional de Pastele Blajinilor municipalitatea pune la dispozitia populatiei rute de autobuz gratuite catre cel mai mare cimitir din tara si unul din cele mai mari din Europa – Cimitirul Sfantul Lazar (Doina).
La slavii de est ortodocsi exista o sarbatoare similara, numita Radonita (Радоница) la rusi, Radaunita (Радаўнiца) la bielorusi si Provodi (Проводи) la ucraineni, sarbatorita in ziua de marti de dupa Duminica Tomii.
Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro
Citeste si: O fată a fost găsită moartă acum 50 de ani, într-un liceu. Poliția a aflat abia acum ce s-a întâmplat- antena3.ro
Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro
In perioada comunista sarbatoarea nu se putea tinea lunea, aceasta fiind zi de munca, de aceea a aparut obiceiul de a pomeni pe cei raposati duminica, zi oficiala de odihna, ceea ce nu corespunde traditiilor, intrucat Biserica Ortodoxa nu oficiaza pomenirea mortilor in Saptamana Luminata, inclusiv in Duminica Tomii, fiind vreme de bucurie pentru Invierea Domnului. Pomenirile in alte zile apropiate Pastilor Blajinilor, nu sunt o regula oficiala, consfintita de Biserica, ci doar o practica locala.
Ce sa nu faci de Pastele Blajinilor
1. Cu toate ca este cunoscuta si ca sarbatoare a mortilor, nu se pomenesc doar cei aflati in nefiinta. in lunea Blajinilor sunt amintiti cei uitati, cei nestiuti si Albii. Preotul citeste pomelnicele in biserica, dupa oficierea slujbei. Se pot intocmi si pomelnice personalizate: preotul se roaga in tacere pentru cei aflati pe lista binecuvantandu-i.
2. Credinciosii nu trebuie sa uite de copiii nebotezati sau avortati.
Acestia cer iertare in fata lui Dumnezeu pentru pacatele mamelor care recurg la chiuretaj.
3. De Pastele Blajinilor nu ai voie sa coci sau sa speli haine. Nici sa bati covoare nu este acceptat, pentru ca zgomotul facut ii poate speria pe blajinii care se intorc in aceasta zi speciala de pe lumea cealalta pentru a se ruga si a tine post pentru cei vii. Se spune ca spiritele blajinilor intra in biserica la Sfanta Liturghie.
4. Nu uita sa imparti oua rosii celor necajiti, mai ales daca sunt copii. Se dau si banuti de argint in anumite zone ale tarii. De asemenea, tot de Pastele Blajinilor este bine sa faci pomana daca ai avut un deces recent in familie.
5. Nu ai voie sa ii vorbesti de rau pe cei care s-au dus dintre noi, chiar daca nu ai avut intelegere cu acestia.
Se spune ca mortii care sunt barfiti de Pastele Blajinilor pot face necazuri in casele oamenilor. La tara se crede ca blajinii pot da foc grajdurilor sau pot omori animalele aflate in camp, insetandu-le chiar si daca beau apa, noteaza cei de la
romaniatv.net.