Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a anunțat joi, 21 martie, că bugetarii vor primi două salarii- unul fix și un al doilea salariu "recompensă".

Noutatea se regăsește în noua lege a salarizării unitare, care se află în lucru la Ministerul Muncii și la care experții Băncii Mondiale au oferit consultanță.

Citește și: VIDEO- Salariul „la vedere”, noua strategie adoptată de angajatori. Ce spun angajații despre acest lucru?

Două sau trei salarii pentru toți bugetarii

În noua lege a salarizării, va fi clar delimitat salariul fix, de bază al bugetarilor de tot ce înseamnă sporuri și partea salarială variabilă, în funcție de performanță.

„La fiecare venit al unui angajat din sistemul public vom avea salariu brut de încadrare, vom avea sporurile pe care le obține datorită locului unde își desfășoară munca (ca și acum), fiindcă acele sporuri sunt date de condițiile unde își desfășoară locul de muncă",  a explicat la Antena 3, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu. 

Ministrul a dat exemplul medicilor de la urgență sau ATI, în care sporul provine de la condițiile de muncă pe care le are.

Citeste si: Durere in partea stanga a corpului – cauze si remedii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Simona  Bucura-Oprescu, ministrul Muncii

Simona  Bucura-Oprescu, ministrul Muncii

[Sursa foto: Facebook]

Salariul bugetarilor vor oscila de la lună la lună

Sporurile reprezintă o altă componentă, dar care trebuie să se încadreze în maximum 20% pe ordonator de credite.

"Vom mai avea această parte care ține de un bonus de performanță, pe care angajații care îndeplinesc criterii le vor primi. Aceste criterii vor fi stabilite prin lege la nivel general și apoi de fiecare ordonator de credit”, a

mai spus ministrul Muncii.

Salariul unui bugetar ar putea astfel să oscileze de la o lună la alta în funcție de cât de performant este la locul de muncă.

Noua lege a salarizării, pe linie dreaptă

Noua lege a salarizării, pe linie dreaptă

[Sursa foto: PixaBay]

Numărul posturilor ocupate în instituţiile şi autorităţile publice din România se apropie de 1,4 milioane, aproape 64% dintre acestea fiind în administraţia publică centrală.

Noua lege a salarizării unitare va intra în vigoare cel mai devreme la 1 ianuarie 2025 (termenul din PNRR de adoptare a acesteia fiind sfărșitul anului 2024), după ce se va stabili forma finală în Parlament.

Guvernul intenționează să fie aplicată într-o singură etapă, nu etapizat în mai mulți ani, cum a fost cazul legii anterioare.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si