VIDEO | Modificarea Codului Fiscal, pe masa Guvernului. Ce taxe vor crește. Deduceri fiscale pentru angajații tineri și cei cu copii
Proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează modificarea Codului fiscal a ajuns pe masa Guvernului Ciucă. Proiectul este parcurs azi în primă lectură în şedinţa de Guvern, a anunţat premierul Nicolae Ciucă. Proiectul include și o serie de deduceri fiscale pentru angajații tineri și cei cu copii
Author: Sorin Negru miercuri 06 iulie 2022 , 12:00
Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, în debutul ședinței de guvern, de introducerea unui cadru fiscal agregat la "nevoile şi la situaţia curentă" prin măsuri care vizează atât stabilitatea economică, cât şi protejarea locurilor de muncă.
La rândul său, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a precizat că se are în vedere introducerea unei serii de deduceri, între care și o deducere de 15% din impozit pentru angajații tineri, de până la 26 de ani.
Și angajații cu copii vor beneficia de deduceri fiscale, în valoare de minim 100 de lei pentru fiecare copil.
Nicolae Ciucă, despre proiectul de OUG care vizează Codul fiscal
"Avem nevoie de decizii coordonate şi discutate la nivelul instituţiei guvernamentale şi avem nevoie ca soluţiile să poată fi acceptate şi implementate în conformitate cu realitatea pe care o trăim. Sunt măsuri care vizează atât stabilitatea economică, cât şi protejarea locurilor de muncă şi, desigur, angajamentul nostru pentru a asigura predictibilitate mediului de afaceri şi dezvoltării economice într-un cadru fiscal cât se poate de
bine agregat la nevoile şi la situaţia curentă", a declarat miercuri Nicolae Ciucă.
Astfel, în şedinţa de Guvern de astăzi vom avea în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează Codul fiscal", a mai afirmat prim-ministrul.
Ministerul Finanţelor a publicat luni noaptea proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede, printre altele, creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, scăderea pragului veniturilor până la care o companie
este considerată microîntreprindere, creşterea la 9% a TVA pentru băuturile băuturilor nealcoolice care conţin adaos de zahăr și majorarea accizelor pentru ţigarete.
De asemenea, proiectul de OUG propune, în cazul microîntreprinderilor, reducerea plafonului veniturilor obţinute în anul precedent de la un milion de euro la 500.000 euro, dar şi instituirea condiţiei ca microîntreprinderea să aibă cel puţin un salariat.
În prezent, cotele de impunere sunt diferenţiate la microîntreprinderi în funcţie de numărul de salariaţi, fiind aplicabilă o cotă de 1% în cazul în care microîntreprinderea are cel puţin un salariat şi o cotă de 3% dacă microîntreprinderea
nu are salariaţi. În condiţiile în care, conform noului proiect, microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puţin un salariat, se elimină cota de impozitare de 3%.
Ministrul de Finanțe, explicații despre noile taxe
Potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, se urmăreşte protejarea salariaţilor cu venituri de până la 4.500 de lei. În acest scop, se propun o serie de deduceri pentru salariaţii care au în întreţinere alte persoane, dar mai ales pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, care vor beneficia de o deducere de 15% din impozit.
"Acest proiect prevede o serie de ajustări ale Codului fiscal care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România în PNRR, în Programul de guvernare şi în ceea ce înseamnă statutul de membru NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării Armatei Române şi îmbunătăţirea securităţii naţionale în contextul războiului din Ucraina" a spus miercuri ministrul de Finanțe.
Potrivit acestuia, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede, pe de o parte, protejarea cetăţenilor României care au statutul de salariaţi şi veniturile de până la 4.500 de lei.
"În acest scop, avem o serie de deduceri şi pentru salariaţii care au în întreţinere alte persoane, inclusiv copiii, dar mai ales pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, cu titlu de noutate, se introduce o deducere de 15% din impozit, pentru a creşte până la urmă şi gradul de ocupare în rândul tinerilor, unde există un şomaj de natură structurală. Dar, şi pentru angajaţii care au copiii în orice formă de învăţământ, pentru a încuraja trimiterea la şcoală şi evitarea abandonului şcolar, pentru fiecare copil se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei", a
menţionat ministrul, la începutul şedinţei Guvernului.
El a explicat că, în contrapondere, sunt prevăzute o serie "ajustări" pe partea de companii, de "eliminări ale unor facilităţi", solicitate inclusiv de către Comisia Europeană.
"În contrapondere, avem o serie de ajustări pe partea de capital şi pe partea de companii, care, în fapt, nu reprezintă altceva decât eliminarea unor facilităţi, reconversia sau restructurarea unor facilităţi acordate în anumite zone, facilităţi care şi-au atins deja elementul de potenţial în anii care au trecut, iar în acest moment sunt solicitate a fi eliminate şi de către Comisia Europeană, dar chiar şi de către foarte mare parte a mediului de afaceri", a completat Adrian Câciu.