Premierul Nicolae Ciucă a vorbit, în debutul ședinței de guvern, de introducerea unui cadru fiscal agregat la "nevoile şi la situaţia curentă" prin măsuri care vizează atât stabilitatea economică, cât şi protejarea locurilor de muncă.

Citeste si: VIDEO- Noile măsuri fiscale lovesc în plin piața imobiliară din România 

La rândul său, ministrul de Finanțe, Adrian Câciu, a precizat că se are în vedere introducerea unei serii de deduceri, între care și o deducere de 15% din impozit pentru angajații tineri, de până la 26 de ani.

Și angajații cu copii vor beneficia de deduceri fiscale, în valoare de minim 100 de lei pentru fiecare copil.

Nicolae Ciucă, despre proiectul de OUG care vizează Codul fiscal

"Avem nevoie de decizii coordonate şi discutate la nivelul instituţiei guvernamentale şi avem nevoie ca soluţiile să poată fi acceptate şi implementate în conformitate cu realitatea pe care o trăim. Sunt măsuri care vizează atât stabilitatea economică, cât şi protejarea locurilor de muncă şi, desigur, angajamentul nostru pentru a asigura predictibilitate mediului de afaceri şi dezvoltării economice într-un cadru fiscal cât se poate de bine agregat la nevoile şi la situaţia curentă", a declarat miercuri Nicolae Ciucă.

Citeste si: Biruri majorate de Guvern

Astfel, în şedinţa de Guvern de astăzi vom avea în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează Codul fiscal", a mai afirmat prim-ministrul.

Citeste si: Bebe la 1 luna – dezvoltarea bebelusului si sfaturi pentru parinti- catena.ro

Citeste si: Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?- wowbiz.ro

Citeste si: Miniștrii din Guvernul Ciucă au trecut „evaluarea”: niciunul nu va fi remaniat

Ce modificări aduce Guvernul Codului Fiscal

Ministerul Finanţelor a publicat luni noaptea proiectul de modificare a Codului Fiscal, care prevede, printre altele, creşterea impozitului pe dividende de la 5% la 8%, scăderea pragului veniturilor până la care o companie este considerată microîntreprindere, creşterea la 9% a TVA pentru băuturile băuturilor nealcoolice care conţin adaos de zahăr și majorarea accizelor pentru ţigarete.

De asemenea, proiectul de OUG propune, în cazul microîntreprinderilor, reducerea plafonului veniturilor obţinute în anul precedent de la un milion de euro la 500.000 euro, dar şi instituirea condiţiei ca microîntreprinderea să aibă cel puţin un salariat.

În prezent, cotele de impunere sunt diferenţiate la microîntreprinderi în funcţie de numărul de salariaţi, fiind aplicabilă o cotă de 1% în cazul în care microîntreprinderea are cel puţin un salariat şi o cotă de 3% dacă microîntreprinderea nu are salariaţi. În condiţiile în care, conform noului proiect, microîntreprinderile vor fi obligate să aibă cel puţin un salariat, se elimină cota de impozitare de 3%.

nicolae ciuca

Nicolae Ciucă: "În şedinţa de Guvern de astăzi vom avea în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă care vizează Codul fiscal" 

[Sursa foto: Guvernul României]

Ministrul de Finanțe, explicații despre noile taxe

Potrivit ministrului Finanţelor, Adrian Câciu, se urmăreşte protejarea salariaţilor cu venituri de până la 4.500 de lei. În acest scop, se propun o serie de deduceri pentru salariaţii care au în întreţinere alte persoane, dar mai ales pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, care vor beneficia de o deducere de 15% din impozit.

"Acest proiect prevede o serie de ajustări ale Codului fiscal care sunt în concordanţă cu angajamentele asumate de România în PNRR, în Programul de guvernare şi în ceea ce înseamnă statutul de membru NATO, în sensul asigurării resurselor necesare înzestrării Armatei Române şi îmbunătăţirea securităţii naţionale în contextul războiului din Ucraina" a spus miercuri ministrul de Finanțe.

Potrivit acestuia, ajustarea fiscală pe care o propunem prevede, pe de o parte, protejarea cetăţenilor României care au statutul de salariaţi şi veniturile de până la 4.500 de lei.

Citeste si: Laurențiu Reghecampf, despre boala cumplită cu care mama lui s-a confruntat. Ce spune antrenorul despre starea ei de sănătate? „Întotdeauna există riscul să reapară.”- kfetele.ro

Citeste si: Suma colosală încasată de România la EURO 2024. Care sunt echipele de club din România care vor primi bani de la UEFA- radioimpuls.ro

"În acest scop, avem o serie de deduceri şi pentru salariaţii care au în întreţinere alte persoane, inclusiv copiii, dar mai ales pentru salariaţii tineri, de până la 26 de ani, cu titlu de noutate, se introduce o deducere de 15% din impozit, pentru a creşte până la urmă şi gradul de ocupare în rândul tinerilor, unde există un şomaj de natură structurală. Dar, şi pentru angajaţii care au copiii în orice formă de învăţământ, pentru a încuraja trimiterea la şcoală şi evitarea abandonului şcolar, pentru fiecare copil se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei", a menţionat ministrul, la începutul şedinţei Guvernului.

El a explicat că, în contrapondere, sunt prevăzute o serie "ajustări" pe partea de companii, de "eliminări ale unor facilităţi", solicitate inclusiv de către Comisia Europeană.

"În contrapondere, avem o serie de ajustări pe partea de capital şi pe partea de companii, care, în fapt, nu reprezintă altceva decât eliminarea unor facilităţi, reconversia sau restructurarea unor facilităţi acordate în anumite zone, facilităţi care şi-au atins deja elementul de potenţial în anii care au trecut, iar în acest moment sunt solicitate a fi eliminate şi de către Comisia Europeană, dar chiar şi de către foarte mare parte a mediului de afaceri", a completat Adrian Câciu.


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si