Un proiect de OUG al Ministerului de Finanțe, nepus în dezbatere publică, dar scurs în presă pe surse, a creat joi, 7 decembrie, o undă de șoc în opinia publică. 

Citește și: Salariile bugetarilor cresc de la 1 ianuarie 2024. Guvernul nu mai strânge cureaua nici în cazul demnitarilor

Proiectul conține mai multe decizii controversate: majorarea salariilor tuturor bugetarilor de la 1 ianuarie 2024, indemnizații mai mari pentru demnitari, tot de la începutul anului, precum și reducerea creșterilor salariale promise profesorilor!

Citește și: Profesorii, trădați de Guvern? Salariile lor cresc cu 13% de la 1 ianuarie 2024, față de 40% cât li s-a promis în greva generală

Ministrul liberal de Finanțe, Marcel Boloș, a reacționat în cursul zilei cu o postare pe Facebook în care a reacționat la o singură modificare controversată din proiectul de OUG de 32 de pagini.

"Nu vom amâna creşterea contribuției la Pilonul II de pensii", a precizat ministrul Boloș, după ce presa anunțase intenția Guvernului de a amâna încă o dată creșterea contribuției la Pilonul II de pensii private de la 3,75% la 4,75% până în 2026 în loc de aplicarea acesteia de la 1 ianuarie 2024.

Ce spune ministrul Marcel Boloș despre "diferitele opțiuni" pe care Finanțele le analizează în prezent

Ministrul de Finanțe spune că a vrut să abordeze direct chestiunea Pilonului II de pensii "pentru a pune capăt oricăror speculații și pentru a oferi claritate în legătură cu deciziile ce se iau la nivel de Guvern".

Citeste si: Greutate si inaltime copii in functie de varsta- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

"Toate aceste speculații și zvonuri nu ne aduc niciun beneficiu", a adăugat ministrul, fără să precizeze ce alte idei din proiectul de OUG sunt doar speculații.

În schimb, ministrul Marcel Boloș recunoaște că "problema sustenabilității deficitului rămâne deschisă" și implică identificarea unor soluții care să fie cuprinse în strategia fiscal-bugetară.

"Tocmai de aceea, echipa MF analizează cu atenție diferitele opțiuni care sunt prezentate la nivelul coaliției de guvernare și calculează impactul pe care îl pot genera. Deciziile adoptate vor fi prezentate de coaliție. Ce pot să vă asigur este că orice act normativ care va avea semnătura instituției noastre va respecta trasparent toate etapele de elaborare, avizare și aprobare", a dat asigurări Marcel Boloș.

Guvernul se gândește să etapizeze promisiunile făcute profesorilor

În același proiect de OUG controversat, se vorbește despre o creștere de doar 13% pentru profesori de la 1 ianuarie 2024, față de promisiunea de minim 20% făcută de Guvern în vară.

Prevedere suspectă în proiectul de OUG neasumat de ministrul de Finanțe: "cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, dezvăluiri cutremurătoare despre ziua în care tatăl său s-a stins din viață: „A avut foarte multe momente când s-a simțit rău, dar mama mereu a fost lângă el.”- kfetele.ro

Citeste si: Cerințele care trebuie respectate cu sfințenie! Ce le-a cerut Maluma organizatorilor Neversea pentru a cânta la festival- radioimpuls.ro

a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023".

Cele 20 de procente care urmau să fie acordate profesorilor de la 1 ianuarie sunt practic etapizate în două tranșe de majorări: 13% la început de an și 7% din vară. 

Nu sunt bani pentru profesori, dar pentru demnitari se găsesc

Același proiect de OUG care nu a fost lansat încă în transparență decizională prevede că salariile bugetarilor vor crește de la 1 ianuarie 2024.

Chiar și demnitarii vor avea parte de majorări salariale de anul viitor: parlamentarii sau secretarii se stat vor primi în plus 500 de lei la salariul lunar. 

Pentru președintele Iohannis, de exemplu, majorarea salarială ar însemna 750 de lei lunar.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si