Cel mai contestat ministru din Guvernul Ciucă, supus unui test în Parlament - UPDATE
Primul test al coaliției de guvernare în Parlament. Moţiunea simplă depusă de USR împotriva ministrului Energiei, Virgil Popescu, va fi dezbătută luni în plen, urmând să fie supusă votului miercuri. Chiar dacă au existat voci din PSD care au cerut demisia lui Popescu, liderul social-democrat a spus că moțiunea depusă de USR nu va fi votată de PSD.
Author: Sorin Negru luni 07 februarie 2022 , 07:31
USR a depus săptămâna trecută moţiunea simplă intitulată „Incompetenţa şi minciuna închid lumina în România. Ministrul ‘săptămâna viitoare’ Virgil Popescu, un pericol pentru securitatea energetică a României”. Opoziția îl acuză pe ministrul Virgil Popescu că „periclitează” securitatea energetică a României şi spun că trebuie să plece imediat din această funcţie.
Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declaratcă nu are nicio emoţie cu privire la moţiunea simplă depusă de USR împotriva sa, convins fiind că social-democraţii vor vota "împotrivă".
"Nu, chiar nu am nicio emoţie. Suntem într-o coaliţie şi cred că într-o coaliţie ne respectăm", a spus Virgul Popescu, înainte de şedinţa Biroului Executiv al PNL.
Demisia lui Virgil Popescu a fost cerută chiar de voci din PSD
În ultimele săptămâni PSD a cerut pe diferite voci demisia ministrului liberal Virgil Popescu.
Social-democrații s-au declarat nemulțumiți de declarațiile contadictorii pe care ministrul Energiei le-a făcut în spațiul public în scandalul facturilor uriașe.
”Cred că ar fi cazul să încercăm și cu altcineva. Azi, din nou, spune un lucru pe care nu îl înțeleg: cetățenii să reclame. Nu! Până să ajungă cetățenii să reclame, el trebuia de ieri, când a constatat că sunt niște facturi emise împotriva legii, să ia niște măsuri, nu să facă el reclamații la ANPC. Trebuia să anunțe că în urma sesizărilor primite până acum, următoarele societăți nu mai au licență", a spus Mihai Tudose, la Antena 3.
La rândul său, Marcel Ciolacu, președintele PSD, întrebat dacă susține poziția lui Tudose, a spus că „ține cont de părerile și experința colegului Tudose”.
„Este o decizie care trebuie luată în coaliția de guvernare, cu prim-ministrul Nicolae Ciucă”, a adăugat președintele PSD.
Șir de gafe la Ministerul Energiei
Cea mai controversată declarație a ministrului Energiei, Virgil Popescu a fost recomandarea ca românii care nu primesc facturile compensate să nu le plătească, până când nu sunt corectate de către furnizori.
Virgil Popescu a fost criticat chiar de șeful său de partid, Florin Cîțu. ”Haideţi să nu creăm probleme, pentru că fără cadru legal, dacă nu plăteşti factura, vor fi penalităţi, iar după penalităţi ţi se taie curentul. Nu l-am auzit pe domnul Popescu, dar dacă a spus aşa ceva, sper să vină să corecteze. Nu se poate să nu plăteşti factura. Aşa ceva nu se poate face”, a spus Cîţu, la DC News.
USR acuză „dezastrul” din gestionarea crizei facturilor la energie
Semnatarii moţiunii susţin că actualul ministru al Energiei a primit „şansa” să reformeze sistemul energetic şi să pună umărul la consolidarea securităţii energetice a României, însă „a continuat acelaşi dezastru şi aceleaşi combinaţii din ultimii 31 de ani”.
USR califică drept „un dezastru” gestionarea crizei facturilor la energie, menţionând că românii au ajuns să plătească sume „uriaşe”, iar oamenii şi economia suferă din cauza unor decizii „proaste” luate de ministrul Virgil Popescu.
„Cel mai mare pericol la adresa securităţii energetice a României vine de la Virgil Popescu. Cifrele şi faptele spun totul despre mandatul său catastrofal în fruntea Ministerului Energiei: gestionarea crizei facturilor la energie este un dezastru; 25% din puterea instalată în capacităţile de producţie de energie electrică din România a fost închisă; importurile de gaze au ajuns la aproape 30% din totalul consumului naţional; legea offshore, care ar fi dat perspectiva începerii investiţiilor în exploatarea gazelor din Marea Neagră, este încă blocată; România a ajuns din exportator net de energie electrică, importator net în perioada 2019 – 2021; noi investiţii în sistemul energetic sunt blocate din cauza întârzierilor şi blocajelor legislative generate tot de Virgil Popescu; peste 10 miliarde de euro din Fondul de Modernizare zac nefolosite din cauza incompetenţei; sinecurile pentru activul de partid în companiile de stat din energie au înflorit mai mult decât oriunde”, se spune în moţiunea simplă împotriva lui Virgul Popescu.