Leul continua sa se deprecieze cu fiecare zi ce trece. Astazi, cursul leu-euro a atins un nou record. Castiga teren, de asemenea, dolarul american si francul elvetian in raport cu leul. Iar asta nu face altceva decat sa provoace scumpiri in lant. Creditele in valuta ne dau deja frisoane. De pilda, la o rata de 150 de euro, in februarie, un roman platea bancii la inceputul anului 680 de lei.

La cursul de astazi, suma de plata se ridica la 698 de lei. Mai mult cu 18 lei. (GRAFICA)

Dr. Ion Radu Zilisteanu, profesor economie: "A tine fraul euro-leu in frau inseamna sume foarte mari de euro, cheltuite de banca centrala."

Sume pe care BNR se pare ca nu mai este dispusa sa le cheltuiasca. Poticnirile Guvernului, dar si consumul care a cunoscut cresteri fara precedent, au transformat leul intr-o moneda prea slaba fata de euro. Degeaba ne laudam ca avem o crestere de PIB mai mare decat China, spun economistii, evolutia nu e facuta in conditii sanatoase.

Citeste si: Ce sa puneti in geanta de maternitate? Elemente esentiale pentru momentul nasterii- catena.ro

Citeste si: Femeie din Târgu Jiu, care abia se deplasează pe picioare cu un cadru, filmată în timp ce se urcă la volan și conduce- antena3.ro

Citeste si: Un brașovean a adunat zeci de mașini scoase din uz pe un câmp. Ce au descoperit polițiștii că facea de fapt- wowbiz.ro

Dr. Ion Radu Zilisteanu, profesor economie: "Cresterea consumului a avut drept consecinta importuri mai multe si acest lucru a condus la dezechilibrarea balantei comerciale si de plati."

Adica ne jucam pe o ata subtire intre echilibru si dezastru. Inclusiv specialisti din afara avertizeaza: Romania ar putea intra, din nou, in recesiune.

Dr. Ion Radu Zilisteanu, profesor economie: "Este o economie supraincalzita, adica o economie care creste mai mult decat cresterea potentiala, sanatoasa."


"Daca o recesiune va veni, ea nu va veni nici anul asta, nici anul urmator, ci abia in anul 2019."

Pana atunci, insa, peste Guvern vin valuri de proteste. BNS, o confederatie care reuneste zeci de federatii din toate sectoarele, anunta ca va organiza ample miscari de strada in Bucuresti, pe data de 12 decembrie. Pana atunci, insa, sindicalistii se vor alatura manifestatiilor de strada care au loc in fiecare oras din tara. Cel mai mult ii revolta "revolutia fiscala" care, spun ei, va provoca haos.  

DUMITRU COSTIN, LIDERUL BNS: "Cei mai multi indivizi care vor avea de pierdut sunt cei din firme mici, foarte mici"
"Saracii de ei. Acolo sunt la liberul arbitru, la dispozitia angajatorului. Daca vrea sa le mareasca brutul o va face, daca nu, au doua variante; ori sa accepte salariul, ori sa plece, sa isi gaseasca un alt loc de munca. Vor fi afectati si lucratori din sistemul bugetar. Inca nu realizaza consecintele legii. Multi traiesc in stratosfera si nu vad ce se intampla in realitatea. Marea majoritate vor fi angajati la nivelul salariului minim pe economie"

In schimb, liderii CNSLR Fratia au ajuns la un acord cu guvernul si spun ca nu vor continua protestele.

 


Abonează-te pe


Partenerii nostri
Clipul zilei pe stirilekanald.ro:
Te-ar putea interesa si