Close sidebar
Close sidebar

Marea Neagră a devenit roșie! Imaginile zilei din stațiunea Olimp

Marea Neagră este de obicei de culoare albastră sau verde, dar poate apărea și în nuanțe de roșu în anumite circumstanțe. Imaginile au fost surprinse astăzi, 25 aprilie 2023, de fotograful Florentina Marin.

Alexandra Costea,

discoverdobrogea.r

[Sursa foto: discoverdobrogea.r]

DISTRIBUIE
acest articol


In articol:

Potrivit lui Răzvan Popescu Mirceni, un biolog care lucrează la Societatea de Explorări Oceanografice și Protecție a Mediului Marin Oceanic Club, fenomenul de înroșire a Mării Negre  la mal poate avea mai mulți factori. Acesta este foarte rar și poate fi cauzat de o serie de factori, inclusiv înflorirea algelor, creșterea temperaturii apei și poluarea.

[Sursa foto: discoverdobrogea.r]

Citește și: Care este orașul din România în care locuitorii respiră cel mai curat aer? Pe ce loc se clasează Bucureștiul în clasamentul european

Citeste si: Cod galben de PLOI torențiale, descărcări electrice și GRINDINĂ! Care sunt județele afectate?- kanald.ro

Citeste si: Un bilet scris de Robert, descoperit la scurt timp după ce el și Giuly au fost descalificați din "Casa Iubirii". Cui îi era destinat? Conținutul lui, făcut public chiar de Robi, fostul său coleg de cameră- wowbiz.ro

Citeste si: Dispariţii misterioase în Rusia. Putin îşi arestează cercetătorii care au inventat rachetele hipersonice- antena3.ro

Mai mult, înflorirea algelor este una dintre cauzele cele mai comune ale înroșirii apei de mare și poate fi cauzată de creșterea nivelului de nutrienți din apă sau de schimbările în condițiile meteo. Înflorirea algelor poate fi dăunătoare pentru mediul marin și pentru speciile care trăiesc în apă, deoarece poate duce la epuizarea oxigenului și la moartea peștilor și altor creaturi marine. 

De ce apa mării a devenit roșie?

”Culoarea roșie a apei marine în apropierea țărmului poate să apară din două motive. Unul dintre ele este legat de antrenarea unor depozite argiloase, care, generând particule extrem de fine rămân mai multă vreme în masa apei și uneori sunt acumulate în diverse golfuri și intrânduri de pe coastă, conjunctural cu ajutorul curenților.

[Sursa foto: discoverdobrogea.r]

În sezonul de primăvară-vară, această culoare poate să apară în urma terminării unui ciclu de vegetație al unor alge roșii din genul Ceramium. Acestea sunt tocate efectiv de mișcarea maselor de apă după ce au fost smulse de pe substrat de valuri și datorită pigmentului caracteristic împrumută această culoare zonelor de apă marină unde devin abundente prin acumularea conjuncturală datorată curenților și valurilor”, a informat pentru jurnaliștii de la Discover Dobrogea, biologul marin Răzvan Popescu-Mirceni.

Imaginile au fost realizate de fotograful Florentina Marin, notează sursa citată.

Citește și: Apa potabilă, mai scumpă în unele zone. Județele care au înregistrat cele mai mari scumpiri

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI