Close sidebar
Close sidebar

Masacrul de care putini vorbesc. 88 de copilasi dintr-o localitate sunt ucisi, mamele de aici sunt obligate sa avorteze - Doar un monument de arta mai aminteste de aceasta tragedie

Istoria a avut multe momente negre, iar masacrul de la Lidice va ramane intiparit cu litere de sange in albumul trist al istoriei mondiale. Sunt putini care isi amintesc si mai putini cei care vorbesc despre asta, dar cu siguranta sunt multi care vor plange mereu cand vor afla povestea.

C.I.P.,


DISTRIBUIE
acest articol

Totul se intampla in mai 1942, chiar in timpul Celui de-al doilea Razboi Mondial. Atunci, partizanii cehi si slovaci il ataca si il ucid pe Reinhard Heydrich, un inalt demintar nazist, cunoscut ca si Protector al Reich-ului pentru Boemia si Moravia. Pe atunci, Heydrich era al treilea om in ierarhia fascista si era considerat cel mai probabil succesor al lui Hitler.

Evident ca un asemenea afront adus puterii lui Hitler nu poate ramane nepedepsit, asa ca Fuhrerul comanda ca localitatea Lidice sa fie rasa de pe fata pamantului. Si, cum metodele naziste nu erau cele mai ortodoxe, incepe masacrul. Barbatii sunt arestati si trimis in lagare, femeile sunt adunate in spitalul in care Heydrich isi da ultima suflare si sunt obligate sa avorteze, iar 88 de copilasi sunt ucisi cu sange rece. La Lidice se scrie una dintre cele mai urate pagini din istoria Celui de-al doilea Razboi Mondial.

Pana se se ajunga aici, totul incepe in 27 septembrie 1941 cand Heydrich este numit Protector al Reich-ului pentru Boemia si Moravia.

Atunci, in Marea Britanie, mai multi partizani slovaci si cehi incep antrenamentele prin care sunt invatati cum sa il ucida. In cadrul operatiuni Antropoid, in decembrie 1941 Josef Gabcik si Jan Kubis sunt parasutati in Boemia. Urmeaza luni de pregatire amanuntita a planului si totul este pus in practica in 27 mai 1942. La inceput, planul de gres pentru ca masina lui Heydrich este aruncata in aer, dar acesta scapa cu rani multiple.
Succesul planului avea sa vina mai tarziu, chiar in spital, acolo unde medicii non germani refuza sa il opereze si il tin aproape artificial in voiata pana la inceputul lunii iunie, atunci cand acesta moare de septicemie.

Citeste si: Daniela Gyorfi, dezvăluiri inedite despre Liviu Guță. Ce crede artista despre dispariția acestuia- kanald.ro

Citeste si: Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă- wowbiz.ro

Citeste si: Poveştile de groază ale angajaţilor asiatici în România. "Am muncit 7 zile din 7, câte 10 ore pe zi, pentru 3000 de lei pe lună"- antena3.ro

Atunci incepe teroare. 21.000 de oameni sunt anchetati, 36.000 de case sunt cercetate. Urmeaza executiile, direct in strada, in vazul tuturor, 173 de oamni sunt ucisi, iar cadavrele sunt lasate pe sosele, ca lumea sa vada tot macelul. Femeile sunt luate si obligate sa avorteze, iar 105 copii sunt dusi la o fabrica de textile din Lodz.

"Sa ii aduceti doar cu ce au pe ei", li se ordona soldatilor. Evident ca cei mici nu ajung la munca, cin in lagarul de Exterminare de la Julmhof. 82 sunt omorati in camerele de gazare, alti sase mor in orfelinatele germane. Numai 17 din ei supravietuiesc ororilor. Toti aveau intre 1 si 16 ani.

Localitatea Lidice este dinamitata casa cu casa, fiecare animal din zona este ucis, iar peste 100 de nemti sunt trimis in zona sa are pamantul si sa planteze flori, ca si cum nimeni nu ar fi locuit niciodata aici.

Orasul este reconstruit dupa terminarea razboiului, iar cei doi care au facut ca moartea lui Heydrich sa fie posibila sunt ignorati de noua conducere. Autoritatile comuniste le spun ca nu ii primesc in orasul in care s-au nascut si pentru care au luptat pentru ca ei au luptat pentru capitalisti.

Aici, in Lidice, doar un monument al copiilor ucisi aduce aminte de ororile naziste. E singurul lucru care povesteste istoria locului, una neagra, dar care trebuie cunoscuta. 

Citește-ne pe

Clipul zilei
Te-ar putea interesa si
NOUTĂȚI