In articol:
- Tochitura. Ingrediente necesare pentru tochitură
- Mod de preparare
- Sarmale cu carne de porc
- Ingrediente necesare pentru sarmale de Crăciun
- Mod de preparare sarmale
- Piftie de porc
- Ingrediente
- Piftie de porc. Mod de preparare
- Cozonac. Ingrediente pentru aluat
- Cozonac. Pentru umplutură:
- Cozonac de casă, mod de preparare
Mâncare tradiţională de Crăciun. Iată care sunt preparatele specifice Crăciunului!
Tochitura. Ingrediente necesare pentru tochitură
1 kg de carne de porc
150 de grame de slănină tăiată sub formă de cuburi mici
150 ml de vin alb sec
sare, piper, cimbru, foi de dafin
6,8 căței de usturoi
Mod de preparare
Carnea de porc se taie cuburi (3×3 cm), iar apoi, într-un ceaun din tuci se pune la topit untură ori slăninuță tăiată cubulețe (dacă nu avem putem pune la încins câteva linguri de ulei, cât să ungă bine fundul ceaunului), apoi se adaugă carnea.
Se amestecă cu o lingură/spatulă din lemn până se albește carnea pe toate părțile, apoi se adugă câte o ceșcuță de apă și se lasă la fiert.
Citește și: Reţete vechi de Crăciun 2022: Ce mâncau bunicii noştri în perioada sărbătorilor de iarnă
Când scade mai adăugăm câte un pic de apă și amestecăm, așa încât carnea să fiarbă la foc scăzut. Se adaugă sare după gust, piper, foi dafin și cimbru. După ce scade apa și carnea capătă acea culoare maronie se înăbușă cu vin. Spre final se adaugă usturoiul mărunțit și se mai lasă la fiert 5-10 minute.
Când tochitură este aproape gata se pune la fiert mămăliguță și se prăjesc ochiurile.
Când totul este gata, pe o farfurie întinsă se așează în mijloc mămăliguța, deasupra se pune ochiul prăjit cu brânză sărată rasă deasupra iar în jurul mămăliguței se pune tochitură cu sos.
Sarmale cu carne de porc
Ingrediente necesare pentru sarmale de Crăciun
două kilograme de carne cu grăsime
500 de grame de carne macră
15 linguri de orez
patru cepe
200 de grame de piept afumat
patru morcovi
500 ml de zeamă de varză
sare şi piper, după gust
cimbru uscat
două verze acre
200 de grame de bulion ori suc de roşii
Mod de preparare sarmale
Pune varza la desărat în apă rece în funcţie de cât de sărată este. Spre exemplu, dacă este foarte sărată o poţi pune de seara până dimineaţa sau, în caz contrar, doar o oră sau două.
Trece prin maşina de tocat carnea şi ceapă, după care amestec-o cu orez, sare, piper şi jumătate din cantitatea de morcovi trecută prin răzătoare. Ulterior, curăţă fiecare foaie de varză de cotoare şi taie-o, în cazul în care este prea mare. Se pune umplutură cât o nucă şi se rulează aşezând sarmalele în cratiţă pe un strat de varză tocată şi alternativ cu pieptul afumat de porc.
În cratiţă se pun şi morcovii rămaşi trecuţi, de asemenea, prin răzătoare, se aşază cimbrul, piperul boabe şi dafinul. Se toarnă zeamă de varză, bulionul şi apă cât să le acopere. Se pun la fiert acoperit pentru aproximativ trei ore.
Piftie de porc
Ingrediente
1/2 cap de porc
2 picioare de porc
500 g carne macră de porc
2 morcovi
2 cepe
1 rădăcina ţelina
1 rădăcina păstârnac
2 foi dafin
10 căţei usturoi
sare
Piftie de porc. Mod de preparare
Capul de porc şi picioarele se spala foarte bine şi se pârlesc la flacăra aragazului.
Apoi se pun la fiert în apă rece, cu sare, alături de carne. Se ia spuma ori de câte ori se formează şi se adaugă apoi legumele şi foile de dafin. Se lasă la fiert la foc mic aproximativ 4 ore, până ce carnea cade de pe oase.
Citește și: Mâncare tradiţională de Crăciun: Meniu complet pentru 2021
Între timp, se pisează usturoiul. Carnea fiartă se curăţa de pe oase şi se repartizează în boluri. Zeamă în care au fiert ingredientele se strecoară şi se amesteca apoi cu usturoiul pişat. Se lasa 15 minute şi apoi se strecoară din nou şi se toarnă peste carnea din boluri. Se dau la rece de pe o zi pe alta.
Cozonac. Ingrediente pentru aluat
1 kg de făină
50 g drojdie
200 g zahăr
5 gălbenuşuri
500 ml lapte
200 g unt
coaja de la o lămâie
coaja de la o portocală
1 esenţă de vanilie
Cozonac. Pentru umplutură:
4 albuşuri
4 linguri de zahăr
3 linguri de cacao
1 esenţă de rom
250 g miez de nucă
100 g stafide
250 g rahat
Cozonac de casă, mod de preparare
Începem prin a dizolva drojdia în puţin lapte călduţ. Apoi amestecăm cu o lingură de zahăr şi puţină făină. Se lasă maiaua la crescut.
Citeste si: VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"- radioimpuls.ro
Într-un lighean mare se pun făina, se adaugă gălbenuşurile bătute cu zahărul, maiaua, jumătate din cantitatea de lapte, coaja de lămâie şi portocală, esenţa şi se începe frământatul. Din când în când se adaugă lapte. Laptele trebuie să fie călduţ, nu fierbinte.
Topim untul şi îl lăsăm puţin la răcit. În timp ce frământăm, turnăm unt topit pe fundul vasului. Se frământă energic până se incorporează tot untul. Acoperim cu un prosop şi lăsăm la crescut.
Citește și: Reţetă piftie de porc sau curcan: Cât usturoi trebuie să pui?
Albuşurile se bat spumă împreună cu zaharul. Adăugăm cacaua, esenţa şi nucile peste albuşuri şi umplutura este gata. După ce aluatul a crescut începem să îl modelăm. Se împarte aluatul în două, se unge masa cu ulei şi se întinde cu mâna prima parte de aluat. Punem jumătate din umplutură pe toata suprafaţa. Presărăm jumătate din stafide şi jumătate din cantitatea de rahat tăiat cubuleţe.
Se rulează şi se aşează în forma de cozonac. Se acoperă tava cu un prosop şi se lasă la crescut cam 30 de minute. Introducem tava în cuptorul preîncălzit, la foc mic şi îl lăsăm o ora. După jumătate de oră, îi întoarcem în cuptor. Încerci dacă este copt cu o scobitoare. Dacă scobitoarea iese curată înseamnă că este copt.