Este al doilea studiu de impact al masurilor fiscale din noul program de guvernare al coalitiei PSD-ALDE realizat de Iancu Guda, dupa cel privind introducerea impozitului pe cifra de afaceri in locul celui pe profit.

Nici guvernul, nici PSD si nici autorii programului de guvernare nu au facut public niciun fel de studiu de impact al masurilor propuse.
Studiul de impact porneste de la o analiza a poverii cheltuielilor salariale pentru companii, pe baza ultimelor situatii financiare disponibile.

Majorarea poate avea efecte grave asupra multor firme.

Citeste si: Ce cantitate de lapte consuma un bebelus? Tabel cantitate lapte bebelusi- catena.ro

Citeste si: Concedieri masive în România. Ce companii au anunțat disponibilizări în următoarea perioadă: Mii de angajați rămân fără loc de muncă- antena3.ro

Citeste si: Cel mai scump oraș din lume este în Europa. Chiria este cu 340% mai scumpă decât în București- stirileprotv.ro

"Incapacitatea

de adaptare pe termen scurt a companiilor, prin cresterea valorii adaugate pentru acomodarea cheltuielilor in crestere, poate duce la dificultati financiare sau chiar intreruperea activitatii. Cel mai elocvent exemplu in acest sens este sectorul fabricarii produselor textile, care inregistreaza in ultimii trei ani cel mai ridicat procent al companiilor insolvente raportat la numarul firmelor active", arata studiul de impact realizat de Iancu Guda.
In plus, masura ar avea si alte efecte grave, mai ales asupra celor care trebuie sa intre pe piata muncii.

"Cresterea somajului in randul tinerilor, in conditiile in care acestia reprezinta segmentul cu experienta cea mai redusa din forta de munca. Conform cifrelor Eurostat(...), desi rata generala a somajului din Romania este una dintre cele mai scazute din UE (si aproape de somajul natural in marile orase), situatia arata mult mai prost daca ne concentram doar asupra categoriei de varsta 20-25 de ani, unde Romania inregistreaza al treilea cel mai ridicat nivel, respectiv 24,2%", arata studiul.

"Nivelul salariului minim brut in Romania, in urmatorii 4 ani, va fi de 2.000 lei in 2018, 2.200 lei in 2019 si 2.400 lei in 2020. Pentru cei cu studii superioare salariul minim va fi de 2.300 lei in 2018, 2.640 lei in 2019 si 3.000 lei in 2020", arata noul program de guvernare.
Vineri, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), Florin Pogonaru, a declarat ca salariul minim diferentiat pentru studii superioare este o masura comica, menita sa salveze universitatile private.

Sursa: News.ro


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si