Close sidebar
Close sidebar

VIDEO - Mai mulți români din Marea Britanie au fost puşi la muncă forţată de un grup de conaţionali. Banii erau încasați de agresori

Ofiâerii de Poliție din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate din Iaşi au început, în colaborare cu oamenii legii din Marea Britanie, cercetarea unui grup infracţional format din mai multe persoane de cetățenie română. Aceștia ar fi exploatat mai mulţi conaţionali pe teritoriul Marii Britanii. Romînii au fost obligați să muncească, fără să fie plătiţi sau fiindu-le oferite sume foarte mici de bani.

Alexandra Costea,

Mai mulți români din Marea Britanie au fost puşi la muncă forţată de un grup de conaţionali. Banii erau încasați de agresori

[Sursa foto: Poliția Română]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Poliția Română a transmis miercuri, prin intermediul unui comunicat de presă, că au fost efectuate 13 percheziţii domiciliare în mai multe locaţii din Iaşi şi tot atâtea, în același timp, în Marea Britanie.

14 suspecți sunt vizați în anchetă. Românii sunt bănuiți că au format, acum mai bine de patru ani, un grup infracţional şi au recrutat mai multe persoane vulnerabile, care aveau o situaţie financiară dificilă şi le-au promis că vor primi în străinătate un loc de muncă bine plătit.

Citeste si: Noi informații în cazul fetiței de 5 ani cu hepatită de cauză necunoscută. Mama acesteia este evaluată pentru un posibil transplant de ficat

„Astfel, membrii grupului ar fi racolat, în perioada ianuarie 2018 – aprilie 2022, 12 persoane (bărbaţi și femei) și, sub pretextul oferirii unor locuri de muncă în străinătate, le-ar fi transportat în Marea Britanie, unde acestea ar fi fost exploatate, fiind supuse la executarea unor munci în mod forţat”,  au transmis oamenii legii din România.

Autoritățile din România colaborează cu cele din Marea Britanie

Persoanelor vătămate le-au fost confiscate ulterior şi cardurile bancare, în acest fel sumele de bani ajungeau în totalitate în posesia agresorilor. Muncitorii români erau forțați să muncească, erau agresaţi verbal, dar şi fizic şi li se interzicea să părăsească Marea Britanie. 

Citeste si: Cod portocaliu de ploi torențiale. Alertă meteo de la ANM pentru jumătate de țară- HARTA

Citeste si: Oana Roman, în doliu! Vedeta a pierdut o persoana dragă: „A plecat brusc și tragic!”. Despre cine este vorba?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate ieri de oamenii legii în România, aceștia au descoperit și ridicat, în vederea indisponibilizării, sume mari de bani și mai multe bunuri de valoare. Mai precis, polițiștii români au pus sub sechestru: 170.000 de euro, 220.000 de lei, 70.000 de coroane daneze, 13.000

de dolari, o mașină de lux, 2 arme cu aer comprimat deținute fără autorizație necesară, telefoane mobile și înscrisuri.

[Sursa foto: Poliția Română]
[Sursa foto: Poliția Română]
[Sursa foto: Poliția Română]

Comunicatul transmis de Poliţia Română

"Astăzi, 27 aprilie 2022, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași și procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Iași au efectuat 13 percheziții domiciliare, în județul Iași, la domiciliile unor persoane bănuite de comiterea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic de persoane și spălare a banilor. Simultan, pe teritoriul Marii Britanii, au fost efectuate 13 percheziții domiciliare, în baza unui acord privind constituirea unei echipe comune de anchetă cu autoritățile judiciare britanice prin intermediul EUROJUST. 

Astfel, în cursul anului 2021 s-a încheiat un acord de echipă comună de anchetă cu autorităţile judiciare din Marea Britanie, respectiv Northamptonshire Police, cercetările efectuându-se în comun în cadrul operaţiunii „Booker”.  Acest tip de cooperare sub egida Eurojust este cunoscut și sub denumirea de Joint Investigation Team (JIT). 

În cursul acestei săptămâni, patru polițiști din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iași s-au aflat în Marea Britanie, pentru acordarea de suport operativ, în vederea realizării acțiunii. În cauză, s-a reținut faptul că, începând cu luna ianuarie 2018, în orașul Târgu Frumos, județului Iași, ar fi fost constituit un grup infracțional organizat, care ar fi acționat până în anul 2022, în scopul obținerii unor sume de bani din exploatarea prin muncă a unor persoane.

Citeste si: Tragedie pentru o familie din Sibiu. Un copil de 2 ani şi 9 luni a fost găsit în albia râului Cibin, după ce ar fi plecat de acasă

Astfel, membrii grupului ar fi racolat, în perioada ianuarie 2018 – aprilie 2022, 12 persoane (bărbaţi și femei) și, sub pretextul oferirii unor locuri de muncă în străinătate, le-ar fi transportat în Marea Britanie, unde acestea ar fi fost exploatate, fiind supuse la executarea unor munci în mod forţat. Persoanele ar proveni din rândul persoanelor vulnerabile, cu o situaţie familială şi materială precară și ar fi fost ademenite prin promisiunea unui loc de muncă bine remunerat şi posibilitatea unui trai mai bun peste hotare.

Odată ajunse pe teritoriul Marii Britanii, persoanelor le-ar fi fost luate documentele de identitate, ar fi fost cazate în condiții insalubre și forțate să lucreze până la 16 ore pe zi, în fiecare zi, fără să fi fost remunerate pentru munca prestată sau ar fi primit sume modice de bani în schimbul activităților efectuate.  De asemenea, cardurile bancare emise în vederea încasării salariilor de către persoanele vătămate ar fi fost reținute de membrii grupului infracțional organizat, iar acestea ar fi fost silite să continue să muncească, prin recurgerea la agresiune verbală și fizică, fiind împiedicate să părăsească teritoriul Marii Britanii.

Citeste si: Veste excelentă pentru femeile din țara noastră! Cine poate ieși mai rapid la pensie- kfetele.ro

Citeste si: Filmul crimei din Bacău, în cazul fetei de 18 ani ucise de un vecin în timp ce încerca să-și salveze frățiorii mai mici- radioimpuls.ro

Citeste si: S-au trezit cu un liliac în dormitor și apoi le-a murit copilul- antena3.ro

În această modalitate, membrii grupării ar fi obținut sume importante de bani de pe urma exploatării prin obligarea la muncă forțată pe teritoriul  Marii Britanii a mai multor persoane, sume care, de-a lungul timpului, ar fi fost transferate în România și investite, prin interpuși,  în bunuri mobile și imobile (autoturisme de lux și vile), precum și în proiecte imobiliare (blocuri de locuințe și spații comerciale), în scopul ascunderii și disimulării originii ilicite a acestor bunuri.  Din activitățile de urmărire penală efectuate până în prezent, a rezultat că ar fi fost recrutate 12 persoane în scopul exploatării prin muncă în beneficiul grupului infracțional organizat, cercetările vizând 14 persoane, despre care există bănuiala că ar fi fost implicate în activitatea infracțională.

Citeste si: După 31 de ani în închisoare, un american a fost declarat nevinovat. Era condamnat pe viață din cauza unei „identificări greșite”

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate pe teritoriul României, au fost descoperite și ridicate, în vederea indisponibilizării: 170.000 de euro, 220.000 de lei, 70.000 de coroane daneze, 13.000 de dolari, un autoturism de lux, 2 arme cu aer comprimat deținute fără autorizație necesară, telefoane mobile și înscrisuri. La sediul Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Iași au fost conduse, în vederea audierii, 14 persoane, despre care există bănuiala că ar fi implicate în desfășurarea activităților infracționale. Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi din cadrul I.P.J. Iași, precum și al jandarmilor din cadrul I.J.J. Iași. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale și Unitatea Centrală de Analiză a Informațiilor din cadrul I.G.P.R. Facem precizarea că, pe întreg parcursul procesului penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție", se precizează în comunicatul transmis de autoritășile din România.

Citeste si: Grav accident rutier pe DN5. Un autotren încărcat cu ulei comestibil s-a răsturnat

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI