Masa de Revelion conține până la 243 de E-uri! Ce alimente ar fi bine să eviți - avertisment de la Protecția Consumatorilor
Masa din noaptea de Anul Nou reprezintă o adevărată cină festivă pentru milioane de români. Există însă și riscuri mai de sănătate pentru familiile care se adună în jurul mesei pentru a savura bucate tradiționale românești.
Author: Sorin Negru luni 30 decembrie 2024 , 12:14
Masa de Revelion ascunde multiple riscuri pentru sănătate, de la aperitive și feluri principale, până la deserturi savuroase, atrag atenția inspectorii de la InfoCons- Protecția Consumatorilor.
Fiecare consumator pune pe masa pregătită pentru revelion multă mâncare din diverse sortimente pentru ca masa să fie cât mai bogată, iar pentru mâncarea pregătită sunt utilizate fel și fel de ingrediente, unele mai sigure și ecologice, altele toxice.
Fiecare dintre ingredientele folosite conține propriile valori de aditivi, sare, zahăr. Per total, masa de Revelion arată în felul următor, potrivit unui studiu publicat de InfoCons:
- până la 243 de aditivi alimentari (E-uri), 289.29 de grame de zahăr, de peste 11 ori mai mult față de limita zilnică recomandată de 25 de grame și 45.60 de grame de sare, adică de peste 9 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății.
Aperitivele și felurile principale, pline de aditivi
De obicei, masa începe cu aperitive atent aranjate, care sunt apreciate pentru aspectul lor festiv. Printre acestea regăsim: – Brânză topită cu până la 9 E-uri, 7 grame de zahăr și 2.6 grame de sare, folosită adesea într-o varietate de umpluturi. – Platouri tradiționale cu până la 39 E-uri, 11.92
grame de zahăr și 5.11 grame de sare.
Aceste preparate pot fi însoțite de sosuri precum ketchup( cu până la 6 E-uri, 24.8 grame de zahăr și 3.1 grame de sare), muștar( cu până la 6 E-uri, 34 grame de zahăr și 6.5 grame de sare) sau maioneză( cu până la 8 E-uri, 4.2 grame de zahăr și 2.67 grame de sare), iar uneori chiar de pâine( cu până la 8 E-uri, 2 grame de zahăr și 1.1
grame de sare). Aceste combinații delicioase, deși atrăgătoare, pot conține cantități mari de aditivi alimentari.
– salată de murături – cu până la 8 E-uri, 5.2 grame de zahăr și 2.12
grame de sare.
La desert, nu lipsesc prăjiturile împodobite cu praline umplute cu ciocolată( cu până la 10 E-uri, 67.7 grame de zahăr și 0.45 grame de sare), cozonacii pufoși( cu până la 19 E-uri, 31.98 grame de zahăr și 2.86 grame de sare) sau poate chiar și înghețată( cu până la 11 E-uri și 29.8 grame de zahăr).
De asemenea, băuturile precum băuturi energizante( cu până la 12 E-uri, 15 grame de zahăr și 0.5 grame de sare), băuturi răcoritoare tip ceai( cu până la 8 E-uri, 7,7 grame de zahăr și 0.06 grame de sare) sau bere cu fructe( cu până la 10 E-uri, 2.81 grame de zahăr și 0.0059 grame de sare) contribuie la un consum ridicat de zahăr.
Între felurile de mâncare sau la final de masă, multe persoane optează pentru guma de mestecat( cu până la 11 E-uri).